Секако дека ни вријат хормоните, јас овие денови ептен ептен сум осетлива. Каде сум по цел ден дома и само нешто мислам премислувам. Имам некои болки што ме нервираат, имам алергија што неможам ниту надвор да излезам и само се вртам во едно место. Вчера ме исплаши нешто и толку силно писнав што после се расплакав како мало дете, неможев да се смирам Дојде и ми се извинуваше дека несакал... Вечерта имаше шопска салата и бидејќи го скокнав ручекот ми текна во ниедно време да ја дојадам. И тој ми рече епа те прашував ти рече нема да јадеш и ја фрлив И ете ти пак плачки.... Се чудам после на сама себе...
Нормално е, хормоните ти се плафон. Колку се ова ти е ново тебе, толку му е и на него. И за разлика од нас они нит се свесни нит осеќаат некаква промена. Еве и јас вчера се скарав зашто до вчера ништо не јадев и сеа таков стрв ми направија за мкдоналд…. Абе мислам го осеќав бургерот. И бев спремна ви најжешкото да идам како замена од бургер кинг да купам… пошо многу ми се јадеше.. за на крај да се испокарам со маж ми за глупости, бидејќи он знае дека сум бремена ама не осеќа ништо. Се расплакав од што ми дојде тешко, прво не сум стрвна никогаш и ова ми дојде многу чудно. На крај ми се извини дека стварно они не осеќаат и некогаш не се свесни дека сме бремени и дека хормоните ни се хаос. Не се секирај и немој да се оптеретуваш, мирувај си си имала крварење, хормоните ти го прават се тоа. Остај маживе, и онака и трудни и не, не нервираат
Обично од секаде така испуштаат... чекаат визита да помине, па после незнам што прават и кај ги снемува некој саат Пред 13ч никаде не испуштаат... Тие што и покасно заглавуваат се со некој заборавен документ, заборавена крвна слика на мајката... Мене ова ми се случи. Таман да ме испуштат од Чаир, сфаќаат дека крвна не ми направиле (а бев многу анемична) и ми зема таа крв во ходникот и чекав. Крвната кажа лошо, нема одење дома.. а бебе спремно дотерано, јас психички спремна само за дома. Со потпис своеволно си ја напуштив болницата, сакаа да ме држат уште...
Normalno e poradi hormoni, a i poradi drugi objektivni faktori okolu tebe da si pod stres, da se iznerviras, da se skaras.. zivotot ne e ramna linija 9 meseci samo zatoa sto sme trudni za zal... samo sto pred bremenosta ne se potresuvavme mozebi tolku so toa, ama sega ja imame odgovornosta da sme smireni i relaksirani neli bidejki bebeto se oseka, i toa mislam dodava dopolnitelna tezina na toa kako sme izreagirale ili kako treba da se custvuvame.. jas osekam vina posle bilo koja najmala nervozna reakcija ...e ne ni e lesno definitivno..a i na mazite im treba vreme da sfatat deka ova e sostojba vo koja mora da popustaat.
На прво место бебето да ти биде и твоето здравје! Караниците се многу нормални во овој период и така треба да ги сфатиш. Ништо страшно не што не ти правел муабет еден ден. Исто и јас се испокарав пред некој ден и тоа стално се караме за глупости. Не правевме муабет, но не ставам на срце особено не овој период, зошто знам ден, два ќе ни помине лутината и после како ништо да не било. Тежок е овој период треба да му го кажеш отворено на сопругот ако не е свесен. Хормоните мислам дека го менуваат цел карактер, раздразливи сме, избувливи и се не нервира. Разговарај и кажи му да има разбирање за состојбата.Извини се, знам и јас да се извинам, зошто знам да претерам со однесувањето, но се извинува и он, зошто знае дека ми е тешко. Развод и размислување во таа насока не ти е ама баш ич во прилог. Таман работа ако после карање сите на развод мислиме. Земај повеќе б6 и прави повеќе прошетки ако смееш за да се опуштиш. Почни читај некоја книга што психички ќе те крене и ќе ти ги тргне мислите. Секако овие совети се доколку караниците и инцидентите по дома се во граници на нормала. Ако е нешто посериозно и нешто што не се толерира во тој случај разговор со психилог и посериозно да се третира проблемот.
Не ми текнува од кога, ја купив за првата бременост. Ама еве, ја спремив испрана и ме чека, сега сум при крај на прво тромесечие и ќе си ја активирам наскоро
Ве молам за одговор, некоја со слично искуство зошто ќе полудам. Пред 3 дена оставена уринокултура во Прољече и Авицена. Значи во 2 чашки истовремено - прва урина, среден млаз. Добивам скроз различни резултати. Обична крвна слика бактерии минус во Авицена, уринокултура со бактерија, а во Прољече стерилна. Што да правам? Во прилог резултати
Оваа бактерија ја има во дебелото црево, не ти е добро земен примерокот затоа ти се има покажано, плус е 100.000 што не е доволно за антибиотик. Дали се изми доле пред да земеш примерок? Повтори уринокултура, пред да земеш примерок добро изми се доле и пушти прво млаз во шоља не одма во чашка, значи некои 60 мл прво испушташ па после мокри во чашката стерилна.
Истото мене ми се случи со таа бактерија ентерококус, затоа ти викам. Се истушурав пред спиење и викам утрото ај не мора ќе земам примерок и ми се појави некаде 78.000 беше ниту симтоми ништо. И докторката ми рече така дека не е земен добро примерокот и ми зема директ со катетар од урината и беше стерилна. Е сеа што со катетарот ме заразија со ешерихија тоа веќе друг проблем ми настана и веќе морав антибиотик. Така да ако ти предложат катетар немој да си прифатила.
Denes bev kaj Jani,i od utre mi kaza da namalam po eden kleksan dase bockam dnevno 2 nedeli i posle toa na kontrola so napraveno eho.Dosega se bockam so 2 kleksana dnevno posledno ddimeri i hemostaza,vreminja sve super.I sega malce strav me fati za ovie dve nedeli so 2 klensani dosega sekoj pregled super bebinja napreduvaat i se razvivaat.Se nadevam deka sve kesi bide vo red
Апдејт да пишам за клексаните, докторкава шо ќе ме пораѓа ми рече примај си ги рано ти е за преќинување, матичниов рече во 34та да провериме д димери можи ќе ги преќиниме, така да сега за сега конкретен одговор не добив можи и до крај ќе ги боцкам
Imaš bakterija najdena od brisot od kade što ti e zemen, antibiotik deluva toj kade što stoi s, sensitivno
Здраво девојки Имам едно прашање, како се рачуна која недела сме? Мене докт по менструација ми рече шеста недела плод 5мм. Али не ми е тоа малце јасно, ќе може да ми подобјасните за ова?