Zenski denes bev na prv skrining i prenatalen. Moze ke im bide od korist na onie sto ziveat vo Germanija. Skrining i prenatalen ovde se pravat zaedno, me gledase na eho fala bogu se e normalno kaj bebus. Mi zemaa i krv za ispituvanje na tie sindromite, plativ sevkupno 168€. E sega citav po forumov deka u Mk zimaat i brisevi, i urina. Dali znaete za sto tocno se brisevite poso mene ne mi zemaa, ni bris ni urina? Pozdrav
Дали ти земаа крв за пренатален, или само за Приска? И јас сум во странство, прв скриниг платив 160€, за Приска 40€, вкупно 200€. Ама пренатален правев посебно, 400€ го платив недела дена покасно.
Мислиш на микробиолошки брисеви кои се земаат после 12 недела? Тие се земаат да се утврди да не има некоја инфекција, микроорганизми.
Pa najverojatno se tie ako drugi nema sto idat zaedno so skrining i prenatalen ama tie mozat i kaj maticen ginekolog da se napravat, znaci nisto strasno sto ovaa doktorka ne mi gi napravi poso ona e samo za prenatalna medicina
Да тие матичната во Мк ги зима, еднаш во 12 та еднаш покасно накај 20 и некоја и после на крај мислам 35та пред да се влезе во 9ти.
Krv za prenatalen bas ja prasav, ona kaza ova e toa drugo ispituvanje nema, osven ako sakam moze da se ispita dali nekoi bolesti moze majkata da dobie vo bremenost ili na bebeto da mu prenese, toa zdravstvoto ne go pokriva se doplakja kaza, ako sakam da ispitam i toa. Doplativ i 20€ samo za polot na bebeto da mi go kazat preku krv. Ti vo koja drzava/republika li?
Ti blagodaram, Znaci da si zakazam termin kaj maticnata da mi naprai i brisevi poso ona aber nema da mi zeme. Za toj vo 35 sum slusnala za streptokoka e, ako ja ima slucajno da se dade terapija za preku priroden poragaj da ne se prenese na bebeto
Да за стрептокока е, кажи и сигурно ќе ти земе сега, знам Германија си ти, и другаркава лани исто , многу ретко ехо, ништо освен фолна а претходно имаше спонтан, и да ти кажам топ истера абе ко да не беше бремена, и лесен пораѓај имаше. Викам ептен ти се посреќи.
Lele bas imala srekja stom lesno pominala. I mene mi dadoa samo folna na pocetokot ama sto citam tuka na forumov kakvi vitamini se pijat, na sekoe idenje ja zamarav moze li Mg da pijam, moze li b6, moze li vitamin C.. i taka pocnav i jas da pijam poveke vitamini blagodarenie na vas site tuka
Да, тоа е тоа. Супер штом покрива државата. Јас сум во Австрија. Имаше некои муабети демек ќе биде бесплатно над 35, ама изгледа засега ништо.
Само што се вратив од дежурен, фала му на Бога бебето е добро и си мрдаше. Ми олесна на душа кога го видов со мои очи. Плацента супер исто. Не знаат од што можело да се појави исцедокот, нема хематом. Само абдоминално ме прегледа и тоа 10тина минути ме гледаше. Совет да си продолжам со утрогестан и деновиве да мирувам. Од ваше искуство од што може да се јави ваков исцедок оваа недела? Еве сега кога се вратив на бришење пак имаше малку.
Исто буквално од ништо, ме гледаше и со спеклум нема никаде крварење, нит хематон, ми рекоа старо нешто е изгледа, ми појачаа утрогестан и магнезиум и мирување. Се смири за 3 дена за после три пак да се појави а дента бев на скрининг, упаничена се тресев дур чекав ред, за пак да ме гледа и пак да нема ништо. Утрето бев кај Димчев и он тоа ми го кажа, дека е уште доле постелката блиску до цервиксот тек сега почнувала да се крева и таа знаела да направи вакво нешто. Утрето и матичната ми го потврди, и ми помина за два дена. Ама многу нормално било.
A placentata kade ti bese smestena? Kaj mene imase krvarenje zaradi placentata bese smestena direktno na grloto na matkata no toa bilo normalno, so tek na vremeto ke se krevala nagore kako rasne matkata
За да го види тоа Димчев мораше вагинално да ме гледа, вака после некое време прочитав и уште некоја членка со истиот исцедок заради тоа.
Prenatalen neti pravele,zosto samiot prenatalen test e mnogu poskap,kaj nas e od 700 evra pa nagore.Tebe ti pravele skrining i ti zemale krv za priska
I moite ne se pojacuvaat.. Taka normalno izdrzhlivi bolki.. Vo kicma pa vo preponi pa mi se zgrci stomakot cel.. Ama nema intervali na konstantni bolki.. Velat normalno se priprema telo za poragaj.. Inaku i jas sum aktivna postojano sekoj den baram samo shto da isperam zgotvam iscistam sredam deka veke otvoriv porodilno ne odam na rabota Izgleda i e ubavo na bebuska, saka da si sedi tamu
Јас во 13,14та прокрварев од нигде никаде, ни хематом имав, ништо невообичаено на ехо. Ама постелката беше доле ниско над цервикс и рекоа можно од тоа. Првиот ден црвено и кафено и после уште 3,4 дена кафено, па накај светло крем и прекина... 32+ сум сега и постелката на секој преглед беше по малку подкрената. Не сум крварела пак... само тогаш. Утрогестан х2 примав, мирував...
За клексани одма по завршување носевте во фонд или како? Јас имам тие 14 од еден извештај, па за другите нели нов. Сега за тие 14 да поднесам, ама мисла ми е дали одма треба или? И ако викенд беа купени ништо не важеше така?