Сигурно , не знам а додуша не сакам ама што е тоа е ... јас со првото со провокации бев ... сега цела бременост бев најактивна ама ете така не сака да излегува сеуште па ќе видиме што ќе кажат утре здравје.. а веќе е над 3 и пол кило, покрупно е ептен
Јас си го носам истото картонче уште пред прво раѓање што го имам извадено. Нема во историја, ни компјутерски... мора да си носиш валиден документ, без разлика дали е од сеа или од пред 10г изваден.
Со лесно само, како така нека биде како што треба. Јас се тешам дека прво па заглави толку после термин, си викам ај со второ побрзо ќе биде ама ете нема правило
Којзнае кај е тој документ, пред 5 години однесов дали ми го вратија поима немам. За лекарско за возачка лани со мајчина книшка ојдов ми признаа, да пребарам по документи ако најдам арно ако не да барам упат од матичниов, ако не прашам јас ништо не ми кажува
Здраво девојки, втора бременост ми е ова, до пред некој ден ништо не ми беше најнормално си функционирав, во 17 недела ми измерија цервикс 45, сега во 19 недела , вчера 38 ми се скратил , а затворена сум и при напон, ми даде докторката ферона и манезиум повеќе доза, утрогестан ставам, малку ме фати паника како ќе биде ,бебето е ептен ниско така си е поставено ептен доле значи минатиот пат главчето неможеше док. Да му го види кај препонот што беше пикнато и сега е исто ептен доле горе цела плодова вода се , е сега денес јас чувствувам напон во анусот, мислам дека таму ми мрда бебето, и благи болки таму доле и утре пак ќе одам да ме види док. Се плашам да не се случи нешто дали некоја има вакво искуство и се да биде во ред...дали да лежам повеќе, некој совет што да правам Ви благодарам
Koga e nisku bebeto znam preporacuvaat da se miruva. Gledaj sto poveke da lezis i odmaras i ne razmisluvaj mnogu, doktorkata najdobro znae ke ti kaze. Nemas krvarenje fala bogu nemas bolki, ne se panici lezi i odmaraj bebuska ke si rasne nagore ke si se namesti
Zenski vo koja nedela im kazavte na vasite najbliski, roditeli i rodnini? Dali vi smetase ako tie radkazuvaat naokolu? Odlucivme da kazeme na nasite, no sega mi smeta sto preraskazyvaat na site iako im kazav deka ne sakam da znaat nepotrebni luge. znam deka im e radost ova ama so ogled na toa kakvi probl imav, krvarenja, kolku dolgo go cekav ova, sega mi smeta da znaat i tie so ne se bitni. Nekako smetam deka na srekjata sto ja osekjam ne i se raduvaat site. Dali sum greska, dai pogresno razmisluvam, me fakja nekoj bes od pomislata …
Ние на нашите им кажавме само што слушнавме срцева реакција. И им кажавме дека не сакаме никој да знае, коа ќе сакаме ние да знаат ќе кажеме. И после 13 та им рековме дека ако некој апла ги праша може да кажат да бремена е, а не они да се јавуваат и да кажуваат. И така и е. Еве 17та сум знаат нашите и ептен некој ако прашал. Иначе им е забрането да шират разглас дека сум бремена.
Zenski ajde edno prasanje... Denes negde okolu rucek pocna srcevo da mi cukat mn zabrzano ... merev pritisok i puls 128 so 80 i puls 103 ... a obicno imav nizok pritisok 100 so 65 na pocetokot i mi smetass mnogu ... e sega pritisok ne mi plasi tolku normalen e ali puls 103 Dosega od 80 85 pogore ne mi bil nikogas . Sreda sum tek na ginikolog i neznam so da pravam. Sega go merev pak spadnat mi e malce 98 ali nekako visok mi e pak .
Да бидам искрена, јас кажав веднаш уште во 5та недела. Многу сум блиска со моите и сестра ми, а особено мајка ми што беше со мене цел долг период дур пробувавме и после биохемиската. После тоа кажав и на баба и дедо, свекор, свекрва, золва Јас си го сфаќам како радост да се подели, не верувам многу во суеверија и сл. На другарки поблиски им кажав после срцева акција, исто и на работа ама таму морав зашто останав да работам од дома, наместо боледување. Ама секој различно си гледа на таа работа, кога ќе си бидеш спремна-тогаш и кажи си. Битно е ти и сопругот да си се водите со позитивна мисла. Ова е убава вест, радост, јас така го сфатив и од никој не криев. Ќе пукнам да не споделам со моите
Јас со предходната бременост не кажував, знаеа само моите и сестра ми некаде од 6та недела, на сите други најблиски кажав 14та недела од што толку се пазев.. на крај се случи тоа што се случи и само што влегов во 17та јас го изгубив бебето... Овој пат да бидам искрена од одма кажав на моите и знам дека знаат и останатите најблиски но едноставно не се замарам некако после тоа што се случи
Мала дигресија, ја прочитав твојата приказна од лани и солзи ми потекоа. Од се срце ти посакувам да те чува Господ оваа бременост и се да биде во ред.
Одмарај колку можеш повеќе. И мене на втор скрининг ми беше напикана во препон, никако несакаше да се помести. На наредни прегледи си беше на сосема друга позиција. Инаку е мало за да ти прави притисок во анус. Не ти лош цервиксот. Ист ден да ти мерат може да покаже различно. Полна/ празна бешика може да направи притисок кога ќе мерат. Одмарај, зимај терапијата и фероната ќе ти помогне ( барем кај мене се покажа супер).
Lele vo 17 nedela se naeziv … jas mislev samo vo prvite 12 moze da se sluci takvo nesto i deka se rizicni.. Ti posakuvam da si imas ubava bremenost <3