Iako pisuva na niv vaginalni supozitorii, moze da gi pijam ? Ako treba uste mn vreme da go stavam a vaka mi e neubavo od nego ke si umram. Me zanima sto ke izleze od brisevite ako e se cisto od nego ke mora da e.
Јас го примав заради инвитрото, по дифолт го даваат кога бременоста е со инвитро и баш во тие недели можам да кажам дека имав и реална причина да го примам зошто имав слаџ во плодовата вода (читам други доктори за тоа баш даваат прогестеронска поддршка) и баш заради слаџот он ми рече под хитно да го прекинеш утрогестанот, како така си брцкате внатре требало, не требало. Споделувам само што ми кажа докторот. Верувам дека премногу се користи превентивно, како и друга терапија што си ја примаме превентивно за жал.
Мене првично ми го дадоа заради кафеав исцедок, 2х200. После тоа продолжив да го користам иако исцедокот помина, од страв. Таман на последната контрола прашав за барем да намалам 1х200, матичната ми рече да ја истерам уште 12та недела и да го намалам. Наредниот ден кафеав исцедок имав пак во 11+6 и се извадив од памет. Совет од дежурен и матичната да не го намалувам сега за сега, па ќе видиме. А верувајте многу го мразам, ме дуе како балон сум и цело време на бришење жолтило од него и како помочана. Ама ако било до него да ми е добро бебето, преку се ќе поминам.
Јас уште пред трансфер почнав да го ставам. Мислам зацементирано ми е таму долу од утрогестан. Имав и чешење, докторот кажа дека е нормално, па со миење со камилица ми се смири. Многу ме нервира, цел ден како подмочана, па густо, па парчиња паѓаат…
Ќути, не да ми е зациментирано јас со месеци веќе сум со него два пати на ден. На почетокот дури и две навечер требаше да ставам. Лом сум доле, се лепам цела од тоа исцедокот и само се мијам. Но штом мора, ќе трпам, само да е се океј.
Верувај на сите ни било страв да го прекинеме. Јас си го продолжив на своја рака од што ми беше страв да го прекинам зошто и јас имав исцедоци ама кога ме подбра докторот одма го прекинав, беше многу против утрогестанот посебно да се става вагинално. Ми рече тогаш да го користам уште една недела орално, а внатре брцкање никако.
Не, послаб ефект имаат. Но секако делуваат. Најдобар ефект има кога се аплицира директ внатре. Но кога има крвавење или еве иритации ги препорачуваат орално. Со тоа што орално на некои им се лоши од нив, а мене па ме успеваат, кома како диазепам ефект ми имаат.
Е како бе никако брцкање, па ако мора не разбирам зошто толку е против. Најдобро да нема потреба од нив, но сеа ако мора тоа е.
A mene pak krvarenje imav i mi kazaa da go stavam, i jas sosve krvarenje go stavav, lele i ova doktorive da neznaes kogo da slusas..
Pa taka so krvarenje i ne sum bas sigurna dali se preporacuva da se stava vaginalno. Sekako slusajte si doktori sto ve vodat. Jas spodeliv moe iskustvo.
Smees,mene ovoj migo preporacaa najdobar za trudnici deka e,od 400mg se edno navecer se pie.Mene otkako migi dade Lazarevski mi pominaa grcevite sto gi imav vo matka