Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Калатеа

Калатеа Популарен член

Јас почнав да пазам многу(пред да закачам вирус и се да се сведе на 3 јадења).
    Со Фитнес пал мерење калории, шеќери и други нутриенти, боцкање секое сабајле и после јадење.
    Шеќер никаков, ни мед, ни урми, овошје малку и тоа одбрано со низок ГИ.
    Чорби и салати, без леб, навечер малку хидрати за да не скокне сабајлето нагло. Јаткасти, пуканки за грицки и тоа е…

Ако не пазиш ќе искочи од контрола и последици ќе има и после бременоста.

Јас овој гестациски за жал си го носам од првата бременост пошто не го сфатив сериозно.

Marsi* and intj_girl like this.
  2. Miy3

Miy3 Истакнат член

Posto ne si veke vo rana bremenost, prasaj ja maticnata za utrogestanot moze ke ti go namali.
    Mojava mi kaza do 12 nedela e pozelno koristenje a posle toa ne, placentata si ja prevzema taa uloga na formiranje na hormon, pa mi gi namali na preku eden den da stavam, sega kako da mi se namali peckanjeto i cesanjeto si vikam od nego e bilo

Feniksgirl likes this.
  3. Laura7

Laura7 Истакнат член

А зошто мене не ми рече да мерам и после два часа не знам, само пред јадење и еден час после јадење. Кои се нормални вредности за после еден час?

Last edited: Jun 27, 2024
  4. Miy3

Miy3 Истакнат член

Istite bodezi gi osekam i jas no posle podolgo dvizenje i koga ke legnam ete gi. Samo so jas vo matkata gi osekam. Koga si go galam meseto pak niso nema ubavo mi ide cudno. Vikaat normalno bilo pa kojznae, deka ne se cesti i ne se jaki ne panicam, neizdrzlivi bolki i krvarenje ne e norm a ova demek normalno e..

LadyR likes this.
  5. Laura7

Laura7 Истакнат член

Добро од кога ви утврдија гестациски? Со оптеретување или? Јас сум наредна недела на контрола кај ендокринлогот, од сам почеток така ме води за да ме контролира, зошто мене на обичен шеќер мерење ми беше покачен но после беше ок. Али јас гледам да пазам колку можам, иако знам некад да каснам бело тесто и овошје си јадам по едно на ден.

6. behappy111

behappy111 Активен член

flower55555 likes this.
  7. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Исто и мене, одев кај Марија некоја докторка на ендокринологија, она ми рече само после еден час и на гладно да мерам (после еден час да не надминува 9). Последно беше некој друг доктор во амбуланта, он ми рече на гладно и вториот час да мерам (да не биде над 10). Мене второво ми е пологично, ама сепак мерам и така и така.

Laura7 likes this.
  8. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Од 28 недела со тестот, а јас симптомите си ги осетив уште 20 недела ама не преземав ништо...

Laura7 likes this.
  9. Miy3

Miy3 Истакнат член

Koi se simptomite ako moze da mi kazes ti blagodaram

10. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Претходно немав апетит воопшто, 20 недела како влегов не можев да застанам со јадење, што и да изедев уште бев гладна, пулсот многу ми се качуваше после јадење и ми текна дека шеќерот сигурно многу ми се качува, заради тоа и пулсот до 140 одеше и со саати ме држеше, а јас уште гладна. И малаксана бев цело време.

А да и кетони во урина имав...

Miy3 likes this.
  11. M.m.1

M.m.1 Активен член

Treba kaj sekoja bremena zena pd 25do 28 da se pproveri

Laura7 likes this.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Мене стомакот не ми е до таму, малку над папок што ја осеќам и толку :DПод гради рака, рака ипол на рамно ставам :D Удоле е цела, а јас висока...
    Не пијам, само магнезиум х2.

gothchick likes this.
  13. silvana4

silvana4 Истакнат член

I mene cesto mi se desava istoto , samo ne vo spienje, tuki preku den . Tuka mi kazaja od jadenje deka mozi da e ili losa polozba na sedenje . Na dok.bev vo sredata mi rece ekg ako sum sakala da napravam . Ama ovde ginikolog ne dava upati mora na maticen , a maticniot dok mi vika nema potreba da pravis . Pravev kontroli i ekg vo mart koga doznav deka sum trudna,togas bese okey sve .

14. Miy3

Miy3 Истакнат член

Ti blagodaram i jas idam nakaj tie nedeli pa da si znam … hmmm jas ketoni uste sega imam maticnata vika vo bremenost e norm toa

intj_girl likes this.
  15. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Smeni malce pocni da gi pies

Feniksgirl likes this.
  16. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Mislam deka seker ne se meri posle 1 cas tuku posle 2. Da ne ne si ja razbrala dr ili da ne ti ima u brzanje pogresno kazano

17. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Ama sto simptomi imas za taa doza neznam? Jas uste odpoodamna imam citano deka i mnogu magnezium ne e dobro zosto go narusuval balansot so kalcium. Ova ne za bremeni tuku opsto kaj lugjeto. Pr ako imas mng magnezium se namaluval kalciumot. Neznam dali e tocno ama sepak sto i da e preterano neveruvam da e mnogu korisno… sepak slusaj lekar ova samo moe mislenje i viduvanje.

18. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Ако повраќаш и си дехидрирана да, ама јас воопшто не повраќав, а кетоните се или од дехидрираност или од дијабет.

Miy3 likes this.
  19. Laura7

Laura7 Истакнат член

Епа ми се појавуваше исцедок кафеав на неколку пати и тогаш ми рекоа да зголемам доза и да мирувам. Плус осеќам како штрекања доле во вагина и затегнување во стомакот и од страв си зимам повеќе магнезиум.

20. Laura7

Laura7 Истакнат член

Мене и надворешно ми е како крофна направена, подуена ми е :D а исто внатрешно различно ја осеќам понекогаш. Некад како да напипувам нешто внатре и ме кочи да отидам подлабоко, некад си лизга без проблем прстот. Веројатно е нормално трпи и она промени.

Feniksgirl likes this.