Gledam ispituvate mutacii i se drugo… pa sakam da prasam za mislenje, vcera mi izleze rezultat od prenatalniot test, za rizik za sindromi itn.. sè e vo red fala bogu. Dali pokraj dobar rezultat sepak da ispituvam mutacii, dimeri, i slicni ili da ne si pravam djabe panika, sto mislite? Deka prva bremenost pa seto ova mi e nepoznato neznam sto r pravilno sto ne. Ako ja prasuvam doktorkava moja, ona vika niso ne treba da se ispituva dopolnitelno.
За никаде бев тогаш а после си се радував и на колкови и г*з се виде кај мене веќе при крајот затоа само на бутови имам стрии од таа бременост.
Димерите не се поврзани со пренаталниот. За мутации не би знаела, ама мислам едно со друго нема врска.
Јас стрии си имам од порано. Сега за сега , ниту една нема искочено. За понатака да сме живи и здрави. Ама и бутки си имам сега, а и га**т ми е бомбона
Јас како што имам сфатено пренаталниот се однесува на плодот, дали има некои хромозон. аномалии. Другите испитувања како мутации, д димети, хемостази и слично даваат слика за тебе и средината во која ќе расти бебето, дали е потребна дополнителна поддршка или не. Претежно мутации се испитуваат при ивф или при повторувачки абортуси. Мислам дека доктор со резултати од хемостаза и ехо на постелка и протоци ќе има слика дали треба нешто дополнително да се вклучи. По форуми ако читаш треба се да испитаме, но доколку немаш некој индикатор јас ти велам да се опуштиш и да уживаш, колку помалку знаеш пораат ќе си, ова од лично искуство.
Едното со другото нема врска. Никој доктор нема да ти каже да направиш мутации ако нема индикации, како спонтан. Мутациите се испитуваат за да се види дали имаш ризик од тромбофилија. Ако сакаш да бидеш мирна за тебе, направи ги и ќе знаеш дали си покриена со терапии.
Пренаталниот нема врска со твојата хемостаза. Тој е за дали бебето има синдроми. Хемостаза ссе испитува кај сите трудници во 6ти месец. Генетски мутации се испитуваат ако имаш индикации, спонтани, неможност да се остане бремена долги години и слично. Друга индикација, како што беше во мојот случај е познат случај на тромбоза во најблиска фамилија. Татко ми два пати преживеа пулмонална тромбоемболија и поради тоа ги испитував. Очекувано искочи дека ми се мутирани гените за тромбоза и се боцкав клексани.
Pa nemam nikakvi indikacii osven ako nesto ima a ne primetuvam deka ne e normalno.. ama sega za sega dobro mi e , dobro se cuvstvuvam, samo deka citam tuka po forumov sto sè se ispituva pa na misla mi e da ne ne sum dobro ispitana ili nesto da utnam rabota…
Doktorkata prasa dali imam slucaj nekoj vo familija so trombofilija i jas i kazav ne, posto i nemam. I taa skroz batali vika togas ne ti treba. Koja e razlikata sega megu Dimeri, mutacii i hemostaza? Nekako ne mi e bas cisto jasno vo glava :/
Димерите заедно со активно парцијалното време, протромбинското и тромбинското време ја даваат хемостазата на крвта, односно времето и начинот на коагулација на крвта. Испитување за генетски мутации за тромбофилија е испитување да се види дали имаш гени, предиспозиции за тромбоза.
И јас имам хетерозигот во МТТР и ПАИ-1, почнав со аспирин и клексани, од аспиринот имав крварење од нос и ми ги прекинаа, сега сум само на клексан, ама мислам дека на своја рака не треба да земаш. Да видиш со матичен или замена негова мора да има додека е на одмор. А на крај краева пиши му на вибер замоли го, прати му го резултатот.
А како знаеш дека немаш случај? Дали некој во фамилија правел испитувања? И јас мислев немам, па излезе декс имам, пред бременоста сестра ми испитуваше излезе дека има мутации, па мене ми предложи да направам после спонтаниот лани и излезе дека и јас имам.
Пренатален е да се види дали е се’ во ред со бебче од аспект синдроми, аномалии, а д димери и хемостаза се друго. А од лекар не чекај да ти даде упат, и мене др ми рече зошто си испитувала немало потреба, па на крај излезе дека имам мутации. А ете немам во фамилија некој со тромбофолија. Мој совет побарај си упат испитај си и ќе знаеш, мирот нема цена.
Јас уште пред процес на ивф на своја рака си испитав генетски мутации, со мутации сум, и ми препишаа терапија. Инаку матичната кога ја прашав ми кажа сум немала потреба, ама ете излезе дека сум со мутации.
Кога сме кај мутации, хемостази и триста чуда, ве молам посоветувајте ме и кажете што би правеле на мое место. Надвор од Мк сум и цело време се објаснувам зошто ги примам клексаните. Имам 3 спонтани и по направени испитувања имам генетски мутации. Доктор Јани ми кажа наредна бременост од прв позитивен тест да почнам со клексан. Така и беше и со проверување на Ддимери и Хемостаза секој месец, каде што имав проблем со некое од времињата беа согласни до крај бременост да се примаат по два клексани и сметам дека благодарени на нив имам родено живо и здраво бебе. Се извинувам што сум поопширна ама сакам да ја објаснам ситуацијата. Сега бремена 28 недела, денес посетено Доктор мислам трансфузиолог и со добиени половина резултати од крв, каде што пред некое време ми земаа 13 епрувети крв, другите допрва ќе излезат ми вели најубаво е да ги прекинеме клексаните не ти требаат. На кое што јас се изнервирав и реков дека не би сакала да ги прекинам бидејќи сметам дека благодарение на нив имам дете и како тие ќе ми гарантираат дека нема нешто да му се случи на бебето. Да напоменам уште не ни е јасно за тие генетски мутации, и ми објаснува како и тука после 3 спонтани преки крв земаат за да видат антитела. Реков да јас и тоа го имам направено и се добри резултатите. Запнаа сега пак крв да ми земат за антитела и 24h да не боцкам клексани . Вели клексаните се за тебе, тие не допираат до бебето, ама премногу ти ја разретчуваат крвта и лошо е за тебе бидејќи пак ќе бидам царски породена. Одеше се консултираше со друг Доктор бидејќи виде дека сум многу нервозна и доаѓа и ми вели тука ние имам исто инекции под друго име и најубаво е од тие да примаш по една инекција на ден. Вели слични се со клексанот, тогаш велам јас дома имам уште клексани да ги допримам тие и после може ќе продолжам со тие што ми ги предложувате. И таа ми рече не не почни со овие одма најубаво, ќе чекаме и другите резултати и на крај ќе одлучиме ама според мене најубаво е да не примаш ништо и да ги прекинеме. Јас не сум сигурна ниту малце за да ги прекинам, посебно кога сум со мутации и таква историја и незнам денес само сум нервозна и плачам. Си замислувам што ако му се случи нешто на бебето во овие поголеми месеци....
Не навикнав и не навикнав, сигурно ќе ме искарате дека е нормално ама да прашам. 13+5 денес по мерки или 13+0 по мензис, од пред пола саат имам тапа менструална болка (тотално издржлива) во долен дол од стомак и кичма. Се напив магнезиум од 400 ама уште ме тегне. Само туку бришам со тоалет од страв да не потече нешто. Лигаменти се нели, дека расте бебето? Денес ми беше прелош ден на работа, иако сум од дома, може и стресот си влијае.
Лигаменти се, и јас имав таква болка и со магнезиум се среди, сега веќе неколку дена немам ништо. Одмори се и ќе биде подобро.