Ај те молам и тебе опиши како ги осеќаш лажните контракции? И до кога примаше утрогестан или дабростон?
Пиев Ферона јас 14 дена. Стегнување на цел стомак, пропратено со болки ми беше мене. Буквално ме сечеше доле стомакот и накај кичма како за добивање. Првично мислев да не ми е од лошо спиење, па си тргнав до продавница, па не прашувај како се вратив дома. Ни топол туш не ми помогна, ни трудничка перница. Се беше краткотрајно. По се ова што опишав, др ми кажа дека се лажни и дека е нормално во тој период.
Тие горе што опишува Бела ги имав и тие беа некои грчења, најверојатно од вртење на бебе и растење на матка, не беа контракции, сега за чудо во трето тромесечие тоа го немам. Контракциите не болат така. Јас 2,3 недели повремено имам контракции, а веќе искусено и доживеано и вистински, знам дека се контракции. 4,5 дена сеа ги немав, а денес пак 2 ме стегнаа. Доаѓа како некое чудно ежење од матка ко бран, како лазење на некоја минимална болка пропратена со грч, повеќе како мускулно стегање. Трае 30сек и стига до горе, мислам во моментот и главата ми се вжарува и дека ко змеј можам и топол воздух да пуштам Па се осеќа и како бран и кога се пушта. После тоа веќе ништо ни боли, ни стега, ни грчи, топ сум. И доаѓаат буквално од нигде никаде, а за 30сек си одат.. Матичната ми рече чим се нерегуларни, различно временски, бракстон се.
Па да, ама и 33 не е лошо. Мене три недели ме фаќаат контракции, ама ретко. Лажни, бракстон, некои 15 пати макс да ме стегнаа во 3 недели. Мене и чепот најверојатно полека ми паѓа, зошто личи на чеп... од 38мм, на 30мм ми беше цервиксот последно. Наредна нед баш ме копка дали е уште скратен, зошто на 2,3 дена ми паѓа парче желе кремаво...
Леле да ова со главата скроз исто ми е а незнаев шо ми е, осеќам од стомак ми иди ама не верував дека е од контракциите, едно време анкс ме мана се подзамислив шо ми е па сега
Осеќам затегнување, непријатност во долниот дел на стомакот. Кога ќе ја сменам позицијата за неколку секунди поминува веднаш. Значи не е болно, само така непријатно. Пред некоја вечер малку ме и исплашија ме држеа повеќе и не поминуваше така брзо. Зголемив на 2 магнезиум на ден и сега е подобро. Ти ги имаш ?
Само утринскиот ти е повисок така ли? Мене па после 2 часа ми е на граница, ама мене уште никој ништо не ми кажа ниту ме повика во болница. Што ти дадоа насоки за исхрана, те прашувам дека си и ти во странство.
Јас и со прво и си второ си искусив убави контракции и ме потсеќаат на тоа ахахахха Само овие макс јачина им давам 30,40% на скалата, на 100ка веќе се болните Мене па интересно ми е кога ќе ме здрви, си го чекам моментот по 30сек кога ќе пушти и од камче меше, како станува мекооо Се што држи повеќе од 30сек 1 мин жени, контракции не се. Тоа се некои други грчења на матката, од други причини. Неможе матката да држи контракција со минути, саати. Се знае контракции, стега, пушта за макс 1мин. Ако фатат на ист интервал и не прекинуваат, веќе се вистинските. Ако фаќаат повремено, ретко, лажни се, припрема на матка за вистинските. Едит: И до желудникот иначе стигнува стегањето од контракции, не само надоле. Па дури и таму осеќам неубаво кога ќе стигне најгоре... Баш е од доле, до горе. Од горе и надоле пушта.. https://deca.mk/kako-da-gi-razlikuvate-lazhnite-od-vistinskite-kontraktsii/
Фала ви девојки на информациите. Јас не знам како да ги разликуваам. Еве попладнево осеќам затегнување, стомаков ми е камче веќе некое време и тоа кога се движам ми тежи стега како којзнае колкава тежина да носам. И едвај се движам, како пингвин одам до тоалет. Значи чувство како кога ќе се прејадам грав и пред да почнат гасови. Не знам како да опишам. Кога ќе легнам ми се опушта и ок го осеќам. Земав прееска магнезиум од 200 па сеа пред спиење од 350 и лежам. Инаку докторката ми рече да намалам утрогестан само навечер една недела и да ги прекинам. Но толку ми е страв уф, до која недела вие користевте прогестеронска поддршка?
Од некој умор ти е тоа... Контракциите пуштаат, не држат. Меко ми е супер цел ден мешето, а камче тврдо само во тие 30сек додека стега. И се ме фаќаат кога мирувам, лежам или седам. Може и бебе ти фаќа некоја позиција, се врти... и тогаш сум осеќала такво грчење без прекин..
Мене таму кога ми мереа ми беше 5.3 и цел ден пазам што јадам,мерам 90 мин после јадење 5.2,понизок и од на гладно.. И јас мислам дека е премногу 120 пати треба да се буцкам месецов не се нормални стварно..ќе проверам неколку пати,ќе пазам што јадам и тоа е,стварно е премногу,цел ден лошо се осеќам од самата помисла..
Јаооо на толку ти рекоа на секое да се боцкаш? И мене толку ми беше 5.3, а по 2ч беше 7.4. Освен да припазувам, ништо не рекоа. И со припазување, јас проблем си направив, ми паѓаше и ми се слошуваше. Од 27ма, 28ма некаде си продолжив како што и терав пред да пазам. Јадам што ми душа сака, не претерувам и онака јас, умерено се. Ама јадам благо, јадам бел леб. Шеќерот е океј, бебе супер. 34та терам сега
@mariz Супер,да си бидете така до крајот со бебувче Да на 5.3 ми рекоа буцкање по 4 пати на ден,цел месец.. Во моментов сакам да сум во Македонија стварно
Фалаа Мене општ матичен дури ми рече топ дека сум, да си терам. Ептен гинеколог рече да пазам дека имав малку повеќе и плодова тој период. Ама искрено кратко време пазев. Со тоа слошување, уште да се струполев со 2 деца покрај мене... На секоја крвна е на горна граница, но над 5 не отишло. Вода имам океј, бебе си е поголемо дека и ние сме мн големи.. И првите две големки родени ми се, генетски.. не ради шеќер
Доволно е да припазиш на храна. Искрено деновиве мерев пред и после јадење, абе мислам од самата помисла и боцкање и стресот ми се качуваше шеќерот. Аман веќе, ќе видам утре што ќе ми каже и тримесечниот што ќе излезе.
Супер не ти е голема доза и покрај хашимото што имаш, ми паѓаше ама не многу, сега се смири, па и имав доста сува кожа
Utre sum vo bolnica tamu ke mi dadat sto treba samo maticnata mi kaza deka rezim na jadenje i aparat za merenje jas blago ne jadam retko samo ovosje jadam mnogu osobeno lubenica ke ti pisam utre da kazam sto ke mi kazat
@mariz и мене ми рекоа дека можело бебе да биде по големо,ама до сега си одговара за неделата,па и да се поголемки тоа е нека ни се живи и здрави. @Laura07 ќе мерам неколку дена да видам ама мислам дека мене ми ја згрешила дијагнозата хаха..сега мерам 4.8 дури и низок,ќе треба да ми даваат благо да јадам да се качи.Во ред да припазиме на исхраната ама до толку да треба го проверуваме,стресови мислам не ни требаат..Ајде па пиши како си поминала
Devojki aj pomoss, 6 nedela sum i me fatil zapek abre veke 1 nedela se maca, imam probano od sve de slivi suvi svezi, urmi, zitarki , maslo sbre svee sto ki predlagale i pak nisto… dali ke nastetit nesto barem 1 novolaks da se napijam ili da mi predlozite neke drugo apce ili caj sto ne bi prael nesto steta ve molam
Смени и исхрана, биди само на чорбеста храна, повеќе овошје што има влакна, киви, круши и некој период и на гладно земај по една лажица ладно цедено ленено семе. Консултирај се со доктор дали смееш нешто од лаксативните средства да земаш.