Во 27 недела го правев тука, а со првото во Мк уште во 24 недела. Еве го резултатот. Spoiler Ти твојот го провери? Која недела си сега?
Ама сите сме такви, јас од самата себе си тргам Ќе каже доктор се’ е супер, јас веднаш за гоогле се фаќам. Бог да чува.
И кај мене и јако и долго И на видео апла се гледа како рипка на секое икнување Ика и кој и да стави рака, апла се осеќа, па радости, возбудени шо да ти кажам
Не сум проверила скриен, вчера бев на ендокринолог, дадов крв за неколку работи што ми ги пиша докторката тримесечен, гликоза, тиродни хормони, но не ми спомна за скриен шеќер ништо, а јас не ја прашав, заборавив. 26 сум.
Сузичка една по обравче... Донекаде па и среќна да сум што го доживувам ова... и сите ние во темава...
Nema gajle za takva kila što se vrakja na mesto i ne boli, odnosno prestanuva bolkata. Ja imaš od posle carskiot ili od prethodno? A ikanjeto čitav bilo ustvari pozitivna rabota, toa e znak na zrelost na plukjata, taka da neka ikaat
Јас пијам гликофаж од 500 на последната контрола ендокринологот ми рече да го прекинам штом се породам (сега сум 34+) после пораѓај за месец ипол/ два да одам на контрола па ќе видиме за понатака.
Jas piev metildopa ušte dva meseci posle porogjaj so prvoto, taka mi kažaa se dodeka ne se stabilizira hipertenzijata od bremenosta, ama jas imav stvarno visok pritisok. A za drugovo ne znam
Па добро ти одиш кај ендокринолог и плус ти мериш со апаратче нели? Секако таа те следи, може нема ни да проверуваш скриен шеќер.
Ama ti veke primas terapija, vnimavas na hrana i ti bese pokacen sekerot vo krvta ili na gorna granica. Ti dale tromesecen da vidat kako go odrzuvas. Nema kaj tebe da ispituvaat skrien. Skrien e kaj tie sto glucoza na glande e nornalna.
И мене ми се појави кила оваа бременост, имав страшни болки и ми се испакна топче под пупакот. Ме фати страв отидов на лекар ми рекоа се е ок, се случува, не може да се интервенира во бременост. Ништо не ми забранија посвен препорака да не носам тесно и да ме го иритирам и да ставам облоги од ациди борици. Ден после прегледот ми поминаа болките па не ставив ништо, а топчето сеуште стои. Пораѓаат природно во Мк со мојот случај, не знам за екстремно и покомплицирано како е.
Лелееееее мила подфорумов го отварав на недела две само поради тебе со надеж да те прочитам низ темиве мнооогу ми е мило ти посакувам школска мирна бременост и да си гушнеш најмилни топли обравчиња на термин
Фалааа ти миличкааа Ми се оствари желбата, ќе си имаме бебулее Те гушкам силно и фала ти што мислиш на мене, многу ми значи
Jas imav, se pazev mn sto jadam i se dvizev. Se vodev spored dieta od doktor i merev seker 2 pati dnevno posle jadenje. Se bese vo red se porodiv 42 nedela tocno. Bebe bese pogolemko ne znam dali od sekerot ili geni.
Не примам сега за сега никаква терапија. Ќе видам сега овие резултати какви ќе бидат. Само гледам да пазам колку можам на исхрана. Па и она така ми кажа пред некое време дека може и нема да испитуваме скриен, не знам. Ме праша само дали бебето е поголемо, зошто со покачен шеќер може да е поголемо. Мене не ми е јасно нешто, како на овие со скриен шеќер после оптоварување што им е на горна граница 8 и нешто им дават глукофаж или како и да беше за терапијата, а мене после некое јадење што има висок гликемиски индекс ( значи не чиста гликоза како за оптоварување) знае да се качи над 7, 8 и нешто не ми дава ништо ми вика ок се бројките. Па тогаш чиста гликоза од оптоварување мене кој знае колку ќе ми биде. Малку сум збунета со бројкиве. Ако има по упатена нека ми објасни.
Јас сум 25 сега почна ептен изгледа да има или ритка нз како да разликувам ама на средина на стомак осеќам нешто битно чудно чуство.
Мајки 29+6 сум, дали ве притиска доле кај бешиката како да не сте се испразниле доволно, а бев во вц и се испразнив ама цело време како да има уште и ме притиска доле и толку е чувството лошо незнам што може да е
Исто. Ај што идам на пола саат, па и за три капки, а притисок мислиш едно литро ќе измочам. Си притиска бебе. Мојава со глава надоле е, па кога ќе почне да ика, е тогаш ќе пукнам мислам дека од притисок.