Ја имам уште после првиот пораѓај... и нетрудна ако се заморев, кревав тешко, прејадев.. ми излегуваше кај папокот и над и ми се и движеше/мрдаше и болеше... @gothchick не топче, цели црева ми беа излезени... едвај до вц стигнав на мочање, па се вратив и лежев се вртев, масирав и се повлече... Spoiler: Меше Ова не е беби.. бебе е цело доле, меки црева се излезени.. Ми искача вака од почетокот на бременоста, ама малку.. ова прв пат вака екстремно беше и станата исправена, вака исто испапчено беше. Ама така појака беше болката, па лежев се додека не се намести...
Neznam toa veke endokrinologija e… sigurno ima nekoj patodizioloski mehanizam zosto e taka i kako se postavuva dijagnoza i kako se tretira. Ne e tolku ednostavno, sigurno ima sema i protokol. Ako te sledi endokrinolog nemas potreba od grizi. Brojkite nie nikogas nema da gi razbereme zatoa sto ne ja razbirame problematikata. I neznam dali e isto opteretuvanjeto na organizmot so 37g cista glikoza i so banana na primer sto ima visok glikemiski index. Neveruvam
Еве ме мене пак со мои проблеми од кој сега осетив дека до крај Бог само знае што ќе биде со мене. Може ќе биде долг постот ама морам да се испразнам онаму можеби каде ќе ме разберат или им се случува истото,, што знам. Прво вчера се разбудив во 3 ипол по полноќ од раката што ме боли од клексанот, веќе не боцкам во стомак туку во раце видов некој членки спомнале штипки стават и боцкаат и така правам па во сон покасно нели кога не е ставена како што треба некоја последица мора да има и денес ја ставив на друга рака прво ми истече крв па ја извадив и пак боцнав гледам течноста не сакаше се до крај да влезе во телото.. ох се испаничив и пцуев се изнервирав на некој ниту им бараат тие д димери мутации хемостази тромбови... и тоа што е одиш даље Кога сега во пола 2 ме разбуди комарец од болка станав и тоа на 2 места ме боцна и тоа баш блиску последниот клексан и ме потсети на последната мака и го најдов го убив и легнав,,, кога ме фати некоја паника некој предпаничен напад, стомакот инаку почнува да ми се дрви има неколку дена и на страната легнав гледам бебе веќе се крева нагоре и си прави позиции многу неудобни и ме фати некоја паника што ќе биде понатаму уште цели 2 месеци како ќе расте поголемо дали јас ќе го издржам ова, инаку втора бременост ми е и во прва не памтам дека бев ваква и ми доаѓаше буквално лошо како гушење и паника дека нема да можам да го издржам ова до крај Многу некако стомакот ми е како камен и како да нема места се истегнал до вените ми се гледаат затоа и не боцкам во стомак и на препоните немам сало инаку сум слаба многу. Извинете на долгиот пост ама незнам дали јас ќе го издржам ова, вториот пат ми се случува вака да ми доаѓа во глава некако тешко поднесување на бременоста и стомакот како расте и се тегне се осеќа влечење и тегнење до градите и околу колковите еве сега и боли Аххх мамина душа како ми е жал за него што мислам вака да се ослободам веќе што полесно и брзо од бременоста мн се плашам
Mariz да не се ова црева олабавени од претходни бремености, јас и после 3 год ипол од последна бременост кај папокот имав дупка од цревата кој ми остана последица како олабавени мискули незнам како го викаат тоа, ама би било добро прво да се осигураш за пред пораѓај, што знаеш можеби ќе успееш и природен пораѓај да имаш и ако последниот беше царски дека имаш помеѓу години пауза колку што знам. Кога го гледам твојот стомак како мој само што мојот е истегнат до макс. А уште цели 2 месеци има до термин ќе пукне И плус нели јас имам простор помеѓу гради вака низок ми е, почнува да се качи погоре и ми ствара паники дека си расти веќе не е мало, ахх со лесно на сите дај Боже
Ох не, ни малку не ми вака. Јас за мало топче со болки отидов на лекар, не е заебанција. Оди или барем на матична кажи и и покажи па да ти даде насока. Со првото овој период веќе на големо се закачкав со бебе, јас боцни оно удри. Ова како е толку флегма не реагира на ништо. Ми е страв веќе дали е се ок, ич ја нема а знам здраво е да врати на удар, макар и не мора одма.. Дали е се ок ама со развојот да не е нешто, ќе спобудалам…ептен ептен ја нема, еднаш два пати во ден и тоа е тоа, плус нема големи вижења. Лани и лакти и газиња све се приметуваше, осеќаше, па и визуелно некој пат ќе видев нешто, имам милион видеа. Дали дека знам на поинаку со првото па сега не е исто и приметувам, дали може да е нормално ова оххх од старт е вака и никој ништо не ми кажал на ехо, два пати знам не сакаше да се мрдне да ја видиме еднаш меѓу нозе и сега последно лицето, баш ми рече матичната следен пат јадена благо и кока кола да дојдам за да мрда. Дури следен петок контрола и трет скрининг, не можам да дочекам!!!
@mariz го има ли ова видено др сега скоро? Ај нека го ѕирнат огромна кила е а како расте меше ке биде се поголемо
Нее... зошто ми се повлекува сама, не е вака секогаш... А на хирург не сум била. Интернист на ехо (нетрудна), ми рече дека имам мала кила, ама дека не е страшна... и ако сакам, дека само оперативно треба да се реши.. Исто и нетрудна од време на време ми се појавува, кружи дури папокот сам се крева, се спушта, мрдаат и цревата во моментот (ко бебе да сум имала во стомак). Многу никогаш не ме заболела, па затоа не сум се загрижила... Кај докторов што ќе ме пораѓа сум наредна нед, па ќе му ги покажам сликите ако во моментот е повлечена. Инаку папокот од многу рано ми е мн излезен, јас мислам нормално е... тоа може и не е. Во стоење штрчи папокот со се мал дел околу него, нанадвор. @nancyyy Имам и дијастаз од минатите бремености, а ова волку што успеваат да излезат цревата не ми е јасно што е.. сигурно е некое дупче и од време на време искачаат
Нормално е да те фаќаат паники, еве јас со второ преиодов ми се враќа анксиозноста и мене паника ме фаќа самата помисла на бебе.. спремна на се едвај го чекаме а мене некоја тежина во желудник очекувам кај и да е паничен напад.. вчера ко го видов имав грижа на совест оти така се осеќам а од друга страна се тешам хормони збудалени, тежина веќе страшна и нервозна сум многу и сето тоа ми се одразува на психата... Се ќе биде во ред само не им давај многу значење на мислите, сфати го ова како нормално и ќе помине.. анксиозноста шо си ја имаме неможи да ја снема ете и кај мене и кај тебе пак се враќа и нормално е пак ке речам, нови работи се дешаваат нов член ќе дојди, јас му велам на мм незнам како ќе се снајдам тој ми вели исто се паничеше за првото а после се сами си правевме и така и беше, внук ми кога се роди пред две години првите две недели јас го капев другите се плашеа, и ко ќе видиш господ дава сила
Lele majka ve sledam i citam uste iako se porodiv. Ova nesto prv pat gledam, jas bi posla odma na doktor. Meko e mestoto kaj sto e ispapcano?
Тоа дупче ти е кила и треба оперативно да се реши да не се вклешти па полошо да си направиш. Најдобро оди на дигестивен хирург за мислење
Исто исто исто... од збор до збор како јас да сум го пишувала ова. Посебно ова ме мачи последните 10 дена толку слабо ја осеќам како првите ударчиња што ги осеќаме на почетокот, а сум 29та недела. Ајде велам може таква позиција, ајде ќе почне за ден-два да мрда повеќе ама не бе. Еве пак цела ноќ спијам како на рати, менувам позиција и ниту еднаш не ја осетив. Ќе го боцкам стомак некогаш ќе ми врати мало ударче, некогаш ниту тоа. Ти велиш првото било различно, кај мене и тоа беше мирно ама волку па не се сеќавам. Претходно пример ќе беше така неколку дена и после 2-3 дена ќе го осеќав често кога и да подлегнам. И се таму доле го осеќам скроз кај вагина. Се мислам дали да закажувам преглед порано, дури на 17ти имам регуларно. Маж ми ме кара ама ете не е без ич пак осеќаш иако е нежно, ама маж што може да разбере.
Ако не се повлечеше, ќе отидев и јас итно, ама се врати само Еве ова сабајле не е излезено. Меко ептен иначе, 100% се цревата... @zone89 ама најверојатно по пораѓај треба да го решам? 34+5 сум..
Прво и основно секако деќа ке издржиш! Само доаѓаат моменти на слабост што е нормално. Второ жени носат и по 2-3 бебиња одеднаш па пак имаат место во стомакот и се раширува колку треба. Дека е мачно мачно е не велам не, не си само ти еве и јас само бројам уште колку месеци, недели имам зошто сакам како и сите ние само да го родам живо и здраво. Еве јас и во друга држава сум сакаат да ми прекинат клексани, неможам да се докажам со нив. Ми даваат други инекции и немам појма колку и какви се и како ќе биде со моето бебе. Секакви мисли имам и ми е страв. Еве морам и шеќер да мерам, како и повеќето тука ама ете така мора да биде кај некои од нас. И после ќе ти речат бремена си опушти се Аха да Ајде ќе се тешиме, бодриме секако остана уште малку
Јас мислам најдобро е 2 во 1 и пораѓај со царски и после да продолжи дигестивен хирург, да не чекаш месеци па после пак сечење, во меѓувреме може да се искомплицира нешто... Што знам
Najbolje carski i plus toa da ti go rešat, ama nie malce unazadeni sme nema da sakaat da ti napravat dve odednaš Inaku mislam i prirodno e ok, ama možda carski bi bilo bolje
Тешко да сакаат така... На клиника па ич нема да сакаат, салите се во две сосема одвоени згради. Ептен ако е животозагрозувачки. Јас миом имам голем, и се убедувам со докторот во Систина ако се пораѓам царски, право да се извади и миомот. Наместо да треба после тоа со мало бебе, јас да идам да се оперирам. Башка мора со рез дека е голем, нема да може лапароскопски. И за двете работи е потребен ист доктор и иста сала, ама не сакаат некако...
Уф мене страв така би ми било две оддеднаш... Во Ремедика ќе се пораѓам. Ќе зборнам со докторот, ако треба да ме види ѕирне и хирург, па бар мислење да побараме како што..