Bravooo! Bas mi e milo sega mkxes da se opustis. Super sto te ispregledale kako sto e redot. Mnogu cekase ili te sfatija ozbilno? Pretpostavuvam so prioriteten upat.
Веројатно приоритетен, ама тука мислам после 12-та недела на посебен оддел се оди. Арно пред некое време имав разговор, ќе лутав за каде сум. Ич не чекав, само што се најавив ме примија и веднаш ме уклучија на ЦТГ.
Jas sum se satirala i bojadisuvala na prva bremenost na 3 mesec i 10 dena pred poragaj, i eve kaj e mojava 2 godini 15 kg nisto ne mu falit haha, nokti praev celA bremensot, depilacija sve
Кај мене беше 28 недели со глава во цервикс и матичната ме заебаваше дека едвај чекал да излезе. Одам во 29та на преглед - најкарлично што може. Мене сите околу ми викаа дека до крај ќе се намести сигурно, ама 3ца доктори ( матичната, таа на 3 скрининг и овој што ќе ме пораѓа ) ми рекоа дека нема шанси. Прво заради тоа што е крупничок веќе, второ заради формата на матката ( демек крива матка се викала, со некој дел позади искривен, па уште и над глава му е постелката ) и плус кај мене и нема баш место за вртење бидејќи ми е помал стомакот ( споредено со други трудници ). И така и бидна. Еве сум 36 недела од денес, главата си е над папок или десно убаво се оцртува и можам да ја напипам, газе пикнато во канал и ноџиња нагоре. На цтг што ме гледаше докторот завчера ми рече тотално карлично, теорија нема за природно никако т.е е неизводливо. Инаку во однос на движењата кај мене е ептен раздвижено и цел стомак ми се движи штом промрда. Пак му е папочната околу врат и ми рекоа задолжително да ги следам движењата..Искрено презагрижена сум, ама што е тоа е. Ми рекоа не е за чекање оваа ситуација, изгледа следна недела ќе ми закажат царски. Претходниве 2 недели ме покрија со Утрогестан и 3х400 мг и Б6 големи дози. Фала богу ми се смирија контракциите кои ги имав. А ги имав машала и ризик беше да не почне никако природен процес поготово со овие индикации.. Во однос на положбата, еве и сликовито
Хај трудни. Претходно киснев во темава, сега ако не ми спомне некој друг заборавам дека сум трудна, воопшто не се пазам и одмарам ко тогаш. Пренатални пијам, за недела на преглед па планирам и Нифти за 2 недели. Туку, имала ли некоја проблем со синдром на немирни нозе, RLS? Со првата бременост ми се појави после 5ти месец, а со ова уште сега. Многу мачно, не можеш да спиеш ни да одмориш, сега за сега помага магнезиум 800мг ама тешко дека до крај така… Некој совет, да консултирам невролог?
@BellaBibi Како ти е тебе бебето свртено? Дека тука сме со неделите Мене со првото беше од крај на 6ти со глава доле док. ми рече во тоа време дали ќе дочекам 9ти дека е доле веќе многу и преминав термин Ајде да се надевам дека ќе се сврти ако не здравје тоа е само да е добро
„Од работни обврски се ослободуваат бремените жени и лица на возраст над 60 години во период од 12.07.2024 (петок) до 18.07.2027 година (четврток). Дали ова важи и во приватниот сектор?
Еве сум. Како влегов 7 ми, немам една вечер преспано од тоа. Ни магнезиум, ни Б6, ни чај за добра ноќ, ништо ме ми помага. Одговорот е дека е нормално и така ми е во глава влезено. Се поморив со фактот дека завршив со спиење по цела ноќ
Ако се нормални газди да. Кај мм на работа имаат 5 бремени и си дошле на работа. За 10 минути сите до една ги испратиле дома. Кај мојот газда ако си , ќе се влечеш и ќе идеш
Не знам дали мислиш на ГАК во Скопје, таму појма неам како е. Ама тука да, не е во таа за итни, него за веќе регистрирани трудници. Правев. Појма неам зошто повторно. Не е процедура секаде?
Мора бе да има нешто за смирување, језда не се лекува ама некогаш е неиздржливо. А баш те читав дека не спиеш ич и не сум те прашала зошто ама некако си го поврзував пошто трауми имам и јас.
ama nadvor nema klima...od doma do rabota i nazad kako? jas sum vo privatna firma i me oslobodija...duri mi rekoa sama da si gi sledam zakonite i preporakite
Vazi I za privaten sektor na nivo na drzava se preporakite no dali ke te oslobodat e volja I zelba na firmata, kaj nas vo firma ako te oslobodat posle tie denovi od odmor ti gi zimaat sto jas licno ne bi sakala