Ај неделава одмори, јас имав во 11та и во 12 та и ми рекоа мирување. И си мирував. После коа ќе идеш на следен преглед ќе си прашаш дали веќе може да се движиш. Нека се смири скроз, и ти исто ќе се одмориш. Да точно е многу жени имаат во рана бременост. И менструални болки исто. Затоа малку одмори за себе.
Верувам дека ти е тешко, ама ако има кој да ти го гледа детето лежи си барем додека убаво не се смири крварењето дека си во првите месеци. Примај терапија и стисни заби издржи, има жени и што по цела бременост лежат. Незнам колку ти е првото дете, ама колку и да не се наведнуваш и пазиш тие се ептен захтевни и пак се случува. Моето е 2 и 8 месеци и среќа разбира, ама има и момент кога ќе запне и мора да го кренам.
Прашање до трудници што примате клексан, на колку време одите на контроли кај трансфузиолог?Бев пред две недели кај д-р Нино, во извештајот пишува контрола на ден кога е и гинеколошкиот преглед, што е денес.Зар не е многу брзо тоа? А, не добив ни многу инструкции околу тоа што , како , кога, каде да проверам пред прегледот.
Mojava e 2 godini sega ke polnit na 2,,, lele dusava mi placit me vleckat po fustan da e kreva da e nosa nadvor na bazen a jas se custuva kako nesposobna,,, i vo prva bremenost lezev 4 meseci za skraten cerviks ama sega so dete e mnogu tesko. Ama ke se izdrzit samo neka bidit se vo red i toa e. Fala vi mnogu za podrskata
Daa, amin fala ama tesko nekako, ovoj pat mnogu rano mi pocnaa teskotiite. Barem prviot pat do 16 nedela bev supper, sega od 8 nedela sum so krvarenje so lezenje i ne zna sto ke bidit
Здраво истиот случај мене ми рекоа две недели строго мирување и ми препишаа дабростон.. ако после две недели нема ништо може да си продолжиш нормално, но сепак умерено Со среќа!
Не е, стиска некој нерви и си реагираат. Ја отидов па и брисеви се ми зема матичнава така што се исплашив, се супер чисто стакло. Уствари си притиска бебето на некои нерви, па и сеа последно со нозете баш таму беше, мислиш ќе ми се откачи нешто коа ќе ме клоцне. И данева ми кажа од бебето е. Така да уживај си фаќаат позиции си поткачуваат нерви хахахаха ние ќе си трпиме
Наредниве две недели строго мирување, до тоалет, стани нешто за јадење кратко направи си и во кревет да лежиш не седната на столче. После две недели обично се прави контрола ако е се ок си продолжуваш нормално. Не си играј трпение, ќе поминат деновите сега е важно да се стабилизира крвавењето плус е надвор пекол што не иде во прилог на таква состојба.
Еднаш месечно сум на трансфузиолог и ми прави хемостаза и д-димери. Рано е на две недели, евентуално ако имаш некакви индикации за порано преглед.
Дали се зезнав што нарачав цело месечно пакетче Pampers 1 (2-5 kg)? Внатре има 180 парчиња. Читам демек брзо проаѓале на 2-ка.
Па таман ќе ти е за 1м тоа. Околу 7,8 пелени во почетокот во ден одат. Нема некоја огромна разлика на 1 и 2. Јас со 2ка сум почнувала, а големки бебиња 3800, 4400. Кај мене машково од 4400, на 3ка за брзо отиде Ако е просечно бебче, не се имаш зезнато.. ако е крупно, можеби Јас земав 2ка па сега, 64 само. Па по таа ќе се ориентирам дали да земам и 1 или 2ки (секако онлајн Зегин ќе порачувам, стигаат и во истиот ден). Си ставив во торбата за во болница една, да ја пробаат
Одмарај до следен преглед. Не ме разбирај лошо, ама ем се случи тоа што се случи , ем како на сила си бараш нова беља. Активирај маж и други околу тебе за поголемата и одмарај.
Бев на последен преглед кај матичната. Зема брис и ме виде на ехо. Бебето е супер, убаво си напредува. Карлично е свртено, вика нема шанси да се сврти ама и секако ради диоптрија одиме со царски. Јас се на се имам 7 кг. качено ама бебето си одговара за неделата, што е и најбитно.
Ајде ќе биде. И со првата цело време лежеше да не се отвориш па после на пораѓај царски зошто не се отвараше
Колку ти е диоптерот? И дали ти кажале над колку е препорачливо царски? Јас имам -5, закажав очен за некој месец да ми кажат мислење.
Над 4 ми рекоа дека се препорачува царски. Јас сум -4,50 и уште од старт матичната ми рече мора царски.