Јас до пред 10 дена имав парченца крем со околу водичка, сега ништо па... Инаку во шок сум малку, бебе нема да дочека август.. добро ќе е и до нареден понеделник (38ма полна) да дочекаме Арно викам имам 100 знаци за пораѓај. Прво цтгво не е арно нешто (утре сабајле морам пак на цтг), бебе е спуштено скроз ниско доле и со главче и рамо има стиснато дел од папочната (најверојатно затоа е срценцето така). Главата на абдоминално ехо не се гледаше Ајде вагинално, оп цервиксот скратен... беби доле целата Не ти тежи и доаѓа да си го кренеш стомакот ми вика докторот Па викам одамна така ми доаѓа и затоа земав појас. А го носиш? Викам па 2 нед не, да не успорам процес Е да го ставиш вика, да истераш бар до 38 Не џабе ми е чувството дека ќе ми пукне водењакот... Зошто спремен е и да пука. А и постелката зрела, водата намалена, бебе спремно... и да тргне рече, не е страшно. Ама убаво ќе е да дотерам до 38ма... Инаку нешто што многу ме зачуди, а го имам одамна.. е пулсирања едни по стомак. Како срце да чука оди горе доле горе доле на едно место. Па го начекав на ехово тоа и го прашав докторот што е тоа и со ехото отиде таму. Таму грбчето, дијафрагмата и бебе буквално како да диши. Се шири, собира, шири, собира. Рече нормално е, ама некако неколку пати се врати го гледаше тоа и се исплашив Знае некој нешто за тоа повеќе?
Пулсирањата јас цело време ги осеќам, односно ги гледам. Значи, легната и одма гледам дека стомакот вибрира, тоа нон-стоп ми е така. Не се чувствува, ама се гледа. Мене ептен ме смирува тоа. Различно е од икањето, тоа е сосема друго и се чувствува.
Дааа јас прв пат на ехо тоа да го видам и се запрепастив А од пред 30та пулсирањата се гледаа на стомаков и баш секогаш таму беше грбчето на бебе... Докторот вика дека вежба дишење бебе
А, како изгледа на ехо? Исто како пулсирање? Срциња најмили. Буквално како вчера да беа само точки на ехо, пораснаа кај мамички веќе.
Па така ми рече мојава од Систина, а и на ГАК ми спомнаа, па ме интересираше дали некоја од вас почнала да пие.
Мрда чудно цела дијафрагма, како да се собира шири собира шири и бутка мрда цело грбче на бебе додека го прави тоа. Пречудно беше, цело ехо го правеше тоа и мене па ме исплаши Ќути, јас се возбудив сега и се блокирав Ставив одма појас на мене и ништо нема да правам цела недела
Јас цело време осеќам пулсирање на стомак, најизразено кога ќе легнам на грб и се гледа ми пулсира, па прогуглав и пишуваше абдоменална аорта поради зголемена количина на крв така си пумпа повеќе и не ми е стрес, инаку на почетокот ми беше фуфка, затоа што се гледа убаво стомак скока, а ептен од рано е за да е бебе
Лелее сега и мене полека паника ме фаќа, јас сум една недела по тебе ко ќе замислам џабе се паничам секако мора да биди ама ај оди смири анксиозен ум сега пред крај Јас во петок сум кај докторката шо ќе ме пораѓа да се договориме за царскиот Само со лесно да поминиме сите
И јас читав дека е можеби тоа, ама еве на ехо го начекавме.. баш бебче мрда со цело грбче и плуќа @flower55555 мојава како е тргната, отидено главче и од царскиот надоле... може ќе мора па сега природно Баш работава на бебињата е нема вие како и кога сакате, ние како и кога сакаме Јас во шок дека и очекував ради симптомиве, а и не очекував дека другите две надносени Како дојдов дома, пазам како газам мислам ахахахха
Ja vekje tri pati bev na GAK od 36 navaka, nikoj ništo nitu me prašal, nitu spomnal, ni matična Duri i magnesium si pijam ako sum 37+2, ama pola doza, odnosno od 800 sega 400, taka kje teram do 38 plus nekoj den, da zadržam ako možam ušte nekoj den (pazi da ne ova, haha, ako trgne, trgnako kakov mg kakvi bakrači)
Еве најдов и на нет. Докторот баш така рече, контракции на дијафрагмата на бебето. Пречудно изгледаше на ехо, буквално како да зима воздух и пушта. Мистерија си решив во бременоста ахахаха на 4,5 видеа си имам снимено, се чудев стварно што е. Не личеше на икање, ни на срцето мое, баш чудно пулсирање..
Замисли да не сетиш контракции од магнезиум јас едвај се движам препони ме болат ме корнат уште да не се напијам магнезум незнам шо ќе се прај..
Inače, deneska na gak beše ludnica za ambulanta 36. Od 8 čekav do 11 za pregled, nema kaj da sedneš, mažine od pacientkite si sedat, aber si nemaat, glupi se pravat. Trudnici koja od koja od 36 nedela i nagore, oni đabolebari.. Poterav dvajca, gi prašav i vie li ste trudni, pa stanaa nekako. Taman nekade pred da me viknat, nakaj 11, mi se pripovrakja, istrčav nadvor i u edna od kantite povrativ. Potoa dodeka stoev pred vrata počna da me trese groznica, onaka baš groznica pošteno. Vlegov za pregled i cel pregled se tresev taka, pa me pratija na ctg, i da meram temperatura i pritisok. Ctg pokaža bebe tahikardično, dodeka bev na ctg taka ležečki povrakjav pak tri pati, temperatura 37.4, pritisok 140/90. Me pratija na infektivna. Tamu site bea super, gužva kolku sakaš, ama itno me primija, kratko im objasniv što kako, ajde pak temperatura, i pokaža 38.8. Vednaš krvna slika i urina, šišence rastvor mal so paracetamol i infuzija. Pomina toa, padna temperatura, ja osven ispotena, drugo super se osekjav. Krvna analiza uredna. Me puštija i mi rekoa vrati se na gak za ctg pak. Otidov, bebe uspano, mirno, smireno, ok se. Doktorkata od infektivna duri i broj mi zema, reče privatno kje te baram. Stvarno se javi. I dužam mekici i blago sega. Žena i doktor so golemo Ž i D. Na gak ludaci.. Eve ja od togaš navaka ništo ne mi e, osven kiselini standard i pritisok do 140 bez terapija. Što bidna, vrska nemam
Ај да ти се повраќало од притисокот ама па температура да крениш скоро 39 пак треба да има нешто напрај си пак крвна слика за некој ден, со помин!
Eve ja namaliv, do 36 nedela piev 2x400, sega 1x400, na svoja raka, ako može da si posedi što da ne.. Pa fino da ne setiš, direkt rodilna haha