Дааа. Ептен е добро и многу убава ја прави кожата. Комбинација правев од тоа некогаш, некогаш тоа од ДМ за трудници што е.
Мене ме боли некоја жила/нерв изгледа во левиот препон, ми мава и назад на кичма, веќе 2 недели сигурно, немам појма од што е, на секое движење и особено кога станувам, ми се кочи цела нога, ужас, си велам кила да не е, иако не знам кои симптоми се јавуваат за кила... инаку и јас почнав да вежбам демек подобро ќе ми биди, ама болката нагоре до рамото ми се прошири, кој знае што е...
A da probas da plivas i da se dvizis ? Jas koga sum aktivna se osekam mnogu podobro. Imav bolka vo kicma i eve nekolku dena pesacam po 30 minuti i bolkata iscezna
Имам проблеми со ишијалгија од пред бременост, единствено редовно пешачење по рамен предел и редовни масажи ми помагаат, масажа на максимум 2 недели. Правев и cupping, сега не знам дали смее. Пешачењето обавезно, многу помага. Пред оваа рутина имав напади и завршував на инекции кортикостероиди и дијазепам по цела недела. Ќе си нагласиш дека сакаш масажа за трудница и ќе ти кажат дали можат/имаат столица. Може и на страна ќе те наместат. Мојата физиотерапевтка се нафаќаше и во прв триместар ама мене шубе ми беше пошо читав глупости, демек може да влијае нешто. За жал во бременост речиси кај сите се јавува ишијалгична болка, доброто е што потоа може воопшто да ја немаш, сестра ми ја доби во бременост ама потоа и ја снема.
Абе и кај мене та така та нога сега беше залепено за постелата неможам уште лицето да му го видам немам ни една сликичка. 28 недела сега почна и стомакот да ми се мрда ептен, не ми е симетричен малку ми е и језиво. Инаку мм избегава да му збори и да гледа нз зашто, као цел живот ќе го гледам и ќе му се радувам..
Ako ti e crvenilo od potenje pod i okolu gradite i cesa jas so Sudocrem go sreduvam mnogu mi pomaga od edno mackanje
Mene mi se javi uste od pocetokot 5-6 nedela. Najnaglasena nekade 6ti mesec desnata noga cela mi se kocese niti mozev da odam nitu da sedam nitu da lezam. Nisto. Za 5-6 nedeli mi pomina samo od sebe da ne recam. Piev povisoko dozi na B vitalinini. B complex k plus vo magneziumot B6, B9’i B12. Koga bev poaktkvna pomalc nja oselkav bolkata ama sepak postoese.
33 та недела ќе почнам, една слика од лицето немам. Аууу мм само гали стомак и збори. А она па као реагира на секој допир од него и зборење.
Не знам до кога се примаат ама кај мене рече превентивно бидејќи сум 36та недела, а бебе не знаеме дали ќе дочека 37ма.
Штом ти се шири до рамо, не е ишијалгичниот нерв. Тој и на препони не боли баш. Можеби од ширењето на матката, ти притиска на повеќе нерви на кичмата и затоа и накај рамо и препоните ја чувствуваш.
Во Скопје ги правеше масажите како трудница? Ако е тука, ако може да кажеш каде. Јас само за во Систина имам слушнато дека имаат столче за трудници. Инаку периодов до пред недела време и не пешачев многу. На работа, и жешко до 11 навечер не се дишеше надвор... И после тоа веќе кома за спиење. Можеби и затоа ми се влоши, инаку редовно пешачам цела бременост. Ама мислам дека само пешачењето нема да ме спаси. Веќе 5 дена ем пливам по 2 ч скоро во денот, не помага ни тоа.
Исто и мене уште веднаш на почетокот ми се јави, ама беше повеќе како болна сензација при одредено движење или подолго седење со карлицата. Не ми сметаше до степен за да не можам да станам, или да се завртам во кревет. Ама периодов ептен прогредира, 6ти месец сум. Ми доаѓа само да стојам по цел ден... Секое легнување и седнување е после пекол.
Ako ne pomaga plivanje togas vitamini i odmor. A za masaza isto neveruvam deka ke se nafatat za za masaza dodeka imas bolki. Dali imas kaceno kg ?