Да,во аптека ми даде аптекарката павловикева,бадемово и кокосово масло,јекодерм и Витамин АД капки.Ама сеа даги помешам и гледам на Ад капките пишува ретинол,а знам дека тоа несмее цо бременост.Ми кажа она две бремености се мачкала и нема ниедна стрија.Јас се мачкам плус и Мустела и земав и Вазелин.Се мачкам повеке со близнаци сум и сеа нагло расте меше и повеке да мачкам тоа подобро
Многу гледам користат АД капки, а вит А всушност е ретинол, кој не смее во бременост. Не знам по чија препорака се става искрено, на толку препарати за мачкање наменети за трудници. Но секој со својот став.
Ете жени, не паничи ама неможиш да бидеш раат. Пак кафен исцедок, и тоа повеќе од минатиот пат. Пак сум на итна. Докторот го виде само на 2 секунди виде дека има срцева акција и веднаш мораше да оде, рече да полежам па ќе се врате да ми направи подетално ехо. Ете примам утрогестан и пак кафено. Незнам како да се утешам, зошто мора вака да биде, од што?
Off lelee ajde ne e nisto toa, jas poplaviv plocki so crvena krv pa eve uste vnatre sedit mojov… primam progesteron depo odma ke ti se smirit. Jas uste primam sekoja nedela iako msticniot mi vikat ne treba dvajca vo privatno pa uste nekoi clenki tuka me ubedia deka zele do 12 nedela na sekoj 4 dena i nisto ne im e… i mene fala na gospod otkako primam mi se nemat pojaveno nisto… a bas te citav preeska si imala kako menstrualni bolki isto i jas i posle toa bam ili kafeavo ili krv
Мила не се плаши, се случувс често во прв триместар. Ти го прекина ли прогестеронот? Или уште боцкаше?
Dobro be dali stvarno bi se videlo pol od 10 nedela? Me pregleda eden drug doktor deka mojov bese na odmor i onaka mi vikat sto ti e prvoto vika zensko, epas ovoj mi licit na masko. Mu vika abe kako toj nemat uste nisto razvieno od kaj gledas epa demek si znaeme nie ginekolozite nekoi nesta koj pokazuvat barem 70% sto moze da e od 10 nedela. Nekoja slicno iskustvo?
Многу е чест кафениот исцедок. 8 недели имав кафен исцедок до 12 недела во првата бременост. И на секојдневна и на бришење. На ехо беше се во ред со бебето, по месец ми исклучи утрогестан немаше потреба да пијам оти ништо не се пие без реална потреба, совет да се движам без претерување оти е потребно ради циркулација на матката, да не се залежувам. Се беше во ред, дури и ја надносив. 5 години ќе полни нареден петок.
Рано е мене две докторки во 12 ми кажаа машко па испадна женско дека е. На почетокот сите личат на машко
Многу е рано за да се види било што, како што вели @Dodo1 сите личат на машко на почеток. Сите гинеколози експерти
Мила не се плаши, исто два пати имав и тоа вториот пат повеќе. Димчев ми кажа од постелката е, тој период е блиску до цервиксот и знае да направи вакви исцедоци. Ништо страшно, сега ќе почне да се крева нагоре. Продолжи утрогестан јас 25та па еве уште ставам. Кафенко е стара, оксидирана крв. Само опуштено, не е ништо страшно.
Паметиш пред можеби две-три недели дека исто пишав, кафеав исцедок многу темен и поголема количина на секојдневна и на бришење, одма на хитна заминав и се беше во ред. Немаше хематом, докторот и сам не знае да каже од што е таа крв, вели заостаната, од самиот плод што се крева нагоре, ама не е ич страшно. Примив право прогестерон депо до вечерта немав ништо.
Исто имав и јас. И ми беше многу страв. И јас исто паничев. Доктор ми кажа, се додека е кафеаво, а не свежа крв,. Т. Е црвена или розевкаста боја, нема за што да паничиш. И јас примав утрогестан и инекција прогестерон. 3-4 недели и потоа немав ништо. Како што имаат другите спомнато, многу честа појава е. Можеби е застарена крв. Се надевам брзо ќе ти се среди ситуацијата.
Жени мои, готово си одам од болница. Ме боцнаа прогестерон депо, едвај ги најде маж ми. Бебето е супер на ехо дури поголемо за неделата. Скока, рипа, мава со рачињата. Сѐ надевам ќе ми прекине исцедокот и нема да се повтори. Матичната ми е на одмор, од понеделник се враќа па ќе и се јавам да прашам на колку дена се боцкаат и колку време. Фала ви премногу на сите, без вас ништо не сум. Ми се смири малку душава, фала Богу.
Како стоите со крвен притисок? Јас сум цело време со 90/60, 80/50 некогаш и 80/40 нон стоп како зашеметена :/ Знам дека високиот притисок е штетен, а што мислите за нискиот?
И јас цело време имам низок. Подобро низок, отколку висок Си дремкам преку денот А ако многу имам вртоглавици, солено или кока кола ми помага
Јас бев иста прв триместар, втор спласна апетитот еега во 3 трети пак почнав да јадам ќе видиме со крај како ќе биде..
Јас сум со природно низок притисок. Ама еве сега ми е 120/80, 110/60, ама не ми смета. Порано притисокот што го имам сега ми сметаше, иако е нормален тој, мене ми правеше проблем. Ама сега супер функционирам.
Нормално е икањево на бебево толку незгодно да го сеќам? Баш доле скоро у такво ми е и ика… и баш некако непријатно ми е, не ме боли ама нелагодно е.