Зависи од возраста на трудницата, бројот на бременсти, наследни семејни анамнези итн. би рекле повеќето. Не знам зошто матичната те упатила да правиш...
25 години сум, немам никаква историја ни лична ни фамилијарна поврзана со некои болести. Сестра ми не правела, мислев дека е задолжително во документацијата за следење на цела бременост
Знам дека е подобро, но што штетно може ако го пиеш? Зошто и вагинално долго го ставав, ми рекоа исто може да направи иритација на грлото или да наруши флора и инфекција да направи. Порано пред два месеци кога отидов со болки на ГАК ме гледаше таа доле и вика односи да не си имала, викам не забрането ми е. Епа од утрогестанот ти е, знае така на грлото како иритација да направи. Веќе да не знаеме што е правилно, тоа е.
Сега скоро секој матичен те упатува за приска. И за еден куп други потребни и непотребни испитувања. Тоа ти е математичка веројатност. Според години, претходни заболувања, тежина, пушач/непушач. Твое право е, можеш и да одбиеш ако сакаш
Приска да си направиш, секако не е инвазивен и следува од државата, а резултатите секако не се ни релевантни ни ништо. За останатите пренатални тестови по приватни клиникчиња, немаш апсолутно никаква потреба, не си ги фрлај парите.
Еве за несаканите дејства според упатството,за тоа мислев. Јас 3 дена примав Дабростан кој исто е прогестерон и ми се јави многу болно мокрење и другиот доктор ми смени за утрогестан вагинално
Мислам нема потреба да се грижиш, и мене мо беше исто тој период и во 30. Недела пак имав ама се помирив дека изгледа е нормално тоа некојпат повеќе некојпат помалку..
Четврток влагам 9 ти. Уште немам ништо почнато. Утре ќе се слушнам со др и ќе пишам што како ќе иде процедура.
Стомакот како што беше погоре високо сега изгледа така надоле од тежината, и времето за породување здравје. Мене е доста тешко сега некако неможам ни да седам подолго ме болат ребрата, стомакот се здрвува а бебето 2200 кг беше последно. На спиење исто тешко на десна страна да се наместам Кога ти беше последна мен.
Дај Боже на сите со лесно и здрави бебиња да се родат Ете добро што е бебето добро Јас во прва бременост во 5ти месец имав кафен исцедок исто така бебето беше ок ама и јас бев се на нозе и не се пазев баш, мм кречеше и јас му помагав со ќошовите и докторот рече од стоење на нозе ќе треба да одмарам А сега во оваа бременост исто имав во 9та мислам И после брисовите пред 10 дена Некогаш така се чисти телото ама застрашувачко е знам Уживај во бременоста, немој како мене да ти е под стрес цела бременост па да се каеш Јас така и така неможев да избегнам Такви периоди имав Фала ти мн. Те гушкам и јас
Bese ti na dok ko ti se desavase taka ? Strav me fajkat tuka kaj so sum na doktorive celo vreme se mu e normalo (mozda pa i e normalno , samo mene mi e strav hhh)
Нема да добиеш некој резултат од приската. Знам од човек што работи таму. Ако немаш направено пренатален, само оди кај добар доктор за скрининг и немаш гајле. Најверојатно дека се ноџињата долу па клоца. Можеби се труди да се заврти Каде и да се ноџињата секогаш повеќе се осеќа
Devojki tamam na mestoto kaj sto e bebus imam mnoguu bolka,,, bas tuka kaj sto pram eho znam tocno e bebeto, bolkata mi e cudna kako menstrualna kako da mi se odit vo wc,,, cudno mi e mnogu duri malku ako e stisnam so raka me bolit mnoguu… sto moze da e? Bas se zagriziv
Da, mozno e Fala vi na odgovorite , iskreno tuka koga ke prasam i koga ke dobijam nekoj vakvi pozitvni odgovori odma mi e polesno
Па знам дека е рано ама ме виде докторот дека бев преплашена и рече сега целосно ќе те прегледам да се смириш. Фала ти на одговорот.
Мила ајде отиди да те видат. Верувам дека не е ништо ама за да се смириш најдобро отиди си доктор и ќе бидеш мирна.