Devojki da ve prasam dali nekoja pominala niz istovo? Vo sabotata napraviv test ispadna pozitiven no odma posle toa prokrvarev, otidov odma na dezuren mi prepisaa progesteron i od koga gi pijam imam kafeav iscedok od prilika 2 kapki dnevno. Dali e normalno?
Не паничете за Д витаминот. Големи се шансите повеќето да сме дефицитарни ама тоа е кога почнаа сите со спф да излегуваат од дома или воопшто не излегуваат од дома на сонце. Тие што сте бремени со први деца ќе ви стане јасно колку е важен Д3 кога ќе се породите и ќе идете на прв ортопедски преглед. Заради составот е витамин, инаку се однесува како хормон, толку е важен за телото, развојот и имунитетот. Мислам дека е доволно пола саат во денот да излезете на сонце што поразголени, без спф за да примите 10 000ие Д витамин и тоа е повеќе од доволно, наместо да се потресувате дали сте се напиле апче. Проблемот е само што во Мк природно од сонцето може да го добиете од април до октомври во одредено време од денот. Погледнете ги емисиите на др.Антоније ортопедот на Телма амбуланта мислам беа, прекрасно е објаснето. И исто така не паничете што не сте пиеле во бременост, не е ништо страшно, може некаде е докажано дека може да влијае ама тоа не значи дека по дифолт нешто лошо ќе се случи. И да, нашите мајки и баби не пиеле ништо ама не дремеле дома на телефоните како нас, јаделе поздраво и домашно и биле надвор скоро па цел ден. За храната ме изнасмеавте. Амарант, киноа и остали глупости пробав со бебињата ама пашканат која не јадела под итно да почне да купува. @LiquidLuna Луно со што правиш супи и чорби мори? Шала на страна, пашканат ми е врв од зеленчук, колку морков купувам толку и пашканат имам. А киноа оди одлично со протеинска салата, за диета е перфекција. Зборот ми е, не ставајте одма вето на храна, може ќе откриете нови добри вкусови. Ме мрзи да се препрочитам дали изнапишав глупости ама поспана сум, со пола око пишувам. Инаку, денеска отидов да раѓам ама ништо од бизнисот, рано било 36та, да чекам до 38ма
А па какви лепчиња протеински правам со киноа... Дома и дете и маж ги обожаваат. Сакав да ви кажам тие што имате запек да пробате со псилиум. Тоа се растителни влакна, индиски тегавец уствари. Јас го ставам во лепчиња наместо квасец, ама многу добро оди една лажица во канче грчки јогурт од 150 мл. А и заситува скроз, не внесувате шеќери, така да погодок. И да се редактирам, морам да се согласам со @Skyler за вит Д. Слушнете некое интервју со Антоние, ние како нација сите сме со дефицит. Детево еве 5 ипол години ми е, обавезно секој ден пие по 1000 iu, а јас еве година ипол наназад по 5000iu. И пак сме и двете на граница.
Јас имав исто искуство, веднаш по позитивен тест прокрварев, па 2-3 дена кафеав исцедок… гинекологот вика имплантациско крварење иако беше црвена свежа крв, само во мала количина. Се случи два пати во рок од 10-тина дена само тогаш на почетокот и од тогаш до сега е се во ред, сега сум 18-та недела. Ако немаш грчеви и болки не би требало да е нешто сериозно едноставно се случува кај некои жени и е почеста појава отколку што мислиме.
Девојки кога го правев торчот за цитамегаловирусот ми испадна игг многу високо а игм негативно Матичната ме прати на уште едно испитување сега видов ми искочиле резултатите па ако некој знае што значи малце испаничив
Слободно, јас се боцкам само навечер во 20 часот, па кога имам некои обврски знам и во 7.30, 7:45. Ако сакаш да смениш, намали на пола саат па саат.
Supper ti se tebe IGG e stara infekcija si e imala prethodno i toa ne e nisto. Jas imam pozitiven IGM toa znacit deka sega vo bremenost e imam infekcijata i toa 80% vlijae na bebeto… lele ke poludam nemam oko zatvoreno cela nok s i nema sto da pram osven da cekame da vidam dali mu prael nesto steta ne bebeto dur rastit da se sledit. Ne sakam ni da razmislivam da treba da go abortira na pogolemite meseci
Дај рецепт за протеинските лепчиња. Околу витамин Д немам коментар, мене ме испратија да проверам откако шеќерот и инсулинот не ми се симнуваа со глукофаж и диета, можда е нешто поврзано ама ми беше бааги под долна граница, земав Вигантол 2 месеци и се среди, ми препорачаа да продолжам да пијам.
Здраво, 19+6 сум, значи 20 недела, сеуште го немам осетено движењето на бебето. Прва бременост ми е и многу сум загрижена, сите околу мене велат уште во 18,19 го осетиле. Инаку постелката ми е на задна страна. За 1 недела сум на преглед, едвај чекам да отидам, се надевам дека се ќе биде во ред
До 24та е нормално да не го осетиш. Не се секирај, ќе го осетиш кај и да е. @baguf4e исто е како тебе може и понапред и исто уште го нема осетено, а се е супер.
Јас сум 21+ и бебе немам осетено на ниеден можен начин прво бев загрижена, ама на втор скрининг ми рекоа дека имам фора уште неколку недели да го почувствувам и дека е нормално.
Јас конкретно лушпици земам, тој во прав не ми е убав. Има во зегин еден грчки лудило е, ама почесто го нема отколку што го има. Последниве месеци земам од Моринга во Аеродром, на мерење е не е лош. @Калатеа конкретно ова со киноа ќе ти го пишам, инаку имам неколку вида, правам, мрзнам да имам за некое време. 250 гр киноа ја киснам неколку саати. Цедам, ставам во блендер, додавам 50 гр лен, 4 јајца, пола пециво, малку сол, малку маслиново. Кога имам ставам и една лажица протеин неутрален. После блендирање додавам една баш полна лажица голема псилиум и оставам да отстои малку. Ставам во такво калапче за лепче со хартија за печење и печам на 180с околу 30 -35 мин.
Здраво девојки,докторкава моја ми има кажано да користам магнезиум директ било кој,при муабет со другарка која беше бремена ми кажа дека во аптека сум требала да назначам дека сум бремена и дека магнезиум не бил секој за бремени жени,гинекологов тврди повторно дека нема врска зборувањето на другаркава и дека магнезиум можам да си пијам било кој,ваше искуство?
Веројатно другарка ти мисли на магнезиум цитрат бидејќи подобро се апсорбира ама може дијареа да ти направи. Буквално можеш било кој да го пиеш.