Нема врска каков е. Цитратот е најдобар за врзување, ама мој совет е земи некоја кесичка, пробај дали ти одговара , па докупи. Знае да направи дијареа, иако е доста добар.
И јас користам обичен магнезиум, 2х400 сабајле и вечер, го земам тој на Алкалоид. Не ми посочиле нешто посебно, не се секирај
Zdravo, sto e toa hemostaza i za sto se ispituva? Pred nekoe vreme maticnata mi kaza deka ke go pravime i toj test, a denes mi vika toa e za pacienti so rak ne daj boze, toa vo bremenost ne se pravi. Sega sum zbuneta bas skroz
Јас сум со обичен сега од ДМ. Тука го пофалија и земав. Зимам во форма на таблети. На почеток земав цитрат, ама организмот не ми го прифати, дијареа ме исуши буквално. Тука дознав дека знае да направи проблем, па во аптека земав како капсули, па откако потрошив земав од ДМ.
Како бе за болни од рак???? Димери со хемозтаза е комплет испитување , што го правиме на трансфузиологија. Тоа е таа проверка , за која после гледаат дали треба или не да примаме клексани или некоја друга терапија.
Off lelee ke se ubijam od ovaa doktorka, moze li nekoj drug doktor da mi izdade upat za toa ili samo maticen ginekolog? 24 nedela sum sega, koga se ispituva toa?
Матичен гинеколог, ќе и отидеш и ќе кажеш упат за хемостаза и д-димери за трансфузија. До сега си требала да направиш, се прави еднаш месечно од почетокот на бременоста, за да видат дали треба да те стават на терапија.
Ја сум 33 и кај мене има денови каде не застанува по цел ден ринта,ама си велам подобро така отколку да го нема па да го мислам, а менструални веќе ги имам од кога влегов во 8 ми така да не се секирај. Ја кога ќе го викнам мм оно тогаш се смирува
Има ли некоја од Вас што не го правела Огтт тестот, или мора сите да го направат?! Кога не бев бремена го имав направено, многу ми се слоши од него, се онесвестив. Постојат ли симптоми што можеме да ги препознаеме на инсулинска резистенција?!
Каков рак, боже.. Провери си се што треба. Дај боже да е се добро, ама ќе знаеш барем ако имаш потреба од терапија. Мене првата бременост ми заврши со спонтан абортус, незнаејки дека имам тромбофилија. Да сум испитала се со време можеби немаше да го поминам тој пат што го поминав... Така ми ги открија мутациите, сега сум од позитивен тест на клексани. Се што треба да си направиш, па да си ја смениш и матичната по можност, извини.
Јас не направив, ендокринологот ми рече нема потреба, зошто веќе од сам старт ме води како со покачен шеќер и ме контролира секој месец со гликемија и три месечен шеќер и правам повремено проверки дома со апаратчето за шеќер. Моментално сум само на режим на исхрана, се надевам нема да има потреба од терапија.
Не се прави еднаш месечно ако немаш инфикација. Јас направив во 25та. Таман ти е, некаде од 24та даваат. Така да побарај си и ќе ти даде матичната упат. Не си имала индикација затоа не ти дала. Членките што имаат индикација прават секој месец.
Дали е нормално стомакот да биде потврд (примеќам дека обично така е сабајле и навечер), а сношти прв пат едната страна беше поиспапчена одредено време? ...најверојатно бебушко се протега Извинете ако прашањава се глупи, ама на се помислувам ☺️
Нормално е, тоа се тие брестон хикс контракции каде што ти се стврднува стомакот на моменти па те опушта. Кај мене сега во 34та недела се случуваат многу често. Не се грижи, безопасни се и нормални се додека не се болни, дека се спрема матката за порагај.
Не бе, само трудниците со индикации прават често, инаку се прави од 24та до 28ма. @Miy3 Може и матичен семеен лекар да ти даде упат ама не може шифра бременост да пише, ќе треба со друга дијагноза и нешто ситно да платиш на трансфузиологија. Јас не го правев во оваа бременост искрено ме мрзеше да седам 3 саати. Не испитуваат инсулинска резистенција, само шеќерот ама тешко да препознаеш. Јас имав во првите две бремености, не приметив ништо.
Вие што сте тука некаде со мене имате ли доста исцедок? Значи јас цела бременост имам мокри гаќи, сега бетер ај што ми е премисла да не е плодова вода или сега од пусти страв. Инаку денес бев кај бабица и можам да кажам дека се е катастрофа тука луѓе, пак ќе мрчам ама полесно ми е. Тражев да ме прегледаат на ехо ми рече нема потреба. После со доплерот го слушаше срцето на бебето и имаше покачен пулс. Не испрати во амбуланта и ме ставиа на цтг и да видат за пулсот. Бебето кога мрдаше се качуваше. Тие си излегоа од собата и немаше ни онаков лист како што излегува кога се прави цтг и неможев ништо да видам. Доаѓа и ми вели "мислам" дека е добро се со бебето. Тражам да ме прегледаат на ехо, ми вели нема потреба. Болките ти се од бебето и може имаш уринарна инфекција остави примерок. После доаѓа Докторка и пак барам ехо и таа ајде да видам со другата Докторка па ќе ти кажам. Значи 2 ипол часа седиме во една соба, малтретирам и детето и на крај ми влегува и вели ние сметаме дека немаш потреба од ехо оди си дома. Само излегов преку врата и ми се плачеше. Да седам толку време и да несакаат 10 минути да ме погледнат, ако не друго барем да ми смират психата. Си погаѓаат, пулсот може го качува бидејќи немав јадено ништо или дехидрирана па ми носат сок. Си закажав утре приватно, се надевам барем таму ќе добијам третман како што треба. Притисок качив мислам од нервоза.
Повремено, не по цел ден, навечер особено да речам после 7 до кај 11, 12, тиштат по 10тина мин и после поретко. Одам на ЦТГ, абер нема. Се си е уште мирно. Д-р рече дека породилните болки нема шанси да ги утнам, значи значително поболни него моменталните. Ти почна со цтг?