Ај да ве прашам гледам на терапии сте, а TSH параметрите ми се колку вас. Баш отворив да видам сега последна контрола ми бил 0.776, a пред месец 1.07. Сега последен пат фт4 и фт3 не ми ги испита. Ендокринлогот ми вика ок си се хормоните, не треба терапија. Ај просветлете ме ве молам, во кој случај ви даваат дијагноза и терапија?
Јас примам еутирох со години од 2016,ама во бременост ја следат почесто тироидната жледа,секој месец,втора бременост ми е исто беше и за првата,оди на уште едно мислење
Дада секако. Баш ми е мило таман дочекало бебе 36та недела, сакало побргу да се гушка си мама. Те прочитав и во претходното мислење и некогаш треба да си го слушаме внатрешниот глас. И мене тука сакаа на невидено и проверено во 7ми месец да ми прекинуваат клексан. За после 2 месеци од резултати во 9ти месец ми вклучуваат плус Аспирин. Среќа и јас бев упорна и не ги послушав.
Па дека има некои работи шо не смеат нели во бременост па за сигурно да си прашам да не ја утнам, ама ете и @Noemi пиша дека смее така да фала ви на двете
Ова за мене ли е одговор? Следат во бременост знам и мене ми испитува тсх ској месец, до сега сум немала проблем фала богу со тироидната, само ме следи. Но прашав во кој случај ви даваат терапија, зошто гледам тсх ви е во нормала, во границите, колку и мене а сте на терапија. Или до терапии ви е доведено до толку?
Девојки, вие што сте 9ти месец и скоро на крај. Колку ви е последно измерено грлото на матката? Кај мене од 38мм пред 3 недели, денес на 21. 37ма сум, а бебе уште не е спуштено доле.
Мене од 7 месец ми е 23мм, последно ме мереа пред 2 недели исто беше 23мм и ми рекоа дека веќе нема да го мерат, само да ставам утрогестан 2 пати дневно до 37 недела и да лежам. Сега сум 35 + 4
Значи претпоставувам дека е нормална таа должина? Немаше никаков коментар од докторот. Знам дека сум 37ма и дека веќе не е предвремено, но ми беше чудно дека наеднаш се скрати
Јас Добив терапија на основ на крвна анализа и имав видливи знаци, болка кај штитната, отеченост.. стресно добив шок и си ја имам таа мака за цел живот.. Супер што немаш терапија и што немаш симптоми а тсх по мое и без терапија да ти е вака низок ок е Е сега ние сме како дијабетичари нема да знаеме на што сме ако не вадиме крв за да ни ја регулираат терапијата Јас лани имав спонтан во јануари и така доста стресови и со мајка дознав од еднаш докторката ми рече дека има карцином на дојка тоа се помалце од 20 дена и од февруари си ја добив дијагнозата и еден куп вадење анализи некогаш и на пет дена да ја регулирам штитната и да бидам спремна за следна бременост ама доста се одолжи и во деќември забременив, немав проблеми со забременување ама не сакав без да ми бидат бројките ок.. читав дека може со помали хормони на штитна детето да се роди без штитна или да пие терапија од раѓање па се до крај на живот и доста мн битни работи кој можат да бидат и фатални,, тоа од што ми рекоа и читав Така да штом си проверуваш редовно немаш мака и не мисли Пример јас кога ќе се изнервирам или плачам одма имам болка и гушење кај штитна, и најлош симптом што го имам е слаб пулс а тоа е хипо Исто има и антитела кој покажуваат дали си хашимото или грејвс така нешто Од тоа е една причина на уништување на штитната
Мене никој таква информација не ми ни кажува, ко теле си одам на лекар. Можам негде да го прочитам тоа по ливчињата што ми ги даваат?
Neznam i ne sum prasala iskreno.. ponekogas se nerviram sto sum tolku uslovno kazano nezaintetrsirana gledam ovde i ctg vrednosti znaete i sve…ednostavno tacunam deka ako e nesto patoloski dr ke reagira..
Јас толку сум збунета што не знам што да прашам кога ќе одам на контрола кај матичниот а пред тоа имам 100прашања во глава. Ќе ме види на ехо ќе видам дека мрда океј е се и толку се блокирам, еуфорија ме фаќа ништо не ми е важно. И после штом прочитам овде ми е криво што не знам некои работи или се осеќам како да сум незаинтересирана како што кажа ти. Дури и сликиче две контроли немам кажано да ми даде
Ama pa i da znaes nesto sto ke smenis neznam. Ubavo e covek da e informiran, ama bez da ja znaes celata slika sto deka.. eve na pr i da ti e 40mm grloto na matkata znaci zatvoreno sto ako postelkata ti e zrela 4 stepen i bebeto treba da se vadi. Neznaeme koj parametar kako e povrzan patofizioloski sto znam
Абе јас си се водам и според тоа што помалку знам толку подобро Не истражувам не се споредувам, сите сме различни во бременост.Му верувам и на матичниот и кај другата докторка што одам тоа што треба да знам го кажуваат и тоа е тоа. Може па и поарно што сме 'телиња'
Drugo sakav da prasam vie sto ste pri kraj. Dali osekjate dvizenja na bebeto. Jas 3 dena kako ne osekjam skoto nisto. Stomakot skroz naducan kako gips go osekjam, bebeyo ne se dvizi ni so sladoled, koka kola, cokolado, ni levo ni desno. Vceta ctg bese uredno. Deneska cel den lezam imam bolki vo muskili i koski kako da imam korona.. temp nemam. Ama najmng me zagrizuva dvizenjeyo na bebeto i stvrdnatosta na stomakot. I tie 5-6 dvizenja sto gi osetiv vo 24h se kako mali nezni kako tie na pocetokot okolu 20 sto se osekjaat. Nekoj slicno iskustvo?? Ili nekoe soznanie
Да не има сменето положба? Јас цело време секој ден го чувствувам исто. Не се води по тоа "нема простор доволно" бидејќи баш и нема некоја врска. Секој доктор ќе ти каже. Направи си еден преглед за секој случај.