1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Unno

Unno Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2021
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    27
    И мене ми беше така значи буквално умирав од болки додека да проделуваше антибиотик. Јас се препородив со нив, околу 9месеци ги пиев со паузи.
    Инаку да со жолто пакување се. Плус пиев увин чај.

На Marsi* му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mahrisa

Mahrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2024
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    1.337
    Дали само јас сум со лошите филмови во глава кога ќе ми текне на пораѓај? :sweat:

На blackdeath, Viktorijaaa5 и Kerstin им се допаѓа ова.
  3. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.811
    Допаѓања:
    12.714
    Сите се, и е нешто најнормално. Ќе си одиш и мислиш најпозитивно. Имај си ја мислата дека мора да се породиш, еднставно мора да излезе љубовта на твојот живот. И нема да се пронаоѓаш во секое искуство, секоја жена за себе. Нема потреба зашто да се трауматизираш. Се ќе биде супер, ова иначе од психолог ми е предложено за други работи во животот. За некои стравови што сум ги имала, и погоди, веќе ги немам, баш заради ова дека мора да пројде дека ќе пројде.:D

На blackdeath, Skyler81, Noemi и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Kerstin

Kerstin Активен член

Се зачлени на:
    31 август 2024
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    I jas sum istata samo tamu mi raboti pametot premnogu se plasam , ne od poragajot tuku od bolkite, kaj sekogo se razlicni

5. Mahrisa

Mahrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2024
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    1.337
    Jas bev carski za prvoto,mislam od samoto toa sto znam kako e,me fakja uste povekje panika,prviot pat ne znaev i ne mi bese tolku stresno ama sega epten mislam :?:

6. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    1.614
    Иста сум и јас. Најголем страв во животот отсекогаш.
    Ама стравот се победува само ако се соочиш со него :)
    Со лесно да е кај сите :hug:

На Mahrisa, blackdeath, Viktorijaaa5 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    840
    Допаѓања:
    1.155
    Исто делам мислење.
    Со првото царски си отидов слободно немав појма што ме чека на никој не кажавме.
    А, сега уфф секој пат кога и да помислам на тоа па и во друга држава сега, одма се блокирам сама со мислите.
    Ќе даде Господ сила, само нека биде добро кај сите!

На Viktorijaaa5, Лалина и Mahrisa им се допаѓа ова.
  8. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.268
    Допаѓања:
    50.868
    Не сум имала лоши филмови а баш тогаш и читав секакви случки при пораѓај и отидов ептен смирена.
    Сега кога би се пораѓала пак би ми било страв бидејќи знам се што ќе ме следува.

9. Kerstin

Kerstin Активен член

Се зачлени на:
    31 август 2024
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    Isto ijas prvo mi e vo stranstvo ke se poragjam, posleden pat koga bev na kontrola doktorkata kaza deka e se vo red i deka golemo bebe e ako go nosam do kraj do termin moze do 4kg da bide ‍ i od togas nekako panika imam…neli ako e mnogu golemo treba carski ili nema nikakva vrska toa ?

10. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    840
    Допаѓања:
    1.155
    Како бе правите големки бебиња, кажете рецепт.:wasntme:
    Моите ситни ситни, а јас наа волкава жена.:D
    Се шегувам, не ми замерувај.

Инаку се зависи како ќе проценат тие, незнам во која држава си ама сепак секаде се повеќе за природно да се оди.
    Дали бебе е добро наместено, како се отвараш, дали си поситна ти и тн.
    Кога е за природно спомнуваа термин дури и над термин дека ќе те чекаат, ама никогаш не се знае кога ќе добиеш болки.

Која недела си ти?
    Колкаво е бебче?
    :)

11. Kerstin

Kerstin Активен член

Се зачлени на:
    31 август 2024
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    Jas pa mnogu sum sitna a bebe golemo , izgleda ko tatkoto inace sega sum 35ta nedela , posleden pat ko bev na kontrola bev 32 nedela , bebusot so glavceto nadolu epten nisko 2090g , sega sigurno uste pogolemo e

12. HappyAsItGets

HappyAsItGets Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2023
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    376
    Прашање до трудниците кои имаат генетски мутации и примаат клексани: ги примам веќе три месеци, сега сум 6ти месец и веќе втора недела како трансфузиологот ми кажа да паузирам и по 3 недели пак да направам контрола, најверојатно ќе продолжам, нз.

Вие си правите филмови за пораѓај, а јас сум преплашена дали се ќе биде во ред дури стигнам до таму

Дали сте паузирале и вие со клексани и дали имало голема промена со следните резултати?
    Се плашам бидејќи сум со IVF и плус мутации, инаку резултатите постојано ми беа одлични.
    На секоја промена и болка се потресувам, дури се мислам дали да почнам да се боцкам.

13. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2020
    Пораки:
    439
    Допаѓања:
    389
    Исто, ептен се ближи денот за царскиот и ме фаќа паника дали ќе поминам лесно како со првото, а тоа што знам како изгледа целиот процес уште повеќе ме ужаснува. А и детето што ќе го оставам не ми е сеедно. ;(

На Marsi* му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    329
    Mojot problem e sto ne znam sto da ocekuvam :/ ne me plasi bolkata ali opsto zemeno isksutvoto. Cel zivot ne ucele deka e mnogu tesko i strasno i sega normalno deka nema so pesna da otideme na poragaj..ama pa 1 den maka e pa ke izdrzime :)

15. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    840
    Допаѓања:
    1.155
    Леле ова со оставање на првото дете само ние што сме во иста ситуација знаеме како е.;(
    Секој ден прво тоа ми поминува низ глава колку ќе тагува дека нема да сме дома ни јас ниту татко му.:worried:
    До сега цело време е само со нас и сега ме ужаснува самата помисла да биде тажен и да не го гушкам некој ден.
    Мајка како мајка мора на се да помисли.

На TanyaClover, DaftyCrafty, Skyler и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    840
    Допаѓања:
    1.155
    Еве сум јас со генетски мутации и со примање на 2 клексани од почеток до крај на бременост, после 3 спонтани.
    Гледам си пишала дека си ги примала 3 месеци, значи не од почеток така ли ?
    Само за мутациите се препишани или проверуваше ддимери и хемостаза ?

На ехо секако гледаат протоци до бебето и сигурно затоа ти рекол трансфузиологот.
    Ама ако се осеќаш помирно со примање на нив, барај барем по еден на ден со мутациите мислам би те сватиле.
    Незнам различни се размислувањата, јас втора бременост терам во странство и тука сакаа да ми ги прекинат ама си бев упорна и не ги послушав, па после испадна плус Аспирин да ми вклучат и дека е добро што не сум ги прекинала.

Инаку ти го разбирам стравот и тоа многу убаво и јас цело време тоа се молев да стигнам до сигурна недела па после нека почне процесот на породување.

17. HappyAsItGets

HappyAsItGets Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2023
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    376
    Испитував хемостаза и ддимери на секои 3 недели и резултатите секогаш беа во најниска граница. Само последниот пат ми кажаа да испитам по еден месец и после тоа ми кажаа да паузирам 3 недели па да испитам пак.

Пред да ми ги дадат јас го напнував докторот со мутациите, инаку мислам дека немаше да ми предложи. Трансфузиологот рекол дека поради ИВФ, годините и мутациите ќе почнам со 0,2 клексани, потоа продолжив со 0,4 и кажа дека резултатите се уште подобри со таа доза.

Еве уште една недела треба да издржам до следна контрола на крв.

Вчера со бришење на прозори малку се изморив и цел ден не можев да се движам од што ме болеше половината. Толку ми требаше да си направам црни сценарија и си откажав некои патувања за да не ризикувам.
    Одвај чекам да стигнам до 7ми месец, не дека тогаш нема опасност, ама барем така си мислам. Тебе ти предложија нешто да правиш, да движиш повеќе или нешто слично?

18. WhiteCat33

WhiteCat33 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    1.104
    Допаѓања:
    2.200
    Бидејќи овде е најјактивна темата ќе пишам тука, дали некоја мамичка се соочила со кила после царски рез? Поминати два месеци, пред една недела кренав тешко ( торби од пазарење, и следниот ден транспортерот со се бебето) од тогаш почна да ме боли раната од царскиот само на една страна и тоа при легнување и станување, а ми беше помината, денес се гледам на огледало на самата рана топче само од едната страна.Секако ќе посетам доктор утре, ако има некој да сподели искуство како се средило?

19. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    397
    И мене исто, неможам да спијам од мислење
    Прво за бебето дали е добро дека ми рекоа на крај од 8ми месец има некој проблем на десниот бубрег му се собира урина и е поголем па во 9ти ми рекоа дека има циста
    Од утре сум здравје 38+1
    Немам уште болки никакви само од мислење имам мака
    Дај Боже со лесно на сите, здраво и добро да биде се

20. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    840
    Допаѓања:
    1.155
    Јас покрај мутациите имав проблем со некои од времињата беа ниски и Докторот што ме водеше рече да вклучиме 2 клексани на ден.
    Тоа со првата бременост.

Сега со второто кога останав бремена надвор од Мк и пишав на др.Јани и му објаснив дека и со мутации сум и ми рече како знаеш снајди се и почни да се боцкаш.
    Во Мк бев до 3ти месец и кога дојдов тука едвај цела бременост се објаснував со овие Доктори тука, зошто примам инекции дали треба да примам бла бла.
    Тука не ни даваат да се проверат Ддимери и хемостаза, јас бев упорна дека ќе си примам без да ги слушам и на крај јас испаднав во право.
    Кога се консултирав со др.Котларова од Ремедика ми рече ти поради историјата на спонтани и мутации продолжи да си ги примаш превентивно.

Кај тебе е добро штом следиш преку крв и штом ти се во граница на нормалата.
    Верувам дека ти е страв и премисла, ама те следат еве издржи уште една недела и ќе видите дали треба да се продолжат.
    Имаше исто тука членки што ни ги прекинуваа, ако протоци и остало е добро на ехо.

Во врска со движењето немав никаква препорака.
    Со првото Докторот ме исплаши некаде во 8ми месец и ми рече одмарај колку можеш повеќе за да влезеш во 9ти месец.
    Тука пак предлагаа физичка активност, пливање, возење точок ама не сум ги послушала.
    Од страв повеќе сум во одмарање.
    Ти не се заморувај толку, половината од тоа те боли од бришење на прозорите.
    Јас правосмукалката и потешките работи ги отстапив на маж ми.
    Еве денес тој ги бришеше прозорите.:D

На HappyAsItGets му/ѝ се допаѓа ова.