Форумџика на годината

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.616
    Допаѓања:
    14.387
    Јас имам, од време на време. Железото ми е 11… ми рекоа нормално, влече највеќе бебето сега. Притисок стандард низок имам.

На Betty38rkl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Batterfly93

Batterfly93 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    216
    Здраво девојки, сакам да патувам во октомври од Германија за Македонија со кола. Гинекологот не ми дозволува, таа е против патување во бременост. Јас во октомври ќе имам полни 3 месеци и 10 дена, толку многу се радував што ќе одам. На сите контроли до сега се е во ред, освен што првата бременост ми заврши со спонтан.
    Па ме интересира ваше мислење, доколку некоја девојка има патувано во овие месеци да сподели искуство. Благодарам.

3. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.344
    Допаѓања:
    25.812
    Има , ама не се сите исти. Имаш поминато спонтан. Гинеколог не ти дава, а ти сакаш. Сигурно со причина не дозволува.

4. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    969
    Јас патував слична релација ама на почеток на петтиот месец. Не се сеќавам дали прашав дали смеам. И јас имав претходно спонтани (не еден). Која е причината што е против? Мојот беше против патување со авион прекуокеански посебно во првото тромесечие поради зрачењето во авионот и оправдано ми беше. На крај ти одлучуваш, ама некој да каже дека е против без да образложи добро, ми е малку непрофесионално и реално чудно. Спонтаниот нема врска со тоа, освен ако немаш некој проблем па мораш да мируваш. Ако ти е баш важно патувањето побарај си и мислење од др. гинеколог.

На Batterfly93 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Betty38rkl

Betty38rkl Активен член

Се зачлени на:
    15 јули 2024
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    63
    Ти си исто во трет триместар? :inlove:

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Betty38rkl

Betty38rkl Активен член

Се зачлени на:
    15 јули 2024
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    63
    Јас имам патувано во 4ти месец но со авион Германија - Македонија. Ја прашав матичната бидејќи живеам во Германија тука се многу по флексибилни за такви работи, ми дозволи секако доколку твојата бременост е уредна. Тука идат на тоа дека доколку си бремена не си болна и можеш буквално се како и претходно што си правела. Во твојот случај подобро би ти било авионски бидејќи се 2 часа лет. Во врска со бременоста не знам но за малтретирање и тоа како ке джсе малтретираш по пат 2 дена мислам дека е премногу. Сепак одлуката е твоја, но штом докторот ти кажал дека не може а имаш уредна бременост тоа е сигурно поради долгиот пат. Мое мислење да го послушаш, сепак е доктор и ти ја води бременоста. :)

7. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.803
    Допаѓања:
    10.180
    Направи си крвна слика. Најверојатно ти е ниско.
    Моето беше 5.6 ниско (29+ сум), и имав вртоглавици. Пијам суплементи сега, со витамин Ц за подобро да се врзи железото. И секој ден по малку цеден сок од калинка со вода, ако можеш да си најдеш природен од Валандовско поднебје. За помалку од една недела топ ми е, и без вртоглавици сум.
    И по една чаша можеш цеден цвекло, морков и портокал. Плус телешко вклучи во исхраната повеќе.

На Betty38rkl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Betty38rkl

Betty38rkl Активен член

Се зачлени на:
    15 јули 2024
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    63
    Ти благодарам многу. Ќе пробам со цвекло, морков и лимон. Пијам таблети за железото ама сега дека на крајот бебе најмногу зема од мене и затоа. :inlove:

На LadyR му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.616
    Допаѓања:
    14.387
    Дааа.

10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.799
    Допаѓања:
    187.613
    Мене ме чуди Германец да ти забрани да патуваш при уредна бременост дури и со кола. Тие се прилично опуштени кога се работи за уредна бременост. Да не си кај некој балканец? :D
    И јас имам патување букирано за Божиќ, некои 5 ипол-6 часа е возење, ми рече нема никаков проблем ако е се уредно до тогаш.

На Noemi, Betty38rkl, Batterfly93 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. PoisonIvyFatale

PoisonIvyFatale Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2016
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    180
    И кај мене беше исто тоа е затоа што првите три месеци се најризични за спонтан абортус. Да беше 4ти или 5ти мислам ќе ти дозволеше. А и со претходен спонтан си во поголем ризик. Можеби нема да биде ништо прави паузи не се оптеретувај, јас не би ризикувала но ти најдобро си знаеш.

12. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.582
    Допаѓања:
    1.278
    Женски здраво,

Крвна слика правена во август во синлаб железо 25, сега во биотек 6. Можно е толку да падне за не цел месец?

Овде да се запрашаш кој резултат е точен. Ви се случило вакво нешто?

13. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.786
    Допаѓања:
    5.109
    Честитки да е жива и здрава :inlove:
    Реков јас интуицијата не лаже во овие моменти:D

На BellaBibi му/ѝ се допаѓа ова.
  14. zone89

zone89 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2010
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    264
    Исто и кај мене во Синлаб железо25 што никогаш во живот не ми било толку високо а не во бременост.
    На клиничка биохемија железото е 10 што го сметам за точен резултат.

На Bejb15 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Suncica:-)

Suncica:-) Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2024
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    2
  16. Indi96

Indi96 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2021
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    543
    Јас го имав истиот проблем наеднаш ми падна 7 железото и хемоглобинот на долна граница ,матичната рече дека имало повеќе сега потреба бебето ...29+4 сум и ми даде Феррум лек

17. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.919
    Допаѓања:
    1.376
    Железото варира, во зависност од тоа што примаш и јадеш во моментот, така да гледај го хемоглобинот, тој е побитен за да утврдиш дали имаш доволно во организмот. Мене порано ми се случувало и нагло да рипне, па да се спушти. Но и самите лаборатории знаат различен резултат да дадат. Ако сакаш да бидеш сигурна направи во друга лабораторија.

18. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.919
    Допаѓања:
    1.376
    Дали некоја има купено онакво апаратче или играчка што испушта бели звуци? И ако има некоја користено да сподели искуство од каде е купено и дали е добро. Фала од напред :)

19. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    403
    Да можно е, јас како пред месец беше 21, после месец 8 па сега 7
    А 38+4 сум
    Има 4 месеци како хемоглобинот и железото ми е под граница

20. Batterfly93

Batterfly93 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    216
    Епа мојава не ми дозволи и баш ми е чудно ќе имам полни три месеци. Со авион не прифаќа поради притисокот, а и дека ќе бидам врзана со појас па при турбуленции би можела да се повредам. А со кола ми рече дека е многу пат и при долго седење постои ризик од тромбоза. :|

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.