Не се замарај со ништо освен со бебето и себеси...Верувај колку понастрана толку поарно....Избегнувај ги будалите излези прошетај легни си во друга соба ....Верувај на никој не му е гајле за тебе ако ти не си се цениш и не си се гледаш
Се трудам искрено, веќе подолг период ќутев и се тргав на страна, ама со тоа само се полнев со нервоза и некна пукнав, па и таа не ја бива.
Некаде во 9-10 недела имав ептен стресна ситуација во која што бев директно и требаше неколку дена дур се среди се. Бебето ми беше најважно ама не можев никако да игнорирам а и тие што ме вметнаа немаа можност за друг освен да споделат со мене. Со денови не јадев и не спиев, се трудев да сум смирена и се молев се да биде добро. Фалаа богу се се среди, бебето беше океј следев ехо тогаш на 2недели. Во консултација со лекар и матичниот гинеколог се напив 2-3 пати диезепам од 2мг. Терам 21недела и се молам да не се повторат такви ситуации
Жени седев на столче некое време со едната нога поткрената. Почна горниот дел над коленицата да не го осеќам, како отрпнато место. Ај викам дека поткрената може снемало циркулацијата, се раздвижив, но исто не го осеќам местото кога ќе се штипнам. Почнав да се нервирам што може да ми е. Ви се десило ли?
Исто имав и јас стресна ситуација во 13та недела, наредниот ден цел ден ме болеа јајници како да ќе ми дојде менструација мислев во секој момент само се молев на Господ да биде се како што треба. Фала Богу сега сум 36та недела се е во ред до сега. Опушти се и мисли само на бебето се друго откачи.
Истото го имав и јас, го открија на скринингот за органи не ми препишаа ништо само магнезиум и на следната контрола беше подобро. Тоа е артерија кај препоните што иде проток на крв и го снабдува и бебето со кислород. Битно е да но штом не ти дале терапија не е многу страшно кај тебе. Кај мене не беше доволно отворена левата артерија како десната. Со магнезиумот треба да се среди не се грижи.
Јана и ти со третооо Честитки нека е живо и здравооо Баш ми е мило! Какви ти беа машки женски? Ијас сум бремена со трето трети месец уште малку 4 ти . Кога летна времево. Како вчера тест да правев. Јас едно женско едно машко имам овој пат е цурица ! На дадата и се исполни желбата за сестриче многу сакаше , она веќе и име му стави Марија ќе се вика не попушта ххахха. Што ќе прават незнам кога ќе стаса другово ме фаќа малку страв, она ќе биде 5 години а син ми 2 . За нејзе не се плашам толку поголема ќе биде и нема да има љубомора , ама син ми циркузи ќе биде мал е многу Нека се живи здрави само, растат многу бргу лета времето...
Мене ме интересира дали ти и јана ги кревавте малите во раце? Не по цел ден ама некогаш морам да ја кренам. Докторот вели слободно, ај уште и стомак немам некој голем, но кога ќе имам некаде од кај 6 па до крај и јас не знам како ќе биде. А морам да ја кренам на пример за бајнење, во кола да ја ставам/извадам,заспала па во креветче да ја префрлам.
@Veki4kaa Фала ти, те прочитав и тебе дека си бремена со трето, со лесно. Кај мене сите машки се Моите си сакаа братче, мама сакаше ќеркичка ама ништо @bella12 Јас кревав цела бременост, докторката уште за второто ми кажа да избегнувам ама ако морам тогаш да ги кревам од моја висина, пример да се качи на столче и тогаш да го земам, од под не. Ама нормално не слушав секогаш, има разни ситуации кај што мораш. Сега за третото последните два месеци строго ми забранија зашто веќе имав многу болки, две рани, деформирана матка и се плашеше докторот пред време да не се породам. Ако си природно породена мислам дека не е страшно ама најдобро прашај си доктор.
Секако прашав доктор, тој вели слободно, грло проверено долго и затворено. Но ете мм кога е дома само писка по мене ако ја кренам, а некогаш мора немам излез, јас ја кревам од земја наведната, некогаш од стол/кревет.
Па даа и по мене викаа сите, а реално за да не креваш треба стално некој да имаш дома. Не сфаќаат, како и да е пази се, избегнувај колку можеш.
Дечки, ако ви е нормална бременост кревајте си ги малишаните слободно. Ако има плацента превиа, крварења, тогаш секако дека не. Моево е 18 кг, ја кревам, ја вртам, ама она ми е гола вода за кревањето во теретана. Кревам по околу 30-35 кг, и тоа сега намалив на сите вежби по околу 10кг. Сега за сега супер ми е, зелено светло и од гинеколози добив да си продолжам со намален интензитет. Е ако понатаму се закомплицира нешто, јбг ќе се пази скроз и ќе се лежи. Оваа бременост сум така лабава, можеби дека немам време толку да му ја мислам овој пат. Дете пак со пневмонија, трчај по болници цело време, не ни мислам на себе и бебево. А она пресреќна, само ми гали стомак и му зборува на бебе. Во сите цртежи е уклучено веќе. И се исполни желбата, сестра ќе има
Devojki imam edno prashanje… vo 7ma nedela sum bas na pochetok, od zavchera od vreme na vreme imam bockanja od desnata strana na dolniot del na stomakot bash kaj matkata. Ne e bolka tuku samo kako bockanje sekunda trae i pominuva kako grch ili mala kontrakcija ne znam kako da objasnam… ne e vonmaterichna bremenost potvrdeno mi e so eho. Koga prebaruvam na internet mi izleguva deka e najnormalno deka ligamentite se tegnat bidejki raste matkata. Dali vi se sluchilo neshto slichno vo rana bremenost?
Си имав боцкања, грчеви, менструални болки, тегнења од позитивен тест па еве до пред некој ден а сум 17+2. Ми се смируваа со магнезиум. На секој преглед си се жалам на доктор но ме тешеше дека е сосема нормално
@arwen93 денес сум полна 25 недела, последниве денови почнаа да ми се јавуваат слаби болки како пред добивање и грчеви. Истите ги имав и на почетокот, најнормално е. Земај магнезиум, помага.
Мајки вие што сте 9ти месец дали ви се случува или сте приметиле некогаш стомакот само се мрда, а јас не осеќам скоро ништо. Како пулсирање, ама различно од кога ика. Како бебе да дише вознемирено и се мрда стомакот површински. Пред некој ден приметив и еве сега исто така ми прави. Баш онака како да дише бебе забрзани и се мрда стомакот, незнам како поубаво да објаснам.