Рано е, нормално е, не се плаши. Пробај со кока кола, чоколадо, малку растреси го стомакот, размрдај се. Ако ти е многу страв оди на контрола било каде, има дежурни викендов.
Мене ми се случи сличното во два наврати. Негде 17та недела почнав да чувствувам како некои балончиња и вибрации и го имав истото чувство 3-4 дена. Се израдував ептен али после штама нигде ја немаше неколку дена. После пак истото, се појави на некој ден, па ја снема. Негде средина на 20та почнав да ја чувствувам малце поинтензивно баш ко некој да ти прави боц боц од внатре и фала му на бога од тогаш се поконзистентни движењата, секој ден се јавува, најмногу навечер, да не ја урочам . Сега сум 22ра недела, вчера бев на скрининг и се е во ред со бебуш . Како што ти пишале и други членки, поконзистентни движења треба да очекуваме после 24та недела, а тек после 28ма се бројат ударите. Се зависи и како е наместен бебуш. А и мали се уште, имаат уште место да маневрираат и да прават салта, без многу да не клоцаат. Ако плацентата ти е плус на преден ѕид, дур не ја надрасне бебуш повеќе, мава и во неа, а она е како перниче измеѓу и помалце се чувствуваат ударите. Инаку те разбирам скроз и јас паничев доста тие две ипол недели на почеток кога ми правеше топло ладно. Си викав толку чекав да ја осеќам за да знам дека е жива, тоа дабетер стресови сега . Ако ептен ти е на мисла, па оди си на преглед брз, блиц да го видиш бебуш, ќе се смириш, па во 23та секако ќе си одиш на скрининг. Се е во ред, don’t worry
Ако те фаќа паника отидиси на едно ехо.Незнам зошто матичниот ти кажал не е здраво толку често.Јас сум со близнаци со ризична бременост од сам старт и на 2 недели сум на контрола,некогаш мисе фаќало и на 10 дена да отидам на ехо и баш систина прашав дали е штетно толку често ми кажаа дека воопшто нема никаква штета од абдоминалното ехо.Сестрата исто ми спомна кога била бремена секое сабајле пред да почне на работа прво ехо на стомак кеси направила да види дали е се ок па после си продолжува со работа.Ете она секој ден ехо си правела.Вагинално не е убаво често дати брцаат без потреба иначе абдоминално на 2,3 недели ако имаш нормална бременост немаш никаква штета.Ако те мачи отидиси и кеси бидеш раат после
Нормално е, уште е рано и верувај менуваат позиција цело време, додека спиеш сигурно е доста активено. Нема да го чувствуваш исто секогаш, има денови кога се многу пасивни и доколку има сменета позиција движењата се поразлични. Јас и ден денес такви периоди имам и секој ден не го чувствувам исто за сум 26+ Лично тебе ако ти е во мисла појди на преглед но мислам дека нема простор за грижа.
Сте оделе некогаш само на Ctg иако вашиот доктор не е тука? (За приватните клиники мислам) Пример да му пишам да ми закажи Ctg со сестрата и после да му го сликам,да не треба да доаѓа ако ми се лажни болките
Ima li vo Mk Oktenisept sprej za dezinfekcija i dali nekoja go koristela do sega? Sinokje go pocnav i denes cel den osekjam pecenje dolu, bidejki sum bremena mi e shube malku da prodolzam da go koristam a da me peche, a doktor da prasam pa ja vikend, sto mislite vie?
И јас одам на 2 недели на контрола на ехо, така ми е наложено од матичната поради лакуните. Дури и да не беше, не можам да издржам месец без контрола, особено во почетокот. Нема никаква штета од абдоминално ехо.
Мене од Германија ми го донесоа, кај нас го има но без оној вагиналниот апликатор. Инаку јас повремено ставам ако почувствувам некое пецкање или нешто, ама кога и да сум ставала до сега само првите минути ме печело после веќе не. Најдобро консултирај се со доктор во понеделник ако можеш да почекаш.
Има некои истражувања кои покажуваат дека ултразвукот може да создаде загревачки ефект зголемувајќи ја температурата на феталните ткива, што не е добро, најверојатно докторот на тоа мислел. Ама не правиме ехо секојдневно за да ефектот е толкав, нема простор за паника.
Da prvite minuti kako zestina mi idese i peckanje i posle zaspav neznam, ama denes sum cel den so pecenje i osekam kako meurot-urinarenjeto da mi se zbrka kako da me peche, i postojano osekam potreba za u wc cudna rabota… najarno da si pocekam do ponedelnik da vidam so ke kazat imas pravo
Zdravo, jas sum 25ta i ja imam istata bolka vo desnata slabina pod stomakot, srekja trae nekoja minuta dve, desnata noga mi se zdrvuva. I jas ko tebe se izvadiv od pamet a poiskusnite mi rekoa bebe raste i e normalno. Vo meguvreme, grbot boli , vo wc odam po nekolku pati navecer i posle ne mozam da zaspijam.
Ova izgleda se sto ni se desava e normalno dzabe se grizime hihi za stanuvanje vo wc ista sum i posle nema spienje, a baska toa sto pijam voda mnogu i navecer ..
Jas vo Dm ama vo Germ vidov testovi za ispituvanje na vitamin D sam da si napravis, prasaj moze i tamu ima ili pa vo apteka
Си има дежурен доктор кој е на смена, ќе го види цтг-то и ќе си процени. Ако се лажни ќе те пуштат дома, во спротивно ќе те примат па ќе го известиш докторот.
Дали и вашите бебушки повеќе се активни навечер? Цел ден сум во покрет, никаде го нема, еве само што легнав и едно по друго повеќе пати почна да ме клоца На секое негово клоцање се радувам како мало дете, чувство како никое друго!
Секогаш така ми било. Инаку читав дека кога се движиме , тоа на бебињата им доаѓа како лулање и се мирни, спијат. А кога ќе седнеме или легнеме, ,,се будат” и се активни. Да видиш на крајот, кога ќе клоца, иди па заспиј ќе биде.
Исто осеќам навечер и јас,или овие денови и на пладне дури мирувам легната/седната ама не буквално клоцање туку како вибрации, како да ме тегне, ќе ставам рака на стомак престанува, а ја тргнам пак исто осеќам Маж ми само чека да осети и тој поактивно мрдање, во спиење го осеќам како ја става раката на стомак кај мене
Нема шанси да легнам,одма е журка диско незнаеш кој каде те мава.Прелу ден обавезно дремка ме фаќа и денес само што легнав абе кога почнаа без престан и морав да станам.Еве сега исто само што си легнав и почнаа,станувам и седечки се потпирам и така спијам