Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Значи може подобро во Чаир да се оди м

2. happygirl

happygirl Форумски идол

Еве сме пак бремени скоро во исто време, иако мислам дека ти си бајаги понапред од мене :)

Во меѓувреме ти имаш уште едно дете само, мене многу години ми требаа да се одлучам на второ :D

Нека ти е до лесно до крај :)

Таму докторот ти кажува дали си за скрининг или пренатален?

Која недела си?

3. јolene

јolene Популарен член

Честитки со лесно да си ја износиш бременоста. До 13 недела не кажуваат. После да.
    Ние правевме прв скрининг кај специјалист, со приска тој што е, и плус пренатален, нели јас постара сум и сакав да сум сигурна. Ако сакаш таков скрининг да правиш, а немаш индикации се плаќа на приватно и чини околку 250 евра. Сама си закажуваш.
    Јас ги правев прв и втор, кај специјалист, за трет ми рече дека нема потреба тогаш, па кај матичната ме гледаше.
    Нам ни кажаа уште на првиот скрининг кога бев негде 11 недела дека е девојче, иако не би требало нели, ама не виде дека се радуваме и не ни е битен полот.
    Причина дека не кажуваат е да не се абортира ради пол преференци. Оти свашта постои по светот.

Batterfly93 and Yowannty like this.
  4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Лелеее Хепииии сваќе ти ли си?? :) :) Многу ме израдува :) Ај да видиме дал ќе бидеме дупли сваќи. :lol:

12 недела сум по мерки, 13та по последна менструација. Тоа малку ме стресираше, ама бебе за сега се развива согласно неделите. Со второто дојдов овде веќе со поминат скрининг и го немав ова искуство претходно. Мислев сеа дека 12та недела ќе биде класичен скрининг со ехо, место тоа беше само обичен вагинален преглед. Не сум фан на пренаталните, ако се е ок на скрининг искрено. После прегледот ми објасни ако сакам дополнителни прегледи, можам или амниоцинтеза или пренатален. Се согласив на пренатален. Утрово бев да ми земат крв. Сега 7 дена до резултати. Фала ти, и честитки до вас. Се си доаѓа во свое време, ова било вашето! :hug: Ти до каде си?

@Jolene знам дека пол генерално кажуваат некоја недела подоцна, ама мојов мене и за второто ме маткаше до 8ми месец и еве и сега ми рекоа ем со пренатален ем не можеле да ми кажат пред 30та. До тогаш сама ќе препознаам на ехо. :lol: Ја имам и женско и машко, стварно не ми е битно што ќе биде, ама ете би сакала да знам. :wasntme:

Иначе докторот ми понуди прво амниоцинтеза, претпоставувам оти е бесплатна, потоа ми спомна за пренатален и дека ќе ме чини околу 200 до 300 евра. Ама не платив ништо. Вработените таму уште вчера ми рекоа дека касето ќе покрие. Читав дома, дека од 2022ра влегло на сила да е бесплатно за сите над 35 години и со ризични бремености. Јас имам 35 :) и за жал ризична бременост. Можеби и затоа не платив.

5. јolene

јolene Популарен член

Јас менував доктор оти ми правеше толку многу нервоза и тоа беше најдобарото нешто што го направив во бременоста.
    Пренатален не плативме и ние, ама да вајда ако амин ти даде доктор.

Полека со одмарање, се ќе биде во ред.
    Се надевам не е ништо комплицирано и ќе се среди со тек на време.
    Ние фала богу што отидовме на специјалист па видовме дека мора да земам и Аспирин покрај клексаните што ги примав. Вајда протоците не беа во ред, после се беше како што треба.
    Верувај си на интуицијата, без врска со амнио значи, ако не мереле набор. Па дури и да, кај ќерка ми беше малку на горна граница, ја испаничив нормално, ама на крај излезе дека си е поголемо бебе едноставно и се е во ред.

Едит, неделите да не те стресираат, може покасна овулација, плус постојано се менува. Скоро кај никој не се поклопува целосно. Кај нас ко што реков цело време беше до недела напред, и сега е поголема од генерација, оти татко и е без малку па два метра. Може и генетика да си е во прашање. За една недела особено, нема потреба од нервоза.

emche05 and Yowannty like this.
  6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Добро што си успеала да смениш доктор. Јас многу сакав ама не успеав. 2 години го менувам и никако да најдам друг. Само последните месеци пред да затруднам бев или се јавив на преку 20 различни, никој не прима нови пациенти.
    И мене овој ме имаше со син ми вознемирено неколку пати, особено на почетокот кога дојдов. |(
    Ама тоа ми е, прифатив дека со него имам заглавено овде и дека само кога ќе се преселам ќе успеам да го сменам. :D

Мене матката ми е критична. Поради претходни руптури. Второто плус беше големо бебе 4 ипол кила и ми ја оптерети доста, особено што бев со претходен царски. Сега се надевам на просечно бебле ко ќерка ми, да влеземе во сигурна недела, да има килажа и да го вадиме. Ама здравје само до тогаш. Последните месеци веќе ми се резервирани мајка ми и свекрва ми да се изротираат и се надевам ќе биде се во ред.

јolene, ALISA0000 and Viktorijaaa5 like this.
  7. happygirl

happygirl Форумски идол

Хахаххах јас сум, here we go again :D
    7 недела сум јас, на почетокот уште.
    Немам преференции за пол јас, да е живо и здраво само, ама секако ќе видиме дали ќе сме дупли сваќи хахаххах.
    Здравје само, се ќе биде во ред :*

јolene and Yowannty like this.
  8. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Честитки:hug:
    Живи и здрави да бидете !

Elly989 likes this.
  9. gwenst

gwenst Популарен член

Честитки, да сте здрави и живи :inlove:

Elly989 likes this.
  10. Kala22

Kala22 Популарен член

Дали некој знае или има користено од оние лепенките од аптека што греат за болки? Ми се распаѓа веќе цело тело од лежење. Кичмата, опашот, колковите.. Магнезиум пијам секако големи количини, повремено се мачкам со некои креми ама не помага нешто многу :(

11. Noemi

Noemi Популарен член

Арника гел имам мачкано на половина при големи болки, ми одобри матичен, ефектот беше краток ама колку толку осеќаш некое олеснување.

Kala22 likes this.
  12. happygirl

happygirl Форумски идол

Сега се враќам од кај матичната, имам спуштено бронхит, се осетив и јас денеска, ми препиша Зинат (Фурекстил).
    И матичната и гинекологот ми рекоа смеам и треба да го пијам, плус инхалации со физиолошки.
    Во упатството пишува во консултација со доктор.

Дали некоја пиела атб толку рано, многу ми е шубе?
    7 недела сум сега.

15год и повеќе немав спуштено бронхит, сега кога не треба од обична настинка проблем си направив, се испонервирав.

13. Kala22

Kala22 Популарен член

Веројатно имунитетот паднал, сега и бебе си зима.. Немам искуство со антибиотик толку рано во бременост но ако треба пиј го. Можеш паралелно да пробаш и со природни лекови пола тегла мед, цеден лимун, мелен бел синап и мелено ленено семе, само синапов не знам дали е дозволен во бременост а инаку леков е супер за спуштено на плуќа

happygirl likes this.
  14. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Прашај доктор, ама мислам ќе ти дозволат и инхалации со кортеир барем. Јас во 12та направив бронхит, ама вирусно беше, се средив со нив и плус инхалации со синомарин.

Детево го фати стомачен, за 6 саати 13 пати поврати, на инфузија си заврши. Оф леле, со маж ми се спремаме за 2 дена и ние да се исцедиме. Ќе си пукнам.

happygirl likes this.
  15. Nipi

Nipi Истакнат член

Ne sum sigurna, no mislam deka onie sto se za deca moze da gi koristat i trudnici. Mnogu se efikasni, kaj mene samo tie se lekot.
    http://www.strumjani.com.mk/Dijagnozi_Sinusi.html
    Prasaj za sigurno dali moze i vo bremenost.

16. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

ми даде посебни имало за трудници полски се немам земено ми помогна прополис и правев гаргара со лимон и сода и одма поминува

Nipi likes this.
  17. emits

emits Популарен член

Јас имам пиено во двете бремености околу 7,8гн антибиотик. Се беше ок. Јас пиев вториов пат Панцеф.

Lady Maria and happygirl like this.
  18. JasBee11

JasBee11 Истакнат член

Да е жива и здрава :l: да ве радува :inlove:

Elly989 likes this.
  19. Кронди

Кронди Истакнат член

31 недела сум правев брисеви на почеток од медецов негативни се,ставам утрогестан ми рекоа на Гак до 32 недела ..Но овие денови исцедокот бледо жолт ми е малку зголемен знае изненадно да ми потече.немам други симптоми..Дали е нормално во понеделник закажав преглед?

20. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Исто ми е, леукореа е. Нормален исцедок за време на бременост, се зголемува во подоцните недели. Пробај избриши од гаќите и ќе видиш дека не е баш жолтко, дека е беличко крем. Мене ми го прекинаа утрогестанот во 30та недела. Ако го ставаш уште дополнително прави тој.

јolene likes this.