1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    1.489
    Мене ми има кажано дека не е штетен, и хибискус е забранет па го има во чајот од брусница, првата бременост го пиев пред да почнам го прашав гинекологот и ми рече дека тоа е мала количина за да може нешто да наштети на бременоста.
    Едит: трудници ракија пијат и жестоко па тераат без проблем, така да за чај не треба премногу стресирање:rofl:

На emche05 и baguf4e им се допаѓа ова.
  2. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.811
    Допаѓања:
    12.723
    Има чаеви од брусница што не се филтер и не содржат хибискус. Тие што се филтер Б од брусница немаат, скоро цел состав им е хибискус.

На Noemi му/ѝ се допаѓа ова.
  3. hristinan12

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    1.489
    Овој го пиев феникс, и во овој има хибискус, а е 60%брусница

Прикачени фајлови:

4. JasBee11

JasBee11 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    247
    Живо и здраво да е синчето, да ве радува :l:

На Marang му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.811
    Допаѓања:
    12.723
    Овој не е филтер. Тие што се филтер немаат брусница а се водат брусница. Мојата матична ми има кажано дека е забрането, поготово зелен чај. Затоа и паничиме после, зашто читаме на гугл, а не веруваме на гинеколозите.

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  6. hristinan12

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    1.489
    Зависи и од гинеколог до гинеколог, ама сакам да кажам дека има многу поштетни работи од една чаша зелен чај. Инаку мене ми има кажано дека не е , меѓутоа јас не пијам пошто обично не пијам чај со шеќер а зелениот ми горчи многу без шеќер па не го пијам, ама сум пиела нане камилица брусница шумско, по една чаша дневно не е ништо штетно

На Лалина, emche05, baguf4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    1.667
    Денес матичната ми даде упат за во Синлаб за проверка на крвна слика, железо.
    Сега гледам дека на упатот нема дата до кога важи. На следен преглед сум на 15.10 кога треба да одам со резултати, а на упатот има напомена дека сум должна во рок од 3 дена по подигнати резултати да посетам матичен гинеколог.
    Ве молам за помош од искуство :sweat: Дали да проверам сега крвна слика, па со резултатите да одам на 15.10 или да почекам за следна недела, штом нема датум упатот би требало да ми важи и за тогаш?
    Тотално сум збунета и се ми е ново и нејасно.

8. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.811
    Допаѓања:
    12.723
    30 дена важи. Ама направи си, па можеш да и пишеш после на матичната. Плус ги прикачуваат на мое здравје може да види одма матичната. Нема потреба да чекаш резултатите тогаш да ги носиш.

На Iva.T му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    1.667
    Супер. Ти благодарам за информацијата :hug:

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    2.748
    Така е во право си.Веруваме на google и на форуми а неверуваме на доктор

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.671
    Допаѓања:
    11.435
    Јас сите чаеви ги пијам освен црн и зелен, нормално умерено. Не гледам зошто само камилица и брусница.
    Мене убави ми се и шумско, нане, јаболко, манго. Гледам да се без кофеин и без претерување, од еден на ден/два ништо нема да е.

На Лалина, Elliana и emche05 им се допаѓа ова.
  12. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    4.610
    Се зависи и колку знаеме да го користиме интернетот за да стигнеме до правите информации. Во денешно време постојат купишта clickbait странички водени од рандом луѓе, како и милијарда форуми каде што секој си пишува за свое искуство и мислење. Но, има и страни кои се официјални и содржат клинички контент и истражувачки статии кои се напишани од стручни медицински лица, а пред да бидат објавени се ревјуирани и одобрени од борд на експерти во областа. Сметам дека таквите страни и те како содржат веродостојни информации. Само треба да одбираме од каде читаме најразлични информации и да процениме колку се веродостојни.

Различни доктори имаат различни размислувања на дадени теми. Кај нас има и доста конзервативни доктори од старата школа, кои не се секогаш во тек со најновите истражувања и препораки од светски здравствени организации. Порано доста работи биле забранувани превентивно, зошто недостасувале податоци дали би имало тоа нешто лошо влијание врз плодот. Но, како што поминува времето се повеќе и повеќе се прават истражувања врз огромна група на испитаници и врз база на тие резултати скоро секоја година се менуваат некои препораки за што се препорачува или не се препорачува во бременост.

Нормално секој си одбира на што и како ќе се ослони како веродостојна информација на која ќе се потпре.

На An43, КаринаТ, Noemi и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.675
    Допаѓања:
    2.275
    Ние сме кај истата матична, кога ја прашав ми рече многу малку е истражувано на таа тема, немој да пиеш.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.811
    Допаѓања:
    12.723
    Си го осеќам меуров ко воспален од што мокрам пречесто. Немам никакво пецкање кога мокрам ама буквално осеќам ко бебево да си игра со него. Во сабота ќе правам урина и уринокултура. И закажав брисеви за недела дена зашто само тогаш имаше место и тогаш матичнава е прва смена и нели после си ги носам во институт. Е сега може ли ако нешто имам инфекција многу време да е недела до брисевиве? Веќе не знам да не е многу време за да ми земе тогаш брисеви, ама нема кога втора смена е, а институтот работи до 13h. Дека не знам дали ми е од мокрењево или имам нешто, зашто буквално ко настинато се осеќам доле од притисок. Бебето ми е карлично со газето доле и осеќам премногу притисок доле, како цела тежина на меуров да е. Имам место за паника или? Не е страшно за недела што ќе ми земе брисеви. Да напоменам само дека во 30 та една недела ставав неопенетран вагиналети, што ми ги дадоа на гак превентивно да ги ставам една недела. Тоа беше пред две недели, влагам во 33та сега.

Последна измена: 3 октомври 2024
  15. Лалина

Лалина Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2024
    Пораки:
    436
    Допаѓања:
    706
    Јас прва бременост ич не пиев чај, оваа бременост почнав со увин една чаша дневно, не секој ден, а сеа знам да се напијам една увин и по една чаша детски (без кофеин) со свашта внатре се тие детските од ДМ, со мед и лимон :) Не секој ден, ама некој ден и по две чаши, па со среќа нека е :) Зароа што иако пијан многу вода, мокрача покажува дека треба уште, а јас не можам повеќе да се залевам, па подобро чај некоја чаша него сок со шекери, иако и сок пијам и цеден и купечки :)

На baguf4e и emche05 им се допаѓа ова.
  16. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.755
    Допаѓања:
    10.374
    Ако мокрачата ти покажува дека не си доволно хидрирана земај електролит многу повеќе ќе ти помогне од чај.

17. Лалина

Лалина Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2024
    Пораки:
    436
    Допаѓања:
    706
    Епа ај и тоа ќе пробам :) Фала

На Noemi му/ѝ се допаѓа ова.
  18. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.671
    Допаѓања:
    11.435
    Јас искрено не ни прашав доктор дали смеам да пијам чај и каков. Плус сум фанатик за чаеви и дома имам преку 50 кутии, пијам и зиме и лете.
    Според мене од еден чај на ден нема штета. Ама нормално, секој си одлучува за себе.:)

На Калатеа, Carpe Diem New, Dodo1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Butterfly009

Butterfly009 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    136
    Дали некоја од вас имала искуство со зголемено PAPPA на приска др ми рече дека тоа се работело за постелката демек можела да дојди до зголемување и при пораѓај ако била зголемена ќе требало да се вади со гребење а со другите рез се било во ред

20. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.792
    Допаѓања:
    1.329
    Жив и здрав синко, честитки :l: