Не знам стварно што да мислам веќе. Прво беше за постелката што ми кажа дека е ниско тек во 16та недела. Лежење повеќе. А таа дијагноза во 28ма таму се дава џабе ме преплаши. И сама рече ова не се кажува сега ама јас кажувам. И после не се грижи ми вика. Следно пред одмор аха грлото ти е 3.6, треба да биде 3.7. Ама не е страшно уживај. Значи ако не е страшно не го ни спомнувај раат немам. После одмор го мериме исто, 3.6. Супер е вика нема мрднато. И еве сега еден месец после тоа 3.22. Не знам што да кажам стварно веќе или јас многу стресно си ги сфаќам работиве или не знам што е @QweenSM не знам зашто те нема, тебе ти реплицирав хаха
На документ што ми дадоа што е потребно имаше во разни случаи што да се прави за пријавување новороденче. Доколку не сте венчани ќе мораш лично и ти да одиш за пријавување, додека ако сте може и таткото сам.
Мене во 17та во систина ми го измерија 4 затворено и ми рекоа дека е супер да не се грижам само магнезиум пијам. Денес сум 19та на преглед сум кај матичната па ќе видам нејзиното ехо е постаро како ќе го измери. Со претходната бременост овие недели ми беше пократко и лежев памтам ама имав појавено слаѓ како инфекција некоја и од тоа се скартило. Секоја бременост била различна така ми рекоа.
До 28ма. Јас го направив во 32 Бидејќи матичниот не беше многу заангажиран, па во Плодност ми го направија подоцна.
Zdr zenicki na 5 nedela gestaciski 6ta na prvo eho se vide samo gestaciski sakus i yolk sac onaa zolta kesa... mi rekoa vo red bilo za toj period po 2 nedeli pak na eho. Isplashena sum sto ne se detektirashe embrion. Vashe mislenje i iskustva ve molam...
Рано е сеуште безгрижи и мене исто во 6та само кеса ми видоа, а во 7ма недела и 4 дена се виде и ембрион и слушнавме срце. Добро е што се видела кесата не вонматрична бременост затоа без паника за две недели ќе слушнете и вие ♥️
Рано е малку, осеќаш грчеви во црева. Јас почнав негде 16та недела да осеќам баш како играње на мускул. Ти завибрирува под папокот
Што не требаше да се проверува во бременост од крвна слика? Знам седиментацијата беше нормално да е покачена ама што друго беше прифатливо да е изместено?
Ajde sega vaka jas da prasam. Pravev hemostaza d,-dimeri ok e se. Poradi mnogu otoci me prepratija na kardiologija na nefrologija i na revmatologija. Neznam koj me znae koj ne jas pozadi mene imam nekolku neuspesni invitra a sega bremena prirodno. Koga gi pravev genetskite mutacii a avtoantitelata utvredena mi e mutacija na MTHFR C677Г. Jani na transfuzija za ovaa mutacija za vreme na invitro pred i po dobieni (pozitivni) rezultati mi rece moras da primas kleksan. E sega. Na kardio,nefro,revmatologija pa i na skrining na ginekologija site mu rekoa deka jas moram da primam kleksani,bez razlika dali e invitro i prirodno. Se vrativ kaj Jani on veli nema potreba od kleksani ali eve ti aspirin pij si na 2 dena 100mg. Ke zbudalam. Nekoja si slicna sitacija ima?
No na izvestajot sam ima napisano deka na ovaa mutacija mora da se prima kleksan dokolku dojde do bremenost. Jas pak se prasuvam koja e razlikata prirodno invitro ili inseminacija. Mi nema logika i nema razlika. Bremenost e bremenost,a mutacijata si stoi. Znacenjeto na mutacijata e golemi sansi za trmbofilija.
Затоа што на 99% од жените што се во ивф постапка им препишуваат клексани кај нас, најчесто превентивно, а и за подобра циркулација во матката како би се зголемиле шансите за имплантација. Конкретно за мутација на MTHFR генот, го спречува телото во процесирање на фолна киселина и б витамини (B6 i B12). Терапија за мутација на овој ген е метилирана фолна и метилирана B12. Доколку немаш други мутации или дијагнози поврзани до коагулација на крвта, конкретно мутацијата на овој ген не е поврзана со зголемени шанси за тромбофилија. Јас би го слушала Јани, сепак он си е експерт кај нас во ова поле и има истерано илјадници успешни бремености до крај.
Зголемен ризик од тромбоза кај оваа мутација е поврзана со хиперхомоцистинемија која може да е присутна. @Bubicaljubica Јас би побарала второ, трето мислење со оглед на историјата.