Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    4.609
    Точно, но имањето на мутација на MTHFR генот не значи автоматски дека и нивото на хомоцистеинот е зголемено. Секако тоа може да се испита. Дури и во случај да е детектирано високо ниво на хомоцистеин, антикоагулантна терапија обично препишуваат доколку постојат други индикации, како некои други нарушувања на крвта, историја на тромбоза или историја на повторувачки спонтани абортуси. Како дел од антикоагулантна терапија се смета и аспиринот, што Јани веќе и го препишал. А стандардната терапија како метилирана фолна, метилирана б12, евентуално промена на начин на исхрана исто така влијае позитивно врз нивото на хомоцистеинот. Верувам дека Јани ги земал сите работи во предвид пред да препише терапија, ако треба кажал што треба да се доиспита. Пак ќе кажам он кај нас важи за најголем експерт во ова поле, посебно кога се трудници во прашање. Јас би му верувала, ама секој си знае најдобро за себе и на кој треба да му ја даде довербата.

На 5678m и Bubicaljubica им се допаѓа ова.
  2. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.765
    Допаѓања:
    1.319
    Жени вие што сте породени царски, дали доле кај резот имате чувство како да е сѐ уште под анестезија местото? Како да не го осеќам на допир. И кажете ми колку време ви траеше крвавењето?

3. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    6.221
    Членката е со историја за инфертилитет и моментално со отоци. Плус мутација која во одредени услови може да биде асоцирана со тромбоза. Тројца субспецијалисти, четворица со гинекологот со мислење дека треба да прима клексани (може е индикацијата од нивна страна).
    И да има трансфузиолог спротивно мислење со оглед на ситуацијата најмалку со уште тројца би се консултирала.
    Бтв аспиринот е антиагрегантен, не е антикоагулантен лек, не делува на патишта за коагулација.

На Hygge-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    521
    Баш само овие параметри ми се изместените:D а во принцип секогаш ми биле океј… фала ти!

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    4.609
    Во право си, лошо се изразив за аспиринот. Мислев на терапија која делува за разредување на крвта. Точно дека не е исто, но сепак аспиринот има дејствие да спречи згрутчување на тромбоцитите и формирање на тромб. Како човек што 3ипол години се борел со инфертилитет и позади себе има 4 неуспешни бремености, не сметам дека откако ќе се постигне бременост и се отстранат потенцијалните пречки, понатака треба цела бременост да се превзимаат работи превентивно, а притоа да нема индикации за тоа. Во најмала рака кога може да се испита нештото што би можело да биде потенцијална индикација. Во однос на отоците, иако тромбозата е една потенцијална причина за нивно појавување, постојат и други причинители.

Јас го споделив моето мислење, немора да се сложиме и членката сепак ќе си реши како смета дека е најдобро за нејзе. Ќе се сложам со тебе дека не е на одмет да се слушнат повеќе мислења доколку сметаме дека тоа е потребно, па потоа да одлучиме на кое ќе веруваме.

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    745
    Zdravo jas sum so 2 spontani .2019 tromb venusno do maliot mozok .Dozivotno pod terapija zatoa sto mojata hemostaza i bremena i ne bremena ne e dobra.Moja preporaka ako imas moznost zakazi kaj Dok Ninoslav vo Sistina mnogu dobar dok jas sega sum povtorno bremena rana bremenost i resiv da odam samo kaj nego i nikoj drug ne e skap pregledot a privaka rez od drzavna ne privaka od privatnite lab.Ako imas otoci mora da smenis ishrana poveke proteinska i ne solena hrana.Jas sum veke nekoj period na proteinska ishrana bez sekeri,brasno i minimalno posolena hrana.

7. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.580
    Допаѓања:
    1.277
    Пред две недели Гордана во Систина ми го измери 4, сега матичната 3.4 а сум 19та недела. Гордана не ми даде ништо, и матичната не сакаше ама инсистирав нешто да ми даде. Ферона 2x1 и магнезиум кесичките од 400 ги пијам. За две недели сум на втор скрининг и баш ќе видам колку ќе го измерат во Систина. Матичната ми вика може да варира од еден до друг доктор зависи како ќе го фатиме. И сега од матичната повеќе да одмарам пократки движења.

8. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.284
    Допаѓања:
    91.982
    Немам киселини ама цело грло внатрешно ми гори, цел хранопровод мислам ми е во оган дури и боли на моменти, гастрогард имам ама не ми помага, имате ли вакво искуство со што ви поминало.

9. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.530
    Допаѓања:
    2.782
    Дали знаеш што е PCT ( кај хематолошки статус)? Кај мене и ова е ниско. Другиве, нормално, изместени се.

10. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.811
    Допаѓања:
    12.714
    Не знам искрено, ама ако е нешто ситно не треба да се секираш, матичната најубаво консултирај ја.

На Orchidea му/ѝ се допаѓа ова.
  11. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    240
    Луѓе кажете некоа маст за раната спонтано породување, отечени ми е неможам на газот да си седнам или нешто што помогнало. И десната нога ме боли како здрвена да ми е неможам ни да одам се мислам да не ми е сошиен некој нерв дали е можно..

12. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    1.489
    Тазе породена? Ациди борици на улошка и менувај почесто да ти држи ладно. Одмивај се со солена вода (зовриј вода со морска сол лажица две, и остај нека се олади) секое одење во вц одмивај се со водата , не пече од солта ич. Ако имаш нешто модро на раната хепатромбин мачкај (мене ми дадоа на Гак пошто бев многу шиена и ми рекоа ако помодри да мачкам) .

На blackdeath му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.016
    Zdravo devojki , zavrsi inserklazot deneska me pustia doma ama zaborajv da e prasa doktorkata dali da prodolza da go stava utrogestanot vaginalno ili da go pija? Skros imam zaboraveno kako praev vo prva bremenost

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.016
    Ic da ne ti e strav, jas na prva bremenost piev pancef, sumamed i na kraj pak uste ednas pancef i eve go dundeto do mene zdrava i ziva inaet mi drzit deneska deka su e ostala sama 2 dena :D

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.016
    Ja na edna strana od ranata den deneska 2 i pol godini nisto ne custuva ama voopsto . E sega sto ubo mi e za kleksanite si se bocka raat :wasntme:

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.456
    Јас го пиев до првата контрола, некои две недели. По контролата продолжив вагинално

17. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.519
    Допаѓања:
    18.510
    @medena147
    ти бремена си пак?
    кое ти по ред, второ ?
    Од Велес беше и ти?
    Кај Весна Маркова да не си?

На medena147 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. PoisonIvyFatale

PoisonIvyFatale Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2016
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    164
    Здраво, како го мерат цервиксот и дали треба да постои проблем за да го мерат? Еве јас сум 33та недела сеуште не ми го мериле?

19. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.725
    Допаѓања:
    10.261
    Ниеднаш не ти е мерен? Сигурна си?
    Мене првпат на прв скрининг ми го измерија прв пат, па сега на втор по мое барање.

20. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.474
    Допаѓања:
    35.107
    Исто како членката над мене, прво ми го измерија на прв скрининг, па сега на вториот пак. Здравје на трет ќе си побарам пак да ми го мерат.

Ако ти е мисла побарај си да ти го измерат, вагинално е подобро да знаеш.