И јас многу сакав девојче, ама машко е. Матичната ми рече, додуша, јас мислам дека е машко, ама сепак да почекаме да потврдиме со пренаталниот. И погоди Јас и подоцна се одлучив да го правам, скринингот и приската беа во ред и некако на два ума бевме, ама на крај сепак одлучивме да правиме и тогаш со сигурност знаевме дека е машко.
Јас користев утрогестан до 30та недела. Никој доктор до сега не спомна ништо, а ако прочиташ погоре ќе видиш дека и на другите не им е спомнато за аст и алт. Не ми ни испитуваат. Нормално е да е покачено. Ова е одговор од сите доктори. Мислам дека нема потреба од плашење.
Се изначитав денес, и клексанот го поврзуваат со покачени алт и прогестеронот особено во први недели кога е бура од хормони, мене бројката ме исплаши многу дека е ептен над граница, ама изгледа од сите витамини плус клексани плус циклогест шок му е на организмов … го прашав гинекологит за силимарин … ми вика не
Значи не се паничи, сфаќам зашто душо. Ама испаѓа дека еве 9 месеци не ми проверуваат аст ни алт ни триглицериди нит седиментација нит холестерол, од таа причина, бременост. И сеа ако и мене ми се 100 како тебе.. ја не знам.. си терам, бидејќи е нормално според сите доктори да се покачени во бременост. Димчев, Данева, Бојаџиев, матичнава. Па и матичноов општ лекар исто ми кажа. И еве сврти на лупата и ќе видиш, сите исто имаат пишано.
Исто, ниту еднаш не ми испитале ништо од тоа, затоа што е нормално да биде покачено. Баш сега ги гледам резултативе од повеќе месеци што сум испитувала, ниту еднаш нема.
Сум закачила некој вирус мислам дека сум во пеколот моментално. Ме вртат сите коски и ме болат сите мускули во телово. Вклучително и од двете страни долж стомакот. Го осеќам бебето мрда… ама ова со болкиве странично на стомак веќе почнуваат да ме вадат од памет. Тапи болки се, не константни, се јавуваат одвреме навреме како бранови. Имала некоја искуство да ме утеши, ова ми е скроз нова ситуација.
Здраво девојки, сакав да ве прашам дали е нормално и дали се случувало на некоја од подолго седење во таа положба, на кревет, стол, било каде кога ќе станам како доле да ме влече цел стомак дури и како грч да ме фатило... ме фаќа страв искрено незнам дали е нормално, додека седам не осеќам мака ама отпосле како да ми се тегне цела мускулатура. Исто така и во вц кога излегувам одвреме навреме како да ми се грчи цел стомак во цревава, како притисок додека излезам
Девојки, 22 недела белузликав исцедок а нема мирис, чешање ниту печење, дали сте имале ? Не е густ како течен
Јас сум со ваков исцедок секој ден. Некогаш е проѕирен, а некогаш белузликав. Многу често се чувствувам како помочана. Уште примам утрогестан, ама од 28ма го пијам. Сега сум 30та недела. Исто исцедокот нема мирис, немам чешање и печење, чисти брисеви и уринокултура.
Еве ме. Јас бев со толкав алт пред бременост а повисок у бременост. Пола година пред да останам бремена лежев во болница ради асид во желудник. Средно замастен црн дроб, и архитектонски бениген тумор на црниот дроб поради вишок артерија од само раѓање. Во 5та недела т.е. само што дознав дека сум бремена си ги фатив сериозно работите и отидов на гастроскопија. Ми дијагностицираа корозивен гастритис т.е. желудникот крвав и потечен од киселина. Цела бременост не прекинав да повраќам ме скинаа киселини 39 недели. Нема простор за паника. Црниот дроб е орган кој се регенерира. И да правиш гастро или ехо и било што. Се средува. Цела бременост ја истерав со превисок алт. Само 7кг бев здебелена неможев храна да ставам во мене. И ете ме, 3 месеци пп. Страв ми е да се ставам на вага. Ме рефрешна бременоста конечно можам да јадам што ми душа сака. И се спремам за крвна слика. Па баш ќе споделам дали алт е сеуште у плафон. @Baby warrior
Во 12 недела исто брисевите ми беа чисти уриникултура стерилна исто. Не примам никаков прогестерон. Баш ќе се консултирам и со матична
36та недела, овие три дена цело време си мрда бебе не застанува, повеќе се осеќаат ударите од претходно. Нормално е? На цтг во петокот имав лажни контракции, болки немав. Задутре сум пак на цтг. Бебе е тешко 3300- 3400, некако сум загрижена што е толку напредно.
Ниеднаш немам повратено нити во претходната бременост ниту во оваа. Сега барав резултати претходни, на средина на јуни сум правела крвна слика и тогаш ми бил покачен ама 36, сега 128 се испотресов цела …. Само молам бога да е од клексаните + циклогест + апчиња и витамини што пијам се наеднаш. Инаку мене од средношколка ми е стално или гранично или покачен по малку … ама сега во бременост ептен отишло, мислите ќе посочат за ехо на црн дроб и што друго испитуваше во бременост? Инску торч правев исто во јуни ок беше
А од друга страна други трудници па не ни проверуваат вредност на аст и алт во бременост па не се ни знае колку е што викаат … прашањето сама во себе ми е дали да се тресам и да правам дополнителни анализи или да не проверувам повеќе…. Матичен гинеколог асален немам а во систина ќе видам во среда со докторкава што ми ја води бременоста си пишавме ми рече не дигај паника полека во среда имаме контрола ќе збориме
Епа ете ти се граничел и сеа ти рипнал ради проток на крв, нели крв се зголемува во бременост... Нема ништо страшно и да направиш ехо на црниот дроб и желудник. Може да видат дека ти е замастен што е мн нормала ствар и се средува. Јас одев на секои 2 месеци на ехо зашто ми го следеа туморот кој поради голем што е имаше можност да пукне. Ама све заврши во најдобар ред, Алелуја. Тоа што од лекови може да ти е плус покачен, може. Што и да ти треба околу темава слободно пиши ми ЛП.
Сабајле бев и за истово прашав, ми кажа од големината на бебето. Големо бебе, појаки удари, затоа така осеќаш.
Сега кога те прочитав и јас во бременоста имав некој од ензимите покачени. Кој беше не знам, ама беше многу, нешто како тебе. И јас со сто терапии, со клексани, аспирини, прогестерон. Ама по натака бев, мислам дека од аспиринот беше. Консултирај се со доктор секако, ние ништо не превезедовме околу тоа, а немав ни некакви мачнини.