Се сложувам! И јас ги користев една недела мака мачев со нив. Гледав чим ги ставам ни да се вртам ни ништо туку одма да заспијам. Многу пати се случваше да биди истечено на вешот следното утро…
Истата сум денеска ми дадоа панцеф да пијам ....Бактериска инфекција....ужасно кашлам суво грло и затнат нос и кај тебе вака е ??
И јас од вчера со панцеф. 10 дена не сум добра, прво грло беше жар и страшно болеше, па почнав да поткашлувам, за на крај во рок од нецели 48 саата да направам бронхит. Вака не сум свирела во гради од основно мислам. Маме ми расплака оваа бременост. Имунитет 0, два пати респираторни фаќам, еден стомачен.
Иста бев и јас, во 6 недела спуштив бронхит, а не паметам кога последен пат сум имала воопшто, како дете. Ама сега мораше да испијам 2 антибиотици, и тоа баш на почетокот. Али тоа е, мора да се лечиме, нека минува само. Прочитав погоре, дека нема лесна бременост. Не се согласувам, секоја од нас има различно искуство. Мене лично овој пат ми е многу помачно и потешко, и психички и физички. Сигурно и годините си го прават своето. Не дека сум престарена со 33, ама има разлика од 27години до сега. Првата бременост со синко ми беше песна, ептен лесна, не ја ни осетив. Буквално немав ниту една мака. На сите им посакувам таква бременост и таков лесен и брз пораѓај.
Па и со годините сме тука јас и ти . И јас во септември имав нешто налик бронхит, ама демек се средив со инхалации и народни лекови. Очигледно не се долечив, за еден месец полошо ме фати. Тоа е, се тешам безбеден е панцефот во бременост. Оно кога ќе видам што дишеме надвор и како рока прочистувачов на едно отворање врата, панцефов најмал проблем испаѓа. Туку јас мислам 100 години ми трае оваа бременост, а само 22 недела сум. Одвратно се чувствувам. Првата ми беше песна, а и детево од неа . Љубовини Ова мислам дека ќе биде полошотилук.
Мислам дека ова е корона....Истото ми е се како порано кога бев ....Дали можи од кашлање да се повреди бебево да се одлепи плацентата????
Неможе да се одлепи. Од каде ти се овие размислувања? Не ме разбирај лошо, ама ајде малце позитивно. Нека не ти иде памет, само во такви лоши мисли. Да се одлепувало бебе од плацента при кашлање, ниту една немаше да роди бебе. На почеток кашлање, дијареа каква имав ужасна, па не се случи ништо , а тогаш само што закачено беше бебе.
Ќе те карам. Многу си негативна, оти имаш цело време вакви негативни размислувања? Па така лесно ако се случувале работи на бебето од кашлање/кивање ниедна трудница немаше да роди. Жени со еден куп дијагнози раѓаат здрави и прави бебиња. Да не ме сфатиш погрешно, ама не е убаво толку песимизам. Почни да уживаш, на пола бременост си, ќе се гушкате уште малку.
Малку попозитивно. Нормално е да те боли од многу кашлање. Плацента нема да се одлепи. Антибиотикот ќе почне да делува, ќе ти биде подобро кај и да е. Прави и инхалации со синомарин барем, да се разводени малку секретот полесно да го искашлаш. Направи чај со кромид и јаболко многу помага за кашлица. Детево кога ми е партал со кашлање тој чај ептен и олеснува, а еве и на мене сега.
Поголем песимист мислам дека нема ....пред преглед ноќе не спијам плус и многу сум уплашена од гледање на дете дали ќе биди здраво триста чуда ....Порано бев како попозитивна дали хормони се или не....
Ти мислам одкако остана трудна си цело време песимист и со црни мисли.Дај малце олабави мозокот и уживај во бременоста и радувај се на тоа што доаѓа,поголема среќа и радост нема.Никој незнаеме унапред што ќе биде и што не чека.
Koga bev mala majka mi mi pravese pregoren sheker vo dzezve, malku margarin i presno mleko dodavase i toa go piev i odma smiruva kashlica. Malku e gadno no probaj mislam deka ke ti pomogne
да да затнат нос суво и многу болно грло од што кашлам суво неможам да искашлам уште повеќе ме боли. и стомакот ме боли цел кога кашлам. мислам ќе го истерам бебево мажот ми ми вика незнаеш да кашлаш. викам некоја диплома да не треба за кашлање хахаха. неможам да искашлам не да незнам. него да го фане ќе се скапе од кукање лелекање. сега сабајлево ми дојде да искашлам едвај мислам господ го видов и исповратив и пак не ги искашлав балгамите. па правев инхалација поарно ми дојде од нејзе. јас пијам парацетамол и едни за лижење преналол со лимон и прополис за трудници се. ако не бива ќе одам на лекар ако сум за антибиотик и јас ќе пијам . само да помине ова не е нормално ни за мене ни за бебето . кој знае како му е во мешето кога кашлам Со ќерками бев болна 7 месец тоа е па уште полошо со поголем стомак да кашлаш. со син ми ниту еднаш не се разболеб дури се чудев . сега со ова пак нека мине на сите бргу !
Појди си најдобро на лекар,кете слушнат и видат мада одма ќети речат тест за ковид,јас така бев со затнат нос и болки во грло и на инфективна ме тестираа испадна ковид,ако си за антибиотик болје на време даси почнеш со терапија,полесно ќети биде.
@nikja вчера цел ден лежев неможев да мрднам. а сабота не работат тука кај што живеам. треба во градот да одам во брза помош да ме види доктор. ќе почекам до понеделник ихалации ќе правам. пон рано сабајле ќе отидам.
Ако ти е битно бебето, а ти е, сврти малце нова позитивна страна. Бебе осеќа. Ако ти треба и помош, обрати се кај психолог, ќе те посоветува. Ти ако си сега вака, што ќе правиш кога ќе се роди бебе? На секое кивање во несвест ли ќе паѓаш? Ајде малце разведри се.
Секој еден симптом мислам дека го замислуваме 10пати полош во ваква ситуација, што од страв што од хормони,и мислам дека е нормално,ама да не ја гледаме само лошата страна. Прва бременост ми е немам многу искуство за совети ако кога ве читам вас неколку како сте позитивни убаво ми е многу. @BellaBibi фала што си тука и по пораѓај да не освестуваш Имав една глупа настинка и јас 3дена не можев воздух да земам од што ми беше запушен носот од паники не знам колку супа и лимон изедов парацетамол некој и помина некако. Ве читам вас некои сте посериозно настинати ама слушајте доктор и смирено, ќе помине за некој ден
Мила, нема трудница која нема страв. За жал во бременоста ништо неможеш да контролираш, освен да се молиш и надеваш дека после 9 месеци ќе си го гушниш чедото здраво и живо. И јас сум преплашена, со спонтан сум, со мутации, може некогаш поставувам безвезални прашања ама значи мораме да сме позитивни. Бебушот осеќа, како што рече Биба. Навистина е многу важно да сме смирени. Па Боже мој, денеска за сѐ има решение и многу сум благодарна на тоа. Сите ќе станеме мајки, ќе видете сега една по една како ќе почнеме да пишуваме па во другиве теми со сосема други грижи.