Сите ми викаат дека таа не боли воопшто. Имај на ум дека не сме ни прва ни последна душо. И дека таа е чекор од нашите бебенца. Не му ја мисли и премислувај, оди со мисла дека мора да помине тоа и дека после ќе си ги земеме бебињата во раце. И дека се се заборава.
Баш пред некој ден пишував во друга тема, сега царски само со спинална ли е? Или целосна? Според што др одредува дали ќе биде спинална или целосна?
@Feniksgirl да во право си..Искрено уживам во оваа бременост,сите со нетрпение го чекаме бебе,а поготово дадата голема.Секој ден и пее песнички,го гушка и бацува стомакот,можам да замислам колку ќе се радува кога ќе ни се роди Само ете на моменти ме фаќа тоа размислување,природно си е природно хах,мислам дека ќе седам дома додека не се отворам 8-9прста оти тука нудат цело време епидурал
Така е,само позитивно за најубавиот период што ни следи.И јас со ризична бременост близнаци и инвитро сега и гестациски дијабет,со хипотироидизам со мутации од сам старт чекана со скоро неполни 6 години,колку хормони испиени и боцкања и нема откажување.Бременост е мора да биде малце поразлично и поинаку и да ни биде потешко некогаш,ама среќата на крај не непроценлива кај сите нас.Фала богу како ме водат ризична бременост мислам да треба по втор пат да носам близнаци одма,ние жените сме силни и за дете све ке издржиме
Поубаво е кога си будна,и не е толку тршка спиналната анестезија колку целосна.Несе плаши не е ништо страшно
Епа така, свесен си цело време. И мене ми е малку језив тој дел, ама ни прва ни последна. Битно живи и здрави и со лесно да поминеме.
@Elliana Не знам како одлучуваат која анестезија,пријателка ми има кажувано дека барала целосна ама докторот и рекол нема шанса оти имала 57кг како многу слаба била,поарно спинал
Даваат, баш и зборев со анестезиолог, и она беше каоо, ауу душо ти си добра да знаеш какви има хаха. Не се секирсј те пратат таму цело време, анестезилогот е цело време присутен. Ти прават муабет цело време, во првите 5 минути се вади бебето, кога ќе го слушнеш и мириснеш, пошо ти го носат, одма ќе се смириш, и после се ќе заборавиш.
Јас ставам 2 јаболки поголеми и два кромида поголеми за да испаднат барем 3 шољи, бидејќи смрди многу кога се вари. Се ставаат цели, јаболкото на два три дела исечено со лушпа со семки со се. Кромидот исто на два дела цел, евентуално тие најголемите лушпи да се извадат. Можеш и 2-3 орева да ставиш само искршени исто со љушпа. Јас не ставам ради детево дека ми е алергично. Во тенџере се, ставаш вода убаво да ги покрие и да врие отприлика 10 мин. Ќе видиш добива кафеавка боја. Тргаш, да постои така уште 10ина мин, цедиш и пиеш. Не на екс, голтка по голтка. Не верував дека помага, ама во очај со детево се пробав и еве веќе цела година си правиме по дома кога сме раскашлани. Баш смирува и мене не ми е лош на вкус, а на маж му се гади скроз.
Јас бев со спинална...не се плашете,значи јас во сала кога се соблеков почнав цела да се тресам,толку ми беше ладно и страв што едвај главата си ја држев исправено.. од што се тресев не можев да се свијам како што треба за да ми ја стават спиналната,пошто треба да завземеш некој позиција за да може да те боцнат убаво,не е така ради реда наведни се и толку...дојде една сестра и ме фати цела со рацете и нозете ме притисна кај неа и така се смирив малку и бидна. Ама верувајте нема поубав момент кога ќе го чуете вашето бебенце како плаче и ќе имате веднаш можност да го видите. Се поминува во тој момент,џабе се плашите,одете расположени без страв,одма ќе биде се дур да трепнете ...
Сируп пиеш? Нешто малку да ја смири кашлицата. Антибиотик ќе почне да делува после два три дена, ама кашлањето одма не го прекинува. Земи сируп и пиј барем 5 дена со антибиотикот.
Јсс мислам на тие болки тогаш ништо нема да осеќаш, а обично ако е добро ставена не треба да боли. Анестезиолог како што боцка нема друг човек подобро тоа да го направи. Уживај
не се ни осеќа спиналната анестезија, барем јас не ја осетив. после тоа се болките на станување од царскиот додека да се исправиш
Драшко Димески доаѓа во Систина еднаш во неделата врши прегледи, јас таму закажав. Јас го правев во 22 полна недела и рече дека е таман. Докторот е супер ептен детално објаснува.