Јас сум исто 31 недела, бебче е со глава надолу и скроз лево стуткана. Движењета најчесто се како некое лизгање, ролање/превртување, некогаш како затресување внатре, истегнување, и многу помалку клоцање како што чувствував пример кога беше поставена по ширина на стомак. Мислам дека доста влијае положбата на бебче, барем во мојот случај приметив разлика. Не се секирај, ако ептен ти е на мисла секогаш можеш да појдеш на дежурен
Фала ти, кај мене на минатиот преглед, пред 10 дена беше карлично, тогаш многу го осеќав, е сега дали е свртено или што е незнам. Ми е срам да одам пак на докор,веќе 2 пати сум била заради оваа причина и страв, и фала богу се беше во ред, џабе се нервирав. Се надевам дека и во среда истото ќе ми го кажат
Може да се има свртено со газот, моето е така и највеќе околу папок ја осеќам како тегнење. И ако лежам од страна па кај што и се нозете тогаш ме мава, иначе само кај папок ја осеќам највеќе.
Утрово до 4ри не можев да заспијам од што имав стврднувања, болни движења на бебето како и грчеви. Се напив магнезиум и за среќа ми попушти нелагодноста. Сега пак мирно е многу бебето дали се има изморено од толку клоцање. Дали е нормално ова за во 33+5 недела утре сум на преглед но од што не сум спијана и немам енергија денес малку се секирам дали е се во ред.
Прашај и така си на преглед, на сестрами и препишаа но-спа земаше до пред пораѓај скоро. Еве и мене ми препорача со болките кога почнаа. Во комбинација со магнезиум намалува контракции на мазна мускулатура.
Искуство до која недела бебето не ви беше спуштено за природен пораѓај? Па да се спушти и да се породивте природно? Влегувам во 40та недела, бебево не се спушта ич за жива глава. Денес докторот ми рече дека можно е и со царски да заврши се'на крај, бидејќи ич не е спуштена... А не сакам царски, сакам природен пораѓај...
Офф баш исто бев со моево. Фатив накај 42ра, водењак пукнат, 70 саати ме чуваа така, провокации, чуда, се отворив скроз, а бебе не се спушти до крај и на итен царски бев. Ама оваа голгота и изживувањр во Чаир беше. Другарка во Систина ја чекаа нецели 12 саати, исто со пукнат водењак и болки, не се спушташе бебе и на крај царски. Во сигурни раце си, и да мора царски тоа е. Нека биде се добро само.
Не мора да значи дека мора да се спушти пред време. може на самиот ден на пораѓајот да спушти тогаш. кај мене мислам од 37 почна полека да се спушта. до 39 недела веќе беше спуштен како круша беше буквално.
На другарка не и се спушти и пукна водењак, и се породи природно. Не се секирај, имаат начини. Малку ја стиснале на стомак ми кажа, за да излезе. Ама природно се породи. Во Чаир.
Леле мачење е толку време... Како си издржала, алал нека ти е. Систина ќе се пораѓам јас, се надевам на помалку мачење. Само што ич не сакам царски. Бебе си е цело време завртена за природен, и тој беше планот цело време... Да, знам дека може да се спушти и ептен last minute, ама тоа не е почестата пракса. Докторот ми вика денес барем малку дека треба да е спуштена до сега барем, сепак во 40та недела сум. Ама она скроз е горе.
Има ли нешто што можеш да пробаш за да се спушти? Има на YT видеа, којзнае колку помагаат не знам Докторот што вика, до кога би чекале?
Те разбирам скроз. Најмалку на свет сакав царски и на крај царски бидна. Се кривев како успеа кога бременоста ми беше школска до крај. Моето беше измачување, на никој да не му се случи. Еве и јас сега имам во Систина уплатено з а пораѓај, се надевам подобро ќе биде. Не си прави стресови и царски да е, мора да се заврши работата. Еве и со природно колку мака тука жениве имаат со закрепнување... Нема правила. Подобро со време отколку како на мене што ми направија ненормалните. Ќе биде добро сигурно.
Брисеви однесов во вторникот, уште нема резултати на мое здравје. До кога да се надевам дека може да ги стават?
Zdravo devojki, tuka ste najaktivni, pa zatoa tuka sakav da prasam. Od pocetok na bremenost sum so kleksan 0.4 poradi mutacii, vo 24ta nedela D-dimerite pocna da mi se kacuvaat, bea 2500, no ostanav do ista terapija, vo 28 nedela d- dimerite se kacija na 3600 i mi zgolemija so kleksan od 0.6, i sega sum 31 nedela i pokraj pokacena terapija d-dimerite se 3850, vreminjata na koagulacija se vo ok granici, no i plodot e sega pomal za 1 nedela, a protocite, plodova voda i postelka se dobri. Maticnata se ograduva, ne saka da dade mislenje, a kaj tranfuziolog sum za 1 nedela, ve molam za mislenje, mn mi e strav da ne bidne nesto za 1 nedela.
@LadyR знам дека ти е мачно крајот е најмачен. ако е се во ред со бебето . ако е наместено како што треба. со плодова се таман .и се друго што треба да е во ред. почекај не брзај. нели даваат фора уште две недели 42 . само ќе си даде бебето знак кога е спремно да се спушти и роди. пуштам среќичка што побргу да почне процесот и да се олесниш! Само позитивно и без паника , се ќе биде во ред. Со лесно да е ! прво ли ти е ?
Ќе видиме... Јас се надевам до крај дека ќе се случи чудо, и ќе се спушти. Има нешто, ама јас стварно сум активна цело време, немам застанато. Едино чучњеви што читам да се правеле, тоа не правам. А докторот ми вике дека нема што да правам, освен да си чекам. Тоа се' што пишува дека помага е индивидуално... Ако се мора, знам дека ќе мора. Ама грижа на совест дури имам... Толку се надевав природно, бидејќи немав никакви индикации за царски. Башка ми беше планот за второ да е набрзо по првото поради ендометриозата, односно и докторот ми рече дека морам така. А со царски ќе мора мин две години подоцна... Ама ајде, не зависи од мене. Да да, се' е супер друго. Плодова има колку сакаш ми рече докторот. Бебето си е наместено и се' е во ред. Уште да се спушти... Инаку прво ми е да. Фала ти