Jas sum 38 plus 1 zavcera osetiv bolki i bev na klinika kaj sto mi napravija ctg na koe imase nekoj bolki i bev otvorena 1 prst,me bocnaa so apaurin i mi rekoa da dojdam za 3 saata koa se vrativ bev tri prsta i me zadrzaa..Bolki ne osekjav dali od inekcijata neznam..Sabajleto na vizita mi rekoa deka sum otvorena 3 prsta i deka ragjanjeto ne pocnalo deka sum za doma...Me ispustija ...E sega imam nekoj iscedok so kafeava boja najverojatno od vaginalniot pregled 3/4 pati Se nadevam ne e strasno so mislite ?
Раѓањето е почнато, ама не активна фаза, туку првата, латентната фаза штом си отворена до 3 прста. Исцедокот е да од прегледот, ништо страшно. Следи движења на бебе и контракции, блиску сте до гушкање со беба.
Ne mozam da smenam kaj mene e druga rabotata, mi vidoa nesto na grloto na matkata i sekoja nedela odam tamu na pregledi i go sledat i ispituvaat toa. Zatoa nemam moznost za da smenam. A za doktorkata ne se zamaram veke voopsto i taka sekoj pat koga odam razlicen doktor e.
Da 35 nedela sum. Razgovarav i so babicata i so mojata doktorka i mi kazaa i dvete so carski da se porodam so ogled na toa deka 5 god imam problem so taa dosadna esherihija i mi ja znae doktorkata situacijata vo koja se naogam. Brisot trebase da bide kontrolen za salmonela, bidejki i taa ja imav i osekam kako pecenje na otvorot nadvoresno, i ispadna deka salmonela veke nemam a imam e.coli i enterokoka. Toootalno se razocarav koga vidov deka pak se tuka tie dve bakt so koi se macev 5 god. Se odluciv za carski, sovet od doktorkata moja barem sigurna sum deka bebe nema da gi fati pa za mene natamu ke primam pak terapiii kako bide neka bide
Со оглед дека си 40+ н сигурно веќе си отидена накај болница да проверат дали е водењакот и дали си почната со отварање...ако не си, мој совет иди одма и цтг мора да направат, плодова вода може да тече и полека и одеднаш ..а ти веќе си во една од крајните недели за раѓање...среќно
Од денес е хаха, веќе два дена сум така исто. Ама вчера си бев на преглед, супер беше се'. Дека веќе на крај, и разни филмови ми се вртат во глава. А не сакам да паничам и секој ден да одам на преглед ...
Јас кога влегов во 40та идев секој ден на преглед па затоа ми е чудно...40 + 6 веќе ме задржаа...може ситуација да се смени за 1 саат а не за цел ден
Само да те утешам 16 ден над краен термин родив со провокации Одев преку ден на цтг. А најтрагично е шо од 33гн бев 2см отворена Така да ке биде за скоро релаксирана биди си се е ок
Јас следно дури во среда ми рекоа на ЦТГ, во Систина сум. Веќе 41ва ќе сум тогаш. Кај мене ич не се спушта бебево... Докторот ми рече во понеделникот дека до сега барем малку требаше да е спуштена, и дека најверојатно сепак ќе мора царски на крај. Тогаш и петокот сега пак ми рече дека ако сакам царски, само треба да си кажам. Јас се одлучив да чекам, со надеж дека ќе се спушти. Никогаш не се знае... Плус кога имам фора, дека се'е океј, зошто да избрзувам. И кога реков на докторот дека ќе чекам, ми рече дека и тој се согласува повеќе со тоа. Ми рече дека после пукнување на водењакот, ќе почека околу 12 до 24 ч за да почне да се спушта, ако не ќе мора стимулација.
Да не имаше касна овулација? Ја инав еден однос на 23 ден од циклус и секогаш бебето беше помало за 2 недели Така да таман си се роди Мој совет клекнувај прај чучњеви и скали качувај и ке се спуште И да не се спуште сега може да се спуште со контракциите И мене за царски ме спремаа пошто беше карлично со газот доле ама ѓоспожата се сврте 14 дена над термин и место царски провокации добив Смири се не паничи ќе биде деновиве Прошетај филмче книга кафе дружби со другарки и само позитивно Кога ти беше терминот?
Кај тебе ептен до последно со промени. Немав касна овулација, ептен под контрола бев со оплодувањево. Бебе си е цело време за некој ден поголемо. Инаку за два дена ми е термин. Ништо, ќе си чекам. Најстрав ми е како ќе спијам, смрт ми е (не)спиењево со стомакот. Како зомби сум, а повеќе од едно кафе на ден не сакам да пијам, а толку ми треба...
И јас , ист термин имаме со Лејди. Нема ништо на Цтг, следна недела сум тек на контрола и се е мирно. Мене ни чепот не ми е паднат... докторот вика нема причина да брзаме, а јас нестрплива. Ама приметив дека пак имам поголем исцедок од вообичаено..
Се надевам ќе се олесниме порано. Само гледам сите со термини со мене и после мене се породија. Јас викам што среќа ќе бев. Ама кога ќе и се излегува - тогаш. Не ја брзам. Убаво им е во нас.
Пиеш магнезиум? Не знам што да кажам, не сум ни прашала дали треба да го прекинам. А се правам, пешачење, скали , по дома и сите регулар активности.
Пијам, да. Два пати по 400. И јас се' правам. И на работа пдаѕм уште, по дома работење, преку ден во мол само ми истекнува дека фали нешто. Преку ден дека се движам немам гајле. Воопшто не осеќам тепко. Ама навечер.... Три-четири пати секако станувам за до вц, и кога сакам да се завртам на друга страна - ми се умира од болки. Не помага ни стомак да држам, ни труднички перници, ни обични перници наредени, ни перници од Медикус за меѓу нозе... Пробав и во дневна да спијам, да ми биде и грбот потпрен целосно дека на страна спијам. Џабе...