@Зеленоокатаа @Кронди @LadyR Честитки мамички да ви се живи и здрави бебулињата слатки! Вас побрзо опоравување! уживајте сега и гушкајте се ! нема поубаво од тоа
Жолтеникав исцедок без мирис е нормален 24 недела сум? Брисевите во 12 недела беа во ред. Матичната ми даде некој пробиотик не ми предложи пак брисеви да правам. Што мислите ?
Zdravo Imam pozitiven test za bremenost, Denes bev na pregled , imam pieno mesecov decortin I doktorot vika deka e rizicno , Dali mozi nekoj da spodeli ako imal slicno iskustvo bidejki za dve nedeli sum Pak na kontrola nz Kako ke izdrzam do togas
Која недела си и кога пиеше? Може имплантацијата да е настаната откако си пиела. Многу земале антибиотици и кортикостероиди пред да дознаат дека се бремени, а некои мораат и за време на бременост. Прерано е да остави некаква сериозна последица, диши и одмарај.
Mnogu e rano da se kazi nesto rece doktorot , bidejki e Rana bremenost , uste ne SE gleda embrionot I zoltoto telo, nekolku dena samo mi kasni a decortinot go piev Bez da znam deka ke ispadni da sum bremena , najverojatno Koga mi bila ovulacija togas imam pieno decortin.
Која доза на декортин пиеш и колку долго? Мојот гинеколог ми препиша декортин од позитивен тест 2х5mg се до 12та недела, поради историјата со спонтани што ја имам. Моментално сум 30та недела и се си e во ред. При инвитро исто често препишуваат декортин после трансфер и го продолжуваат до крај на прв триместер. Незнам зошто така те испаничил…
Piev samo 6 dena , po shema gi piev 2 dena dva pati po 20 mg, dva dena 2 pati po Pola I dva dena samo po pola tabletka i gi piev bidejki bev so jaka kaslica
Ако има повеќе од 2 недели од кога си ги пиела до позитивен тест немаш гајле, а ако има помалце ќе ти каже докторот сигурно...
Од 6 дена и тоа само 2 од доза од 20mg, стварно не верувам дека нешто ќе му биде на плодчето. Зголемен може да биде ризикот ако подолго време се прима (со месеци или како хронична терапија) и тоа во многу поголеми дози, како над 30mg. Така што гали мешко, уживај и гледај да скратиш нервози и секирации! Еве статија од drugs.com за prednisone (генеричкото име на декортин) при бременост и доење. Оваа страна е доста релевантен сорс за најразлични лекарства и баш вика дека short-term користење на овој лек не придонесува кон зголемен ризик на фетусот или новороденчето: https://www.drugs.com/pregnancy/prednisone.html
Мајки Денес при туширање приметив дека ако ја притиснам градата ми истекува колострум. Како проѕирна жолтеникава течност. Некој со слично искуство? Инаку сум 30 недела,дали треба да влечам со пумпа или да не праам ништо најјарно?
Да не правиш ништо не стимулирај млеко,може да ти направи контракции.Од кога ќе се породиш ќе вадиш со пумпа ако е потебно.
Пријателка моја цела бременост пиеше имаше тромбоцитопенија многу крвареше, паѓаа вредностите и мораше и плус за астма пумпици... Единствено и се појави скриен шеќер највероватно од кортикото.. Со диета истера две бремености така здрави прави деца.
Случајно те прочитав, па ме заинтересира околу другарка ти и ситуацијата со тромбоцитите. Слично бев и јас, царски се породив и после пораѓајот примив кортико инекции, а во бременоста не. Од почеток ли примаше кортико таа и до која вредност и одеа тромбоцитите? Прашувам затоа што не знам до кој момент се толерира без терапија, а во кој момент веќе даваат па и пумпица еве, а и не сум слушнала за случај како другарка ти. Извинете вака што упаднав, се интересирам оти планирам следна бременост па да бидам поспремна... Лејди, можеш и лп да ми пишеш ако сакаш. Јас ќе пишев ама немав опција.
Мајки, имам неколку прашања. Денеска бев на преглед, 27+3 сум. Бебко е свртен со главчето надоле, супер е плодовата вода и постелката си е во ред и чиста. Е сега, ми кажа само дека постелката ми е зрела 2 степен. И реков тоа нормално ли е, ми рече да. Исто така главчето му го измери за скоро 2 недели поголемо, исто така ми рече дека е сосема нормално. Ама ете дека ми спомна за постелката и главчето некако си викам да прашам дали да се грижам, иако ми рече дека е во ред.
Со двете бремености имав тромбоцитопенија само во трето тромесечие. Првата со кортико шеми и клексани не даде некаков резултат до пораѓај паѓаа тромбоцитите, втората само појака доза клексани и дополнително ги гледаше докторка трансфузиолог тромбоцитите во лабораторија па рече дека се е во ред со квалитетот нивен. Царски и двата пати, без никаков проблем. После пораѓај сами си се враќаа во нормала тромбоцитите без никаква терапија.
Бебе варира со мерки, немај гајле. Абе ќе те карам. Ако ти рекле дека е ок се, што само препрашуваш Ај уживај си таму во бременоста.