Ke bidam malku kako da kazam neznam. Mila hranata sto ja vnesuvame mora da izleze. Dali niz usta dali niz analniot otvor. Hranlivite materii sto ti trebaat si gi zima bebeto i ti,drugoto mora da izleze nekade, Taka da ne mu se sekiraj. Ke ja simnes kilazata ne mu se sekiraj.
19+4 сум, 7 кг сум поправена. со првото се поправив 20 кг а бебето се роди 3380. јади си ако ти се јаде и јас ако не јадам почесто ме боли глава, ми паѓа шеќерот.
Jas ne se sekiram ama ic za kilazata. Bebce da e zivo i zdravo,jas ke simnam kilaza,pa i da ne ja simnam nisto strasno.
Да ве прашам вие што имате веќе поминато торч. Јас направив и резултатите се негативни на се, освен рубеола но веќе прележан. Е сега на херпеси пишува негативно, но матичната ми рече дека треба да проверам во ск во институт за јавно здравје дали имам херпес 2. Малку ми е нејасно бидејќи пишува негативно, а јас општо никогаш не сум имала проблем со херпес. Сите го испитувале тоа или само кој како? И друго прашање ми е дали вие што не сте од ск имате испитано за херпес 2 во вашиот град? Мене матичната ми рече дека мора само во ск бидејќи овде не ги делеле на херпес 1 и 2.
И на мојот торч беа заедно на институ правев тука во Скопје. Во синлаб можеш да си ги провериш одвоено со сигурност
Колку чини на приватно да се провери? Јас не сум од ск па да не ми биде одењето за џабе ако и таму не ги делат тогаш подобро на приватно да си платам
Дополнително мене ми искочи резултат igm без никаков симптом. Специјалистот гинеколог ми рече дека е неможно тотално бидејќи igg претходна инфекција беше негативна a во 99% од случаевитe првиот осип е најбурен. Бидејќи се испотресов ептен, докторот ми рече да не си ја мачам главата и да продолжам даље поминаа 9медеци одтогаш ништо не се случи, едно време мислев да отидам до синлаб да направам проверка ама после тоа ми се вратија зборовите од докторот дека ништо не можеш да направиш ако си имала контакт со вирусот освен имунитет да јачаш и тоа е тоа
Jas mislam nemas potreba da se grizis na eho plus minus e 400 500 grama mene u 38 Mi izmerija 3.500 a se porodiv vo 39 plus 3 so 3.150
Торч е кратенка за испитување на инфекции кои во бременоста кои доколку ги имаш може да се пренесат на плодот. Се испитуваат во центар за јавно здравје, со едно боцкање ти земаат крв и е бесплатно за трудници со упат од матичен гинеколог
Pozdrav do site. Jas sum 24 nedela bremena, prva bremenost, no imam nekoi problemi na 14 nedela imav kafen iscedok i mi otkrile lakuni no bea mali. Sega ovie denovi imam 4 i tie site po 19 mm a ednata 21 mm, ispitav i d-dimeri sve mi se na normalna vrednost, bebenceto e okej raste kako so treba i kako preventiva mi dadoja 0.4 clexane ednas dnevno no mojata maticna me uplasi deneska deka ako bebeto ne raste kako so treba togas treba predvreme da ragjam. mnogu sum isplasena premnoguuu znaci, sekoj den placem i sum zagrisena neznam sto povece da praem ili da primam. dali nekoj od vas imala vakva slicna situacija pozz
Јас имам лакуни на постелката уште од 11 недела. За некој ден влегувам во 35та, досега не ми направиле никаков проблем и бебето се развива како што треба. Имав кафеав исцедок во 11та недела што траеше два дена и си помина сам од себе. Утрогестан примаш ли? Ќе си одиш почесто на прегледи (на 2 недели одев јас) да ти ја следат постелката и развојот на бебе, а со терапија си покриена. Јас клексани почнав од 30та поради друга индикација, до тогаш бев со аспирин.
Da i utrogestan si zemam redovno 2 pati dnevno, na sabajle go piem deka sum na rabota a navecer vaginalno
Обично ако носиш брисеви во 12та со тоа ти дава и упат да испиташ торч во институт за јавно здравје. Ако ти земале таму крв, за тоа е.
Мене во 17та недела ми најдоа дека постелката ми е нехомогена, со доста поголеми лакуни. Бев избезумена до максимум и скоро убедена дека фатално ќе се заврши. Ддимерите и хемостазата ми беа исто мирни и во граница на нормала. Јас претходно примав по 0.4 клексан и аспирин секој втор ден, али изгледа во мојот случај не беше доволно. Бев кај Јани на трансфузиологија и ми ги зголеми клексаните x2 на ден, а во консултација со ревматолог почнав да пијам и плакинил, поради тоа што сум позитивна на лупус антикоагулант, кој е најверојатно причинител за постелката да стане таква во мојот случај. Со редовна терапија, постелката на секој преглед стануваше се подобра и подобра. Моментално сум 32 недела, имам уште некои ситни лакуни, но беба си расте и си се развива како што треба. Знам дека си многу уплашена, ама има терапија и се контролира. Незнам што е со тие матични што наместо да смират ситуација, уште толку испаничуваат со најцрни сценарија. Моја препорака е да пиеш многу вода и течности, нозете држи ги по 15-20мин горе 2 пати на ден за подобра циркулација во матката, стрес елиминирај зошто и тој е причинител за ваквата состојба, движи се обавезно во текот на денот исто за да ја зголемиш циркулацијата и примај си терапија како што ти кажале. Ќе биде се во ред, ќе видиш
Ista sum so milion lakuni,2 stepen zrelost na postelka,sega mi vmetnaa kleksani. Isto me uplasija ama si rekov ajde ne se voznemiruvaj poloso za mene. Kaj mene bese na granica i dotokot, no so kleksanite ke se sredi.
neznaes kakvo olesnuvanje si mi dala, ti blagodaram bezzkrajno. Znaci ne sum sama a da te prasam kaj mozem da go najdem ovoj Jani zosto od tetovo sum i ne mi e poznat, a i za ovaa situacija za lupusot kakva analiza si praela i kade
Не си единствена и ќе се среди! Најбитно е ти сега да се смириш и да се наоружаш со позитивна енергија. Веќе си на повеќе од пола пат дур дојде твоето бебушко на овој свет и се ќе биде во ред, мора да веруваш во тоа! Инаку др. Јани Ангеловски работи на трансфузиологија во државна, само што е премногу зафатен и тешко се наоѓаат термини. Пробај дали можеш нешто да направиш со приритетен упат. Или нека ти закаже кај некој друг трансфузиолог, верувам дека и другите се добри. За лупус антикоагулант, јас имам испитувано одамна уште пред да останам бремена, заедно со генетските мутации, АФА и некои други работи на трансфузиологија. Секако таа е терапијата што е најбитна т.е клексан и аспирин, дури и да си позитивна на лупус антикоагулант. Само во некои случаеви вметнуваат и Плакинил во зависност од некои автоимуни заболувања или историја со повторувачки спонтани абортуси.