И јас имам иста болка која започна некаде од 28 ма недела и која ми рекоа е сосема нормална бидејќи бебето како се зголемува притиска на нервите во карличниот дел и во зависност од неговата позиција може да те боли повеќе или помалце. Избегнувај да пешачиш подолго време и седнувај почесто кога ќе осетиш болка.
Јас во 27 недела не чувствувам никакви болки, освен ако се исфорсирам со пешачење и убрзам многу со темпото. Сум малку тромава и бавна, ама генерално немам никакви болки. Единствено што не можам да лежам на грб и на ниска перница, оти мислам дека ќе останам без воздух, па редовно спијам на страна и и спијам со 2 перници.
благодарам на одговорот и друго нешто да прашам дали знаете, зошто во 8ми и 9ти месец најмногу кила се ставаат, знам дека едно е тоа дека бебето отежнува повеќе, но зошто трудниците се здебелуваат најмногу во големите месеци
Мене сите ми рекоа да ги пазам тие 3 месеци, бидејќи освен бебето што добива најмногу на големина, дека и апетитот кај мајката станувал незаситлив. Сите скришно јаделе по 2 ручека за да не ги гледаат другите дека многу јадат
еее значи само јас сум наопаку, јас во првите месеци бев незапирлива во јадењето, ама сега ако не ме потсети некој и ке заборавам да јадам... може понатаму ке се променам
Јас првите 3 месеци едвај отварав уста, со сила јадев од што морав и ослабев 2 кг, плус и многу топло беше. Сега не јадам многу, ама си сакам кога ми е време за оброк да си се најдам убаво, плус и благичко ми бара редовно душичката, не било какво благо, туку нешто што има чоколадо, крем и такви работи. Што е за право, под изговор на бременост си дозволувам некои гревови со храна, што реално сум ги избегнувала претходно http://lulka.org/ Зачленет е некој во ова Лулка, или бил на некое предавање? Ќе одите на подготовки и вежби за пораѓај? и каде би оделе доколку сакаме подготовка?
Треба да се пријавиш на mail да им пишеш доколку сакаш да присуствуваш на предавањата или да се јавиш. Еве мене денес ми стигна информација дека наредната едукација за бременост е во среда. Јас се пријавив со мм, ама бев спречена да одам, и ги известив, сигурно ќе одам на некое од наредните предавања. Сега ме известуваат на mail. Спојлер Почитувани, Ве известуваме дека на 24.10.2012 (среда) во 18:00 ч. во Клуб на Новинари ќе се одржи следната бесплатна Едукација за бременост, која е дел од проектот „Едуцирана бременост - здраво бебе“. Едукацијата е наменета за сите бремени жени, брачни парови кои планираат семејство или очекуваат принова, како и за сите оние кои сакаат да се информираат и едуцираат. Заинтересираните да се пријават на info.lulka@gmail.com или на телефонските броеви:078/ 377 - 792 или 02/ 6145-200 Поддржувачи на проектот: „Едуцирана бременост- здраво бебе“ се: Би-Мек Cryo-Save Medela Корнеа Медика Medicus Help Со почит,
Да го гледав сајтот,мислев да се пријавам и да дојдам и на ова за бременост и за подготовка за пораѓање. Може ќе се видиме на некое предавање
Zdravo mesinja! Denes bev po rezultati,brisevite se ok ama vo urinata mi najdoa nekakva bakterija i gin.mi prepisa Furolin i da pijam Uvin caj i Brusnica.Po 10 dena sum pak na urinokultura.Imala nekoja od vas iskustvo so ovie Furolin,kolku se bezbedni za plodot (sepak e antibiotik) ? KISSES
А имало и некое предавање на ГАК, 4 часа, по еден час неделно, и тоа повеќе било подготовка за чинот на породување, вежби за дишење и сл. И за тоа треба пријавување, ако сакате бројче можам да ви дадам.
ве молам за помош не можам да си најдам матичен..во млинбалкан се чека по 3 саати а поради работата не можам толку да чекам.знаете ли некој нормален со нормални цени гинеколог во скопје затоа сто приватниве се изгор
Јас одам на приватен гинеколог и плаќам 500 ден за преглед, мислам дека тоа не е висока цена и сум задоволна од докторот.Поззз
закажав бе...и пак требаше од 3 да дремам до 5.а јас од работа излегов.и викам на таа сестрата стално вака се чека ми вика да.и ај сеа чаре? се изнаплакав и си се вратив.живци скинав со тоа да најдам матичен ете тоа е....
За уринарните патишта и за бактерии во урина да си купиш чај од брусница или сува брусница да си јадеш, 100% загарантирано делува, јас ете веке 2,3 месеца си грицкам брусница секој ден кога ми текне и чајче имам од брусница и капина мешавина е и пијам и од него ама не така често и до сега да чукнам во дрво немам никаква бактерија,ниту инфекција ниту било што во мокрачата, ете пред 2 дена правев анализа на крв и мокраца и резултатите ми се супер. Така ти препорачувам и тебе, наместо антибиотици ќе си земаш природен лек и мноогу ефикасен, ем е овошје, слатка е за јадење брусницата, не е да речеш нешто гадно па со сила да мораш да го јадеш или пиеш
Калиас, Фуролинот е многу јак антибиотик, јас го пиев, ама на него пишува дека ако ризикот е пресметан.... бла, бла, бла...Она што пишува на сите лекови уствари, мислам дека или имаш многу голем број на бактерии па докторката ти препишала или не сте се разбрале убаво, препрашај си ја пак за секој случај, иначе овие идат на приватно и се доста скапички, околу 500 денари е една кутија а треба да се испијат две, значи една пред уринокултура и уште една откако ќе направиш уринокултура и иако покаже негативни резултати пак да продолжиш. Тешки се малку за пиење, јас ги пиев на 4 саати по 2, ептен бев затната од таа проклета ЕширихијаКоли. Ај обиди се пред лекарствата со природни чаеви, брусница од онаа од Виталија што е 90 денари со хибискус, јаболки и шипинка, во неа имаш сув плод од брусница, не е мелена брусница, пиј многу увин чај, вкупно нека ти се собираат околу 3 литра чај на ден, пиј и од мандарина чај ако најдеш од цедевита, тој е исто многу добар, избегнувај да јадеш патлиџан, да пиеш сок од лимон и пиј флаширана вода. Јади многу домашна супа со зеленчуци, целер, пашканат, магдонос, тие многу чистат.
AngelOfArh си се збунила, до Katalina беше обраќањето, не се однесува на мене, јас и пишав за совет, што значи кај нејзе е проблемот за бактериите во мокрачата Инаку да се надоврзам на муабетот и јас така викам, да си проба прво со домашен лек, ете со брусница е најсигурен и нај ефикасен лек, па ако не дај Боже нема подобрување,што чисто сумјам , тогаш нека зема од антибиотиците што и ги препишала докторката, а ако се толку јаки како што кажуваш и ти тогаш без мислење нека се проба со чај или свежа брусница
Sega me stavivte vo dilema Ginekologot mi e star i so golemo iskustvo,pa stom mi gi prepisal sigurno imam mnogu bakterii vo urinata.Znam deka se jaki, ama sum alergicna na penicilin,pa morase tie da mi gi dade.Inaku brusnica si pijam od porano,uste pred da doznaam za bakteriive,sladok mi e cajot (od uviniot mi se ).Ke go ispijam lekov pa za 10dena na kontrola.Vi blagodaram za sovetite
незнам каква бактерија имаш и во колкава количина, пишува на резултатот од уринокултурата види си... а и сигурно докторот знае штом ти го дал лекот јас имав ешерихија коли во мокрачата некаде 10000 на таа пропишана количина, и докторката не ми даде никаков антибиотик, само пиев апчиња од брусница, и чај од брусница еден месец и секако многу вода, и на наредната контрола на немаше бактеријата