Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.306
    Допаѓања:
    8.727
    Јас никаде не пишав не ми значат парите, тоа е твое гледање. Мене пошо ми значат ги наменувам за луѓе кои вредат.

Слободно тргни да го оправаш системот, не знам колку години имаш ама изгледа се немаш соочено посериозно со системот. Имаше години кога исто така ентузијастички одев по институции, пишував пријави, меилови, вртев, за да сфатам дека тука никогаш нема да профункционира редот.

Јас имам емпатија спрема тие што останале тука како мене и се трудат да опстанат. Споредби со други држави се смешни. Добар доктор и општо добра услуга во здравство е ужасно тешко да се најде.

На TeodoraMJ, Selena01 и Ladyme им се допаѓа ова.
  2. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.520
    Зошто да му наплатиш не разбирам.., ако има причина да дојде пациентката (крварење, јака болка) , следиш бременост на почетокот првите три месеци се најважни, сам ме викаше на 4 дена докторот сакаше да се осигура дека све е добро и не ми наплати ништо. Еве сега ми рече дојди за 3 недели супер си. Која трудница сака да иде на 4 дена на доктор ако нема мака.

На Anyshka и Bum им се допаѓа ова.
  3. Bubicaljubica

Bubicaljubica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2024
    Пораки:
    275
    Допаѓања:
    375
    Ne ne,so upat od maticen ne mi naplakjaat,osven urinokulturata

На LaTama му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bubicaljubica

Се зачлени на:
    29 јануари 2024
    Пораки:
    275
    Допаѓања:
    375
    Vo synlab mi ja naplakjaat 390den

5. Anchita

Anchita Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2021
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    185
    А кога одите на општ матичен плаќате ли по 300 денари, 500 или колку и да е? Или кога носите деца по прегледи на матичен?
    Сепак секој си знае за себе, за жал такви се работите кај нас со години и години и години наназад…

На Ladyme и Bubicaljubica им се допаѓа ова.
  6. Bubicaljubica

Се зачлени на:
    29 јануари 2024
    Пораки:
    275
    Допаѓања:
    375
    Mojot maticen naplakja 500den eho,brisevite ako sakas nosi gi sam ako ne plakjam 200den transport (demek kurir gi nosi a ustvari edna od sestrite ), plus stap inja pp 50 denari za brisevite,pap test sekogas mi naplakja bez razlika sto neli ne se sekjavam kako bese ti sleduva besplatno dali ednas godisno dali na 3 godini ne me fakjajte za zbor. A inace ima odredeni nedeli vo tekot na bremenosta kade sto imas pregledi kaj matucen gin i ne smee da ti gi naplati. Ama nie ne si gi znaeme pravata i zakonite i ke si plakjame. Jas trgnuvam od sama sebe i kazuvam deka neznam i si plakjam.

На Autumn Love и Ladyme им се допаѓа ова.
  7. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.127
    Допаѓања:
    5.642
    Едно е одење за проблем и потреба, друго е одење за некоја сигурност како што повеќето правиме.
    Јас знам трудници што одат еднаш месечно и кај матичен и на приватно, пресек две недели. Врати се на првиот дел од мојот пост, зошто само кај нас толку често се оди на ехо во споредба со Западот?
    Стојам на тоа дека за такви посети и јас би наплаќала.
    Нека направат задолжителни прегледи од нивна страна, 3,4,5, кои ќе бидат бесплатни, се што е вон тоа да си платиш.
    Во странство ни за пари не те примаат ако немаш реална потреба.

Едит: значи ипак било така ко што пишав, не знаев.

На Bubicaljubica му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bubicaljubica

Се зачлени на:
    29 јануари 2024
    Пораки:
    275
    Допаѓања:
    375
    Ima i kaj nas vo tekot na bremenosta besplatni pregledi vo odredeni nedeli,ama nie neznaeme i si plakjame. Mene maticnata mi kaza ama ne gi zapamtiv nedelite

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  9. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.774
    Допаѓања:
    8.945
    На микробиологија секој месец носам со упат уринокултура, никогаш не сум платила.
    Крвна слика и уринарен статус правам во авицена исто бесплатно, ама ми имаат нагласено дека упати за трудници прифаќаат само во лабораторијата во Тафталиџе.

10. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.759
    Еве јас ќе пишам за во Словенија,буквално сите прегледи,испитувања се бесплатни,од сам почеток до крај ниту еднаш не платив ништо,ама во цела бременост имам 4 ехо прегледи.Толку.Јас кога барав да ме видат на ехо плус од тоа ми рече не ти следи,можност само во приватна клиника да отидеш и да си платиш,кај матичен на државно нема плаќање и нема сакам плус испитување,а првата бременост во Мк се сеќавам на секој преглед плаќав и за крв и за брисеви и ехо..не се сеќавам точно по колку ама знам дека на секое одење плаќав

На Autumn Love и Ladyme им се допаѓа ова.
  11. Merten

Merten Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    973
    Јас не одам кога ќе посакам туку кога докторот ќе ми закаже, а тоа е скоро на секои 3 недели, засега. Преглед 1000 денари - матичен, не приватно.

12. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.520
    Незнам искрено, јас и сега не би отишла за 3 недели ептен ми рече ме става у тесно одма пишува во распоредот. Помирна сум кога не одам, не осеќам болка, дури на моменти заборавам работам и побрзо ми поминува времето.

Секако Autumn тоа е не сум за злоупотреба на здраствениот работник а помалку на пациентот.. Кај нас се претерува со години и затоа не попуштам кога идам на преглед и среќа не ми побарал до сега овој матичен па ни претходната .... порано биле како пуштени од ланец транзиција се крадело... Татко ми починал на 36 години од пукање на жолчка затоа што караѓозов несакал да влезе на операција затоа што мајками немала да му даде пари ја избркал од канцеларија на гастро... Денеска кажи му на некој така идат ги тепаат и ги пукаат, ги газат со коли итн кога ќе кажат на вести . Из чиста мира никој не прави нешто.

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  13. lozinka002

lozinka002 Активен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2023
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    92
    Авицена само во лабараторијата Тафталиџе трудниците се ослободени од партиципација.
    Денес правев крвна слика во Аеродром, ми наплатија 81ден (не регулар 175 ден) затоа што на упатот беше штиклирано за проверка само тоа што е потребно за трудници.
    Без да прашам на шалтер ми образложија што и зошто ми наплаќаат.

14. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.127
    Допаѓања:
    5.642
    Да, да, отпосле те прочитав и те цитирав затоа. Ова реално е многу битна информација и не треба да им плаќаме за тие прегледи.
    Кажуваш доаѓам за прегледот во таа и таа недела предвиден од МЗ или како год, ко ќе видат дека си информирана сигурно нема да се дрзнат пари да бараат.

А иначе за прегледите кај матичен, ќе бидам оффтопик сега ама морам и тоа да го кажам. Пензионери еден куп идат за муабет да си направат од сабајле, притисок онака да им измерат или дека уз пат биле па да се прегледаат.
    Детево не можам на педијатар да го однесам во Скопјево и на ред да дојдам од “ сабајлево носот почна да му тече, ќе спушти на гради”, “ вчера се накашла еднаш”, “ се удри, дали треба да се снима”?
    Чекам кај и да е и тие да почнат да наплаќаат.
    Затоа ни е здравството катастрофа бидејќи се злоупотребува системот максимално и тој што има реална потреба некад не може да дојде до услуга.

@Ladyme ако докторот сам ти закажува на 3 недели и не ти наплаќа, така сака да си ги води пациентите, реално почитувам. Секој си има различна пракса.
    Ама да те вика сам и наплаќа по 1000ка ко што пишала Merten, е тоа е да се замислиш.

Жал ми е за татко ти, секој коментар за тоа што го прават е сувишен.

Последна измена: 6 декември 2024
    На Ladyme и Hygge-girl им се допаѓа ова.
  15. Trudnica

Trudnica Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2023
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    41
    Јас одам на 2 недели на контрола кај матичната,плаќам по 300 ден ако е само ехо, ако ме гледа и вагинално плус, и брис кога ми зема, тоа се се доплаќа.
    Крвна слика правам еднаш месечно со упат од матична во приватна лаб, и ми наплаќаат по 350 ден.
    Во државна кога испитував скриен шеќер, не ми наплатија ништо.

16. JasBee11

JasBee11 Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    136
    Немам користено, па да не зборам на памет, тоа совет со забар а и не е лошо да се посети забар, јас така направив на почеток од бременоста. Проверив заби исчистив забен камен и баш ме праша докторот дали имам проблем со крвави непца, мислам дека е можна појава во бременост. Јас немав ни со двете бремености.

17. JasBee11

JasBee11 Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    136
    Јас го користев и на моето дете му одговараше.

На ForeverME му/ѝ се допаѓа ова.
  18. lil-girl

lil-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    18
    Консултација ако некоја знае повеќе 8-| На крвна слика денес хемоглобинот ми беше 9ка односно паднат. Докторот од Систина што ќе ме пораѓа ми ги препорача да ги пијам Прегнатол (Pregnatol Multi + Active Folate + DHA). Е сега, јас веќе пијам Провен за трудници. Дали треба да продолжам и Провен и Прегнатол, или морам да ги прекинам Провенот? 32+5 сум. Фала ви

19. Bubicaljubica

Се зачлени на:
    29 јануари 2024
    Пораки:
    275
    Допаѓања:
    375
    Moras da go kacis zelezoto za poragjaj. Neznam zasto ti dal vit tableti. Treba da pies zelezo Tothema najdobro. Samo so toa mozes da kacis zelezo,osven ako nesyo drugo propratno ne videl na krvnata slika sto ne veruvam. Srpak prasaj si uste ednas.

20. lil-girl

lil-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    18
    Само матичната општа ми кажа Фероглобин да земам… :/