Форумџика на годината

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.550
    Допаѓања:
    1.269
    Pojdi si na ginekolog da go vidi sekretot ako treba brisevi da ti zeme. Mene taka mnogu pocna da mi tece koga ke stanev od spienje i vo tek na denot i ispadna deka imam bakterija ureaplazma

На Vevi996 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.549
    Допаѓања:
    1.269
    Таа се прегледува преку микробиолошки брисеви ?

3. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.773
    Допаѓања:
    8.945
    Јас сум буквално цела бременост вака утоп како што опишуваш. Од 30та недела натаму исто приметив зголемен исцедок, некогаш е поводлест некогаш погуст. Три пати во тек на бременоста правев брисеви, чисти ми се. Еве последните во 34та беа чисти.
    Ако не си мирна, направи си микробиолошки брисеви во вторник, бесплатни се на клиника.

На Vevi996 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.030
    Допаѓања:
    33.952
    Во прво тромесечие не знаеш каква бев доле, па и дека лето ми се погоди мене, малку да се запотам абе како помочана, па и дека утрогестан ставав, страшно. Си направив филм многу пати дека може да е плодова вода, инфекција, ама не беше ништо од тоа, едноставно тоа е од самата бременост.
    И сеуште имам зголемен исцедок и верувам дека ќе имам, 30+1 сум, значи тука сме и двете.

Направи си брисеви ако сакаш за да си мирна, ама да си знаеш дека тоа се случува и од самата бременост.

На Bejb15 и Vevi996 им се допаѓа ова.
  5. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.158
    Допаѓања:
    2.095
    @Bejb15 мила те прочитав и сакам да те прашам за качување по скалите.
    Мене после трансферот ми рекоа да не се качувам по скали до тест тие две недели е сега потоа ништо не ми спомнаа,дали и ако е се во ред треба да избегуваме скали во текот на целата бременост бидејќи сме со инвитро?

На Лалина му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.549
    Допаѓања:
    1.269
    Докторот најубаво ќе ти каже кога веќе можеш, и мене ми кажаа првите две недели.

7. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.070
    Допаѓања:
    12.082
    Како сте со повраќање во поодминати недели? 28ма сум од вторник.
    Нема, нема, па ќе се исповратам поштено во сред ноќ.
    Земав лосос демек за утре да спремам, еве веќе цел саат ми се повраќа, дремев над шоља само киселини исплукав. Гадосија сум.
    И сега знам дека до после полноќ ќе се мачам и после ќе цркнам од повраќање.

На Lady Maria му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.080
    Допаѓања:
    179.156
    Ела да се гушнеме.
    Иста сум. Ама вака исто ми беше и во другите две бремености. Како влегов во 5ти ми се среди малку од малку да не е секојдневно, ама еве некој ден поарно, па после цел ден имам чувство дека во секој момент ќе ми избие низ уста како вулкан.
    Ако можеш да издржиш мало парче ѓумбир да џвакаш, многу помага да се смири стомакот. Или да изрендаш и со малку цеден лимон и вода да се напиеш. Многу јака комбинација е, за жал јас во бременост не можам да го поднесам ѓумбирот ни за жива глава.

На thinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kelly.r

kelly.r Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    780
    Допаѓања:
    508
    Третиот скрининг задолжителен е ? Од која недела си закажуваш за да иде кај докторот што ќе те пораѓа?

10. Bubicaljubica

Bubicaljubica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2024
    Пораки:
    275
    Допаѓања:
    375
    Jas nekoj pat vo grlo go osekjam, koga ke mi zalupa i mene me vadi od pamet.

На LeNora му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Лалина

Лалина Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2024
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    680
    Какво избегнување скали со инвитро. Јас со близнаци со инвитро не сум застаната со пешачење, скали, клекнување, се по ред правам. Ама од кога ќе можеш, можно е прво тромесечие и да немаш баш сила за движење, кога ќе имаш ќе си тераш, до 12 недела секако повеќе ќе се пазиш, како и да е постигнато бременост :) Само во случај доктор да ти забрани поради моментална состојба, зависи како ќе се одвива бременоста. Инаку, заборави инвитро или не, готово, може со природно постигната бременост да има повеќе компликации од инвитро, може да ти е песна бременоста, уживај сега :) :D

На Izzy_0504, Viktorijaaa5, LaTama и 7 други им се допаѓа ова.
  12. Bubicaljubica

Bubicaljubica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2024
    Пораки:
    275
    Допаѓања:
    375
    Eve jas cela bremenost ne ppvrativ, zboram prvite dve tromesecija. Eve me 30nedela na 2-3 dena znam nokjeska vo 2 saat da stanam i da se isturam od povrakjanje. Ama mislam deka znam od sto mi e. Od premnogu hrana, navecer mnogu mi se jade,preku den i taka i taka.
    Mislev se spasiv ne sum od tie sto ke povrakja,ama ne sum

13. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.158
    Допаѓања:
    2.095
    :l::hug:

На Лалина му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Baby Girl123

Baby Girl123 Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    244
    Допаѓања:
    297
    Се согласувам драга
    Јас во њуборн веднаш по инвитрото морав по скали да се качам за да излезам.
    И што читав странска литература во САД се препорачува 2 часа лежење и после нормално функционирање.
    Ова не мора да значи дека нема потреба од лежење ама и јас од лично искуство кажувам дека се движев и инвитрото ми беше успешно
    Дури пред самиот трансфер бев да планинарам со хиперстимулиран јајник( после ми кажаа во болница дека треба да избегнувам физички напор)
    Не сум експерт ама мислам дека доколку не дојде до бременост или пак дојде до спонтан абортус до 12 недела тоа е заради тоа што плодот не е генерски доволно добар за да издржи и самата природа ги исфрла
    Ве молам овие ставови не ги сфаќајте како точни, само лекар може стручно да каже што треба. Ова е само мое искуство.
    Во ризични случаеви треба тотално лежење- тоа секако

На Hygge-girl, LanaDelR и u_prolazu им се допаѓа ова.
  15. u_prolazu

u_prolazu Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2023
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    141
    Na 6. kat sum bez lift. Se kaciv doma odma po transfer, isterav isto taka bremenost do eve polna 37. nedela. Inaku ne sum sportski tip, dakle nemam kondicija.
    Poleka poleka, odmor na sekoj kat.
    Za se se konsultirajte so
    ginekolog, sekoja bremenost e razlicna, ama ako nema nekoja pricina za miruvanje - samo napred :)

На Hygge-girl, LanaDelR и Baby Girl123 им се допаѓа ова.
  16. Лалина

Лалина Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2024
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    680
    Ама јас се согласувам. Кога треба да се лежи, мора да се лежи. Кога треба да се одбегнуваат скали, нема скали :)
    Јас до 12та недела и да сакав да шетам немав сила, телото само така одлучи :) Само сакам да кажам, некогаш инвитро е решение за да се постигне бременост, а потоа нема разлика со природно постигната и нема потреба од ограничувања, но тоа не важи ако уште на почеток бременоста се утврди дека е ризична, има претходно историја на ризична бременост или пак во текот на уредна бременост нешто го смени текот на настаните, па да мора да се мирува, тогаш нема збоооор. Ама ако е се во ред, тогаш да си се однесуваме нормално, како природно постигната бременост :) И дајбоже на крајот, по 9 месеции, и тој што полежал и тој што не лежел и тој што повраќал и тој што паничел да си ја оствариме главната цел, да ги гушкаме бебенцата ♡

На Надеж♥️, Izzy_0504, LanaDelR и 7 други им се допаѓа ова.
  17. Bum

Bum Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    135
    Zatoa sme site tyka da sw poddrzime...da razmenime informacii razlicni iskustva..da si dademe soveti I megusebma poddrska ...zenska solidarnost...I na krajot site da si gi gusneme bebulencata...pa kakvi I da se iskusenijata nekoj polesno nekoj potesko....krajot da bide happy

На LanaDelR, Teaa123, Bejb15 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Baby Girl123

Baby Girl123 Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    244
    Допаѓања:
    297
    Потполно си во право.
    Самото тело ни кажува најдобро.
    А инвитрото е исто како и бременост по природен пат постигната.
    Има ризични инвитро бременост има и природно постигнати ризични бремености.
    На крајот е најбитно бебушките да ни се живи и здрави. А ние како треба така ќе правиме. помалку стрес толку повеќе верба

На Martka, LanaDelR, Veki4kaa и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.850
    Допаѓања:
    2.875
    Ако може тука да прашам оти не најдов тема, за мајките со испуштени вени во бременоста, како ја поминавте втората бременост, оти кај мене беше ептен тешко, не само што не можев да се движам него имав премногу болки на едната нога цела вена од горе пуштена до долу на нозете, шо се јави последните два месеци од бременоста и боцкав клексани носев чорапи и дури имав во интимниот дел како потечена вена шо ја чувствував и после на пораѓај ја отворија и веднаш докторот ја заши. Како може да се превенира мене ми рекоја е од самата бременост.

20. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.178
    Допаѓања:
    8.778
    Никој не те осуди, без разлика дали некој има серклаж, полип во бременост е полип. Има многу што изгурале цела бременост со полип, миоми и сл. Сите што ти пишаа дека имале полип, исто поминале како тебе. На твојата состојба моментално стресот не ти е потребен, така да опушти се. Слушај доктор, и само позитивно.:sun:

На Bum и Baby Girl123 им се допаѓа ова.