Гинекологот отвара породилно боледување. Прво ќе си земеш белешка/потврда дека е отворено породилно бидејќи ако е отворено порано некои фирми бараат нешто писмено зошто отсуствуваш. Сама си го доставуваш на работа. После пораѓај се носи пак со датум од-до, тоа е правото боледување. Пред да се породиш не може да се знае колку ќе бидиш на боледување (различен е периодот за едно или две бебиња итн.) 270 дена е вкупно од прв ден на отварање, што значи ако го отвориш пример 30 дена пред да се породиш, 30 дена и порано ќе треба да се вратиш.
Дали се соочувате со болки во бубрег? Јас во март правев операција на бубрег и сега имам болка, но издржлива. Незнам дали е од операција или од бременост? Иначе сум 24+2
Не, повеќе на страна сум зашто на грб неможам...мирував цело време малиов додека ми е во градинка,додека е дома шансите се скоро па никакви.... а после откако се крена нормално си функционира без клекнување и кревање
Zenski i jas se porodiv, vi posakuvam na site lesna bremenost i uste polesen poragaj. Pomalku stres vo bremenost i pomalku panicenje a ne kako mene za sekoja sitnica panika kako sto e gospod nikoj ne e Iiii se izvinuvam sto nekogas znaev da ve gnjavam so glupo prasanja ama ete i toa bilo del od bremenosta
Здраво, јас сум 33 недела, дали сте примериле да се собира нешто бело поцврсто внатре во брадавиците? Јас го вадам постојано. Што може да биде? Не ми се верува да е млеко зошто не е течно а и не сум примерила да имам сеуште надојдени млеко….
Колострум е, првото млеко. Некаде од 23-24 недела го имам. Не стискај, не стимулирај ништо, нормално е.
Cela nokj ne sum spiena,od glavata ke puknam,isto celo telo me boli. Merev temperatura nemam,isto merev pritisok i toa nemam. Maticnite mi se vtora smena,so da se napijam zaso ke se raspradnam cela.
Здраво девојки, трет скрининг кога го правевте? 29та или 30та недела? Треба да закажам кај Димчев, он ми рече 29 или 30 ама нз што да правам
Само парацетамол. Мене секое сабајле ме боли глава ко ќе станам дур не се напијам кафе и цигара После тоа одма проаѓа. А кога ептен имам мака пијам парацетамол
Нокеска при легнување да ја качам левата нога на кревет од левата страна под матката како нешто да ми се преврте, буквално како некој орган да ми се преврте внатре, како салто да направи 17та недела сум, бебето го осетив пред една недела како благо превртување скокоткање под папокот. Сега ова не знам што беше, дали ви се има случено вака или нешто слично.
Исто и јас имам и не верував дека е колострум се додека не ти одговори @thinkerbell, очекував да капе