Мене ми беше така од притисокот....Пијам кока кола и повеќе солено јадам...Хемоглобинот колку ти е???
Пијам и јас и јадам солено ама еве имам моменти ептен лошо ми е. Хемоглобинот околу 100 ми е, а притисокот постојано одприлика 80 со 60 ...
Низок ти е доста притисокот, ист ми беше, ист ми е и цел живот. И хемоглобинот низок, од тоа и имаш вртоглавици. И јас имав еден период во бременост, баш вака бев, од прилика со неделите.
Јас ако призаспијам на грб имам вртоглавици, дури и од сон се бидам, осеќам како да тонам. 25 недела сум. А тебе може да ти е од хемоглобинот а и сигурно е од притисокот. И јас го носам низок и само ми се спие
Вртиглавици настануваат од спиење на грб. Посебно после 16недела кога бебето накачува повеќе на тежина. Со спиење на грб се притиска главната вена и освен што на тебе ти ствара вртоглавици, крвотокот зс кај бебето го стопира. Јас сум 14 недела скоро 15 ама гледам ептен ако морам да прилежам макс 5 мин на грб. За да не легнам на грб несвесно кога спијам ставам перница позади. Најпрепорачливо на лева страна, за добра циркулација посебно за бебето
Знам тоа се, ама несвесно во сон тоа ми се дешава иначе чекам да ми стигне деновиве перницата за малце да сум пораат во спиење, се надевам дека помалце ќе болат колковите и нервите Сакав да прашам според мерките на др дали ви одговараат на таа гестациска недела? Мојов е 5,6 дена понапред и малце сум исплашена. До сега не се замарав со тоа ама докторот ме убедува дека имам гестациски дијабетес. Мене на гладно сеќерот ми е 5.25
Кога сме кај гестациски дијабетес, до која недела најкасно се испитува? Мене 21+ ми дадоа упат, ама стресен период по цела моќ не спиев и обавезно нешто каснував касно навечер па не отидов да испитам. 23 сум сега, дали може следна или касно ќе биде?
Од 24 до 28 Ама на некој им даваа порано, зависи како ќе процени др.. ако детето е поголемо, ако има повеќе вода, ако во претходни бремености постоел гд итн. Оди си деновиве и испитај. 12ч не јади не пи ништо освен вода. Јас во 25 испитав
Не знам дали се тачни докториве дека за недела понапред со мерки одма се фрлаат дијагнози за гестациски… па ако пролисташ во темава на 80% им се понапред за недела… моето беше 3 недели понапред па немав гестациски… се толерира до недела две +/- напред назад… значи стварно претеруваат. Плус никој не знае кога му е настанато точно овулација.. затоа и според мерки е најточно а само се видат по последна менструација за да имаат некоја перцепција. Немаш причина за грижа.
Припази на исхрана за утринскиот, имаш совети во темата за гестациски, чисто да видиш што да избегнуваш. Како што те читам, протоци, постелка, плодова вода се ти е супер. Исфрли работи што сметаат и се ќе биде добро. Не се секирај.
Само кафе сабајле со млеко неможам да скинам. Иначе престанав со благо и газирано. Сега за сега е во ред, се надевам така дека ќе е и во иднина. Матичниот ми вика абе нема гајле каков гд овој од плодност вика гд имаш хахаахаха
И бело брашно, пецива тоа исфрли. Таман работа одма гестациски да кажува. Читни низ темата, ќе ти помогне.
Bez gajle bez stresovi,eve jas edna od tie so mnoooooguuuu lakuni,skoro cela postelka. Sega veke 33 nedela sum. Ne smetaat se dodeka bebeto dovolno se hrani,odnosno protocite da bidat ok. Kaj mene bea i namaleni protocite i bebe zaostanuvase. Mi dadoa terapija kleksani i se se sredi. Tie lakuni ne isceznuvaat no bitno e da ne se stvaraat novi. Sekako na sleden pregled doktorot ke vi kaze dali ke ima promeni. Kaj mene se otkri na hemostaza deka vreminjata zaostanuvaat odnosno toa se krvni sadovi koi se zgrutcuvaat i se gledaat na eho kako ezerca( kazano lakuni). Jas sum so trombofilija i ocekuvano bilo da se pojavat. Vaka mi objasni transfuziologot i ginekologot Ne se slpanicete jas eve teram uste malku imam do poragjaj.