Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Batterfly93

Batterfly93 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    129
    Девојки јас не стигнав денес да ви пишам. Ме прегледаа, беба си е супер, срценцето си чука, ми олесна башшш. Најверојатно не ја осеќам мн затоа што сменила позиција се качила со глава горе, а и завртена е со грбот према напред.

Е сега ме интересира до кога се врти беба, да не случајно ми остане вака карлично?

На Pilka87, Iva.T, Noemi и 2 други им се допаѓа ова.
  2. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    982
    Допаѓања:
    849
    Ова од ден на ден се полошо е кај мене. Едвај идам до вц, вечерва ми се деси да појдам до вц и назад маж ми да ме врати :sweat:
    Уште три цели месеци имам до пораѓај, ако е вака незнам што ќе правам;( иначе спијам со перницата на сомниа

На ALISA0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    982
    Допаѓања:
    1.377
    Појди кај општ матичен и нека те прати на невролог или ортопед, пробај со некој физиотерапевт да ти даде вежби за истегнување на тој дел и плус ќе ти кажат што да мачкаш/пиеш, можеш и масажа ама кај некој лиценциран физиотерапевт не кај козметичар

На JasBee11 и ShtruMfeticka им се допаѓа ова.
  4. Bubicaljubica

Bubicaljubica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2024
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    283
    Jas bev taka fatena nemozev so vikas do wc da odam. Soprugot me masirase so krema za telo po 2-3 min cela nedela i me pusti. Ako ti e vo red bremenosta dvizi poveke pesaci ke te pusti. Eve sega jas nemam nikakov problem.

На ShtruMfeticka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    615
    Дека ме мачкаше со гентијана виолет матичниов па се туширам почесто, користам вагисан гел тој е со млечни киселини, пијам лактогин еве трет ден скоро... Да тоа е тоа што го осеќам што го имаш пишано. Само ми е страв дане влијае на грлото на матката дане се скрати. Афродита ми измери 3.58 матичниов за 4 дена 3.25 мислам... Дали различно гледаат/мерат незнам... Понеделник ќе барам во систина кој има слободно термин да ме види.

На Autumn Love и Baby warrior им се допаѓа ова.
  6. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    608
    Немој по скали и мн движење, полабаво до утре лежи. Јас минатата бременост имав такви како струења доле ќе си најдев позиција легната и затоплена со јорган и поминуваа. Магнезиум исто обавезно. Иначе кратење на цервикс не се осеќа тоа си е процес немој да мислиш дека чувството е баш тоа. Ама закажи во систина утре или прашај јави се кој е на ургентен денес може и подобро така да не чекаш утре некои што се со термини, денес ќе те види на смирено, недела е

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    982
    Допаѓања:
    849
    Фала мила. Утре ќе одам на приватно кај доктор што е за масажи, терапии и сл. Нееее по козметичари, да ме доукочи

На hristinan12 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    982
    Допаѓања:
    849
    Фала ти мила, ме утеши. Во која недела те фати? И повеќе не те повтори? Движам надвор е ок, дома кога движам боли.
    Интересна работа

9. Baby Girl123

Baby Girl123 Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    76
    Jas kolku shto chitav grloto osobeno se krati od sedenje i stoenje. Nekade pushuva kao podolg vremenski period da ne se sedi i stoi ama jas mislam deka i kratkite period vlijaat. Pa ako prethodniot den povekje si sedela/stoela zaradi toa se javila taa razlika. Skalite isto vlijaat.
    Umereno dvizhenje i potoa prilegni si, osobeno na leva strana i ke vidis kako grloto ke se zgolemi.
    Za umerenoto lezhenje nema nauchrn dokaz deka pomaga ama praksata pokazhuva deka pomaga

10. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    615
    Сега добив, Др Сарџовски е на дежурство. Како се цените за преглед вака на ургентен?

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  11. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    4.918
    Допаѓања:
    33.443
    Не се плаши, не ти е лоша должината на грлото.

Еве да те утешам, и мене од памет на извадија на почетокот со грлото. Уште во 11та недела ми го измерија 36мм, па нормално одма паники си направив, иако ми рекоа дека е добро сѐ што е над 25мм.
    Во 19та недела матичната ми го мери 47мм. Ама во меѓувреме почнав да пијам ферона, магнезиум и да ставам утрогестан ради кафен исцедок. Е сега незнам дали тоа нешто помогнало да се зголеми или па едноставно некој доктор го има грешка измерено. Сега сум 33+ недела и веќе не ни мислам да го мерам.

Многу често го мерат погрешно. Кај тројца доктори да отидеш денес, сите ќе ти го измерат различно. Има многу примери каде што пишале членки дека различно мерат, побарај на лупата и ќе видеш.
    Прашај доктор ама мислам дека можеш да си земеш магнезиум и ферона да си пиеш.
    Без паники и не се грижи многу, сѐ ќе биде добро. :f:

12. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    608
    Ме има прегледувано сарџовски, стар доктор е има искуство ќе види што треба. Исто беше до лани, 4900ден како за класичен преглед овие месеци не сум била на ургентен ама не ми се верува тоа да смениле

13. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    982
    Допаѓања:
    849
    Мене па никој не ни ми го спомнува грлото на матката , ниту бар ми имаат кажано мерки. Можно е да не ми го мерат? Или мислат дека не е битно за да ме преоптеретуваат со тоа?

14. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    982
    Допаѓања:
    1.377
    Мене само еднаш на втор скрининг ми го измерија, исто ништо не ми спомнуваат на прегледи за грлото еве веќе 34 сум

На ShtruMfeticka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Veci@123

Veci@123 Активен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    57
    Сигурно ви го мерат ама ако е се во ред не ви спомнуваат дека нема причина.Сепак на следна кпнтрола може да си прашате.Кај мене поради предходната бременост што заврши со спонтан го мерат на секој 3 недели и сум бед рест .На почетокот беше 30.5 сега со бед рест ми е 32.5.

16. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    1.961
    Допаѓања:
    5.293
    Епа што да правиме, да лебдиме?
    Има некој по 8 саати седи на работа, или немаат лифт во зграда, а живеат на 4 спрат, па тераат уредна бременост, немојте со вакви констатации во тема кај што читаат еден куп трудници.
    Едно е слабо грло, друго е нормална бременост.

На the12345, TeodoraMJ, Yowannty и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    1.395
    Pred nedela dena bev na urgentno vo sistina poradi malo krvarenje I 4900 plativ. Na eho me gledase .

18. confidential

confidential Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    25
    Еве јас сум пример за тоа, седам по 9 саати на работа и сум во зграда без лифт на 7ми спрат и пробувам да пешачам 7-8км дневно. Во 18 недела ми беше 3.2 и матичната толку го измери и во Ремедика, никој ниту ме испаничи ниту ми беше кажано нешто да превземам заради тоа. Во 28-29 ми го измерија 4.0 а ништо не сменив во поглед на активност. По мое мислење ако се работи за уредна бременост без претходни индикации на кратење на грлото нема потреба од паника. Само позитивно и да уживаме во овој период :l:

На the12345, An43, Veki4kaa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Baby Girl123

Baby Girl123 Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    76
    Ова повеќе се однесува за потенцијално ризични бремености каде што има ризик
    Нормална бременост може и трчање и нормална активност. Некои жени и вежбаат во бременост

20. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    4.918
    Допаѓања:
    33.443
    Девојки, пуштаат ли боја бебешките алиштенца?
    Повеќето ми се светли боички, сиви, кремови, бели со некоја боја на нив, ама имам и блузичка потемно плава, шпикозни кафени, чорапчиња темно плавки, темно зеленки, значи малку ствари ми се потемна боја.
    Страв ми е да ги ставам со посветлите алиштенца да не ми омодрат. На рака ли да ги исперам тие? Вие како правевте?