Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    435
    Јас сега прв пат прочитав овде дека пап не се прави, јас правев пап во 12 недела иако фала му на Бога никогаш не сум имала проблем. Ама ете се потпираме на матичните као они повеќе знаат па шо ќе кажат тоа испитуваме. Сега ја забаталив од ко видов дека ме тера да правам дупли испитувања што стварно нема потреба и си се консултирам и со доктор на приватно. Јас не знам што им е на матичните како што гледам само паника ствараат и кај што треба и кај што не треба

На Feniksgirl и Baby warrior им се допаѓа ова.
  2. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    517
    Допаѓања:
    743
    Пап тестот покажува бенигни и малигни промени на матката… еве да размислиме со чиста глава, што ако направиме пап и дојде цин 3 што може да превземе во бременост освен витамини кои секако ги пиеме низ цела бременост / ништо! Така да бременоста не е време за пап, се знае пред планирање на бременост и после пороѓај

На Bejb15, Трагедијаупмм и LeNora им се допаѓа ова.
  3. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    435
    Јас не сум доктор навистина не знам што треба да се испита затоа и одам на доктор нели. Ама еве веројатно за пари не тераат да правиме и што треба и што не треба. Мене самото тоа што после 12 години останав бремена ми беше неверојатно и правев се што матичната ќе ми посочеше. После почнав да читам овде што треба, а што не инаку навистина не би знаела. Еве пример ми даде упат за да испитам скриен шеќер во 20 недела и нормално од ко прочитав овде не испитав. Зошто во 20 кога треба од 24, а немам никакви проблеми за да испитам порано. Жално е што треба да си гугламе сами што треба, а што не

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Metro

Metro Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2023
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    65
    Може дајте контакт да се информирам

5. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    537
    Допаѓања:
    773
    Сашка Грабовац - Панорама 075 344 779

Александар Спиров - Нифти 078 344 320

Повели

На Metro му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.618
    Допаѓања:
    7.872
    Не, брисеви се прават. Како што ти пишале, основни испитивања. Крвна слика секој месец, брисеви во 12та и торч. Скринизите обавезно, пренатален по желба ама со оглед на годините, обавезно. И еднаш меселно контрола ехо. После имаш скриен шеќер од 24-28 ма се испитува и тој период ддимери и хемостаза. Останато е ако имаш некоја индикација за друго. Повеќе од ова немаш потреба.

На Трагедијаупмм, Metro, TeodoraMJ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.000
    Допаѓања:
    5.352
    Се прави пап во рана бременост ако не сте направиле пред.
    Си има протокол како и кога се третира во зависност од тоа што ќе излезе, кој сакате гинеколог прашајте.

На Yowannty, Naatashka123 и hristinan12 им се допаѓа ова.
  8. Baby Girl123

Baby Girl123 Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    166
    Нека се консултира со друг лекар.
    Можно е да е миом, полип. Се може да се превенира и покрај ризиците да се има успешна бременост.
    Ама нека не остава на случајност и чекање.

9. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    948
    И од кого да барам упати? Од матичниот? Искрено мене више ми е страм, само јас му барам. Тој до сега ништо не ми рекол. Што е до него нема да направам никакви испитувања освен за брисеви што ми рече. Ми мери тежина, притисок и ехо. За тежина и притисок мене не ми треба матичен. Си имам дома апарат и вага и си следам :) само за ехо и друго све сама барам. Некако страм ми е што нон стоп му се мешам во работата....ама кога не му текнува.....
    Ми вика идете на приватно само да ви испитуваат некој глупости за парите да ви ги земаат
    Од претходната бременост што бев кај една таа само на една недела, две ме викаше за ехо за да ми зема по 1.000ден . Ме водеше како високоризична за да и одам. Тоа го пиша ради што притисок имав 130

На Metro му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Metro

Metro Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2023
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    65
    Благодарам на одвоеното време

11. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    166
    IMG_0501.jpeg IMG_0501.jpeg Дечки ова ми го даде матичниот од испитувања кои треба да се направат во текот на бременоста.
    Пап и јас кислам дека не се прави.
    Пренатален почнаа да препорачуваат несамо за бремености над 35 год туку за секоја бременост кој може да се дозволи.
    Јас тука би додала да си испитате и ген мутации за тромбофилија.
    Велат не се оптеретувај, не читај, уживај во бременоста ама читајте и едуцирајте се за својата бременост. Некогаш знае да создаде стес тоа, но од друга страна, мене тоа читање ми помогна да откријам дека од нормална брменост(сите така ми кажуваа лекари) да имам потенцијално ризична бременост која фала му на Бога заради барање повеќе мислења од лекари имконсултација со членки во форумов е ставена под контрола.

Последна измена: 4 јануари 2025
    На Pilka87 и Metro им се допаѓа ова.
  12. Metro

Metro Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2023
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    65
    Може ќе ми се насмеете но постои ли марифет за бебето да биде високо поставено?

13. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    166
    Јас не знам. Ама прв триместар мислам дека е нормално да е ниско. После тоа се качува.
    Здрава лесна исхрана, мирување а пред се молитва- според мене тоа може да помогне ❤️
    И добар лекар што ќе се ангажира околу ова

14. Butterfly009

Butterfly009 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    39
    И крвна група испитај најбитно е тоа во случај да си ти позитив а сопругот негатив не знам во која недела беше но ќе треба да примиш инекција за тоа ако е така

На Ladyme и Baby Girl123 им се допаѓа ова.
  15. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.618
    Допаѓања:
    7.872
    Мене ич не ми беше срам, мирна глава да си имам ќе си барам. На крајот од денот ти си бремена, и ти низ се поминуваш, зашто да не си раат. Да си побараш се што сакаш да испиташ.

16. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    42
    ти ако си негатив, а сопругот позитив, тогаш во 28ма недела и непосредно по пораѓај се прима рогам.

На ray111 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.668
    Допаѓања:
    8.649
    Не знам какви се овие матични, кај ги наоѓате… Јас кај мојава матична на почеток на бременоста и висев цело време преку 3-4 дена, на вибер и пишував, кога и да отидев никогаш ме немаше вратено и на незакажано и закажано. Понатака во текот на бременоста и со контроли бев на 2 недели, па и помалце ако осетев потреба да ми се намали анксиозноста.

На ray111, Трагедијаупмм, ShtruMfeticka и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Butterfly009

Butterfly009 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    39
    Да да така е сум згрешила во пишувањето :)

19. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.668
    Допаѓања:
    8.649
    Исто и јас, вистина е дека нивна обврска е да те упатат и да ти кажат што испитувања треба, ама сум свесна и дека имаат премногу пациенти и не може да ме потсетува секој месец да правам на пример крвна слика. Си знаев од прилика кога ми е време, одам си земам упат и си правам. Исто кога ми се појавија лакуни, ми кажа докторката хемостаза и ддимери еднаш месечно и си знаев, тогаш и тогаш идам кај сестрите си земам упат и си одам си правам.
    Ич не е срамота, тоа им е работа на нив. И многу ме нервира кога ќе речат не ти треба ддимери и хемостаза, не ти давам упат. Зошто? Едно бесплатно боцкање и се на се пола саат работа во денот, а може да открие многу работи. Пример ќе ја земам @BellaBibi што имаше супер протоци на ехо, а покачени ддимери.
    Инсистирајте секогаш да ви даваат упат за се што ви следи.

На Izzy_0504, Трагедијаупмм, BellaBibi и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Bubicaljubica

Bubicaljubica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2024
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    315
    Isto i mene ok se do 5ti mesec moze i 6ti bese, namaleni protoci,vreminjata skrateno bebe zaostanuva,ama matucniot mi vika super si. Ne ti treba nisto. Da ne pocnev so kleksani i utrogestan nesakam da pomislam sto ke se slucese. Fala bogu uste 2 nedeli vo 36ta vleguvam pa kako e gospod nikoj ne e. I jas mislam povekje mislenja podobro. Kaj maticniot od togas nemam otideno,odam samo za upati a bremenosta mi ja sledi shpisic i kako ke mi kaze taka. On maticniot leb nema.

На ray111, baguf4e, Ladyme и 1 друга личност им се допаѓа ова.