Па обично се прават во полна 38 недела, тогаш е најсигурно, порано не сум слушнала да прават освен нели недај Боже нешто да има проблем.
Ако немаш проблем некој за да ја завршиш порано бременоста, не се брзај. Може тоа да е покрупно бебе ама може органите на пример да не му се доразвиени, зошто би брзала ако немаш мака , на пример висок притисок или нешто што би направило поголема штета. А и мерките не се секогаш веродостојни од ехо. Има бебиња ги мерат 4кг се раѓаат 2ипол кила, и обратно, ги мерат едвај 3кг се раѓаат над 4кг и сл.
Девојки малку сум испаничена. Од почетокот на бременоста, всушност и прв симптом што ми беше тврди, зголемени и осетливи гради. Осма недела сум, но забележав деновиве градите ми се вратија во нормала. Бев нешто настината изминатава недела, кашлица, затнат нос, немав температура, сум исплашена нешто да не се случува со плодот.
Еве јас сум 5ти месец денеска и до сега на почетокот мн осетливи болни после скроз нормални дури и како поднамалени... Па пак после мислев ќе испукаат напнати болни.. Сега сум пак во фаза онака нормално и да ја пртиснам брадавицата не боли онака нормално. Така да има промени како што има варијации на хормони не се плаши.
Девојки здраво, многу често во текот на ноќта се будам и гледам дека сум лежела на грб. Знам дека на грб не било добро, но точно зошто, незнам. Па затоа ме интересира навистина колку е штетно спиењето на грб и дали има последици?
Зависи која недела си, јас прво тромесечие спиев на грб може и почеток на второ тромесечие ама како расте стомакот се потешко е. Нема доволен проток за бебето и тешко е за дишење затоа што притиска. Барем јас така осеќав. Зависи на која страна и како ти е поставено, моето е од десна страна со глава надоле грб покрај папок и цело време најчесто спијам на десна страна, со оваа и со матичниот разговарав. Веќе сум 38ма недела и деновиве се бидам подзавртена на грб ама не скроз целосно плус цела сум со перници измеѓу спијам на десна страна и најчесто на два часа станувам за размрдување
I jas se naogjav na grb I maz mi me budgie da se svrtam Izgleda mu zdosadiv I mi kupi pernica za trudnici. Zavisi koja nedela si kako sto ti kazaa prethodno. Vnimavaj koga ce stanes posedi malce na grb zas mozno e da imas vrtoglavici. Se pritiskaat nervite i pritisokot se namaluva. Za bebeto vikaat deka smeta radi sto nemalo dovolno protok na krv
38ма недела претежно закажуваат, без разлика што е една недела понапред бебче, нека си поседи до 38ма. Јас бев со закажан царски рез во 36+1 но имав други индикации за тоа а и една недела предходно примив и инекции за зреење на белите дробови за да нема проблем бебче кога ќе се роди.
Нормално е. Нема да имаш цела бременост болки во гради. Ќе болат, ќе поминува и така. Секоја недела нешдруго ќе биде.
Гледај да не заспиваш на грб, а ако се свртиш ноќта нема ништо страшно. Нема цврсти истражувања кои потврдуваат дека спиењето на грб носи до последици по бебето. Сите истражувања според кои спиење на грб=го гушиш бебето се направени на жени кои веќе родиле мртов плод или имале некоја друга компликација па ова го навеле како една од работите кои ја правеле. Не биле следени во научна установа за да може да се тврди дека ѕоа имало ефект. Еве апдејтирано истражување https://www.nichd.nih.gov/newsroom/...egnant women,disorder that affects the mother.
Mila 20kg sum zdebelena xaxaxaxa,i kako da ti kazam ic ne mi e gajle. Neka bide se kako sto treba pa ke posle ke mu ja mislime za kg. Eve site vikaat nemaj gajle bebe uste prvata nedela ke te stopi,sto od cicanje sto od ne spienje. Neka se zivi i zdravi samo.
Za brufenot eve jas ke spomnam, koga gi pravev invitrata mi go dadoa kako terapija so diazepam na dva dena da go pijam. Zboram vo new born ova. Eve ovde clenki velat deka povekjeto doktori preporacuvaat paracetamol nego brufen. Paracetamolot e mnooogu steten ako go pies redovno na sekoja bolka. A za cigarite pusac sum i seuste pusam znam deka e stetno no nemozev da gi ostavam. Za sudenje site znaeme da sudime,ama nikoj od nas ne e prav. Taka da sovetite se dobrodojdeni i koj kako misli taka si tera. Antibiotik cela bremenost pijam od bakterija vo mokraca,i sega me fati gripot pa morav pak.
Денес термин, 40та полна недела. Сабајле на цтг контракции максимум до 18ка одеа, равна линија. Беба да ја оставам ќе дреме до 50та недела изгледа. Да истераме вечер бадникова вечера со маженце па најверојатно ќе идеме со индукција утре/задутре.
Здраво женски, јас сум 9ти месец бремена и почна само од десната града да ми излегуваколострум. Совет?
Nisto strasno stavi si nesto da ne si gi pravis alistata,zosto ne se pere,ima edni kako gazicki,neznam kako da gi kazam. Ne se stimuliraj samo,mene mi tece od 8mi nekade,ne sekoj den no povremeno.
Матичната ми препиша био Гаја таблети додека сум бремена да ги пијам за од како ќе се роди бебето да нема толку грчеви, пиела до сега некоја вака