Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    25
    Не е толку страшно, мене до 2 ми падна првата бременост, поважно е хемоглобинот да не ти падне многу, железото е очекувано зошто има поголема потреба телото. Примај и суплементи секако, ама не се паничи, очекувано е. Замор и тахикардија исто се симптоми во бременост, независно од железото бидејќи телото работи 2.5 пати повеќе од вообичаено а срцето испумпува двојно повеќе крв и може да се случи и тахикардија и екстра систоли, ништо страшно.

2. zone89

zone89 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2010
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    196
    Овие ги земав од Зегин кесички се и многу ефикасни.
    IRON-+-Vitamins-&-Folic-Acid-Sticks-x-30-(FARV2).jpg

На Bum и Вивиен5 им се допаѓа ова.
  3. Вивиен5

Вивиен5 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    9
    Хемоглобинот гледам 120 ми е. Ок е.
    Ама нон стоп сум со тахикардија, дури и во спиење. Затоа малку ми е страв

4. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    982
    Допаѓања:
    1.377
    Пиј по едно Б6

5. LiquidLuna

LiquidLuna Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    4.935
    Допаѓања:
    20.410
    Кај си бе маче. Те нема одамна :D

Јас имав чудни киселини -- уште од зачнување што се вика. И премногу спиев. Ќе станев во 9, во 11 пак ќе си легнев да спијам :D
    И оти пушев цигари, чуден вкус ми имаа. Гаден.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Iva.T

Iva.T Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    913
    Читав дека до 21 недела се препорачува да се прави фетална ехокардиографија, но мене матичната ми нема спомнато за ова. Дали е задолжителен преглед? Или се прави доколку има нешто сомнително?

7. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    982
    Допаѓања:
    1.377
    На втор скрининг ако има нешто сомнително за докторот ќе те прати, ако не ти спомне ништо значи е океј.

На Ladyme и Iva.T им се допаѓа ова.
  8. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    6.985
    Оди на интернист-кардиолог, најверојатно треба да носиш холтер.
    И мене ми беше вака висок, ми дадоа Верапамил 2 пати на ден да пијам до крај. Толерантно е максимум до 100, и тоа не цело време.
    Настинав, па знаеше да оди до 140 седејќи.

На Вивиен5 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    1.006
    Здраво мешиња ,мене ми проработе миле паника...
    Вчера бев на преглед
    *хемоглобин 117
    *железо 6
    *ми кажа дека имам лакуни ама не било страшно секоја втора имала :^)
    Викам лакуни имаше една колешка ,примаше клексан и беше на мирување.
    - Не,она сигурно имала уште нешто само за лакуни не се дава тоа...
    Ми даде за д димер и хемостаза да испитам 18 недела сум.
    Цела ноќ вртам мисли не знам... што ќе е како ќе е ;(
    И ми рече земи си нешто за железо ама не кажа шо... @zone89 какви се овие на вкус ?

10. iv1234

iv1234 Нов член

Се зачлени на:
    18 декември 2024
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    6
    Добар Ден на сите,
    Сакам да ја споделам мојата приказна со вас. Имав уредна прва бременост, направен Нифти тест во 10та недела и направени сите скрининзи, каде што секогаш се беше во ред. Вториот скрининг го правев дури и кај две докторки од кои и двете се со приватни ординации, со плодот секогаш се беше во ред. Јас имав лесна бременост, без никакви потешкотии, гестациски дијабет уреден, немав покачен крвен притисок, за на крај во 31ва недела од мојата бременост плодот умира. По извршена обдукција на плодот,
    патологијата докажа дека плацентата имала калцификати и хематом, односно дошло до плацентарна инсуфициенција или неправилна работа на плацентата. Одев редовно, дури и повеќе од потребно на контроли секој месец, некогаш и самоинцијативно. И после сите тие контроли докторката која ми ја водеше целата бременост во ниту еден момент не примети и не ми посочи за неправилна работа на плацентата, после секој преглед ми посочуваше дека плацентата ми е уредна. Се работи за Докторката Виолета Ефтимова од Штип. Ова го пишувам за да посочам внимателнно да ги бирате докторите кои ви ја водат бременоста и да се спречи и некоја следна ваква загуба како мојата. Не доволно знаење на докторите, желба за пари и неажурност, водат до вакви загуби.

На Bum му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.194
    Допаѓања:
    18.311
    Да не погрешно ја разбра членката, хемоглобинот и е 120 :)

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    982
    Допаѓања:
    849
    Mene dr posle vtor skrining me prati. Rece se e vo red ama ok e da napravis za da sme mini ako sakas. I koga ke ti spomne ako sakas.... nema sakas nejces, ce odis :) Fala mu na Boga se si bese ok :D
    Preventivno me pusti...

13. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    664
    Допаѓања:
    822
    Mojata maticna mi kaza da prestanam so doenje cim ostanav trudna najbitno e prvite 6 meseci da dois posle toa se namaluva hranlivosta na mlekoto a posle 1 godina uste povekje

14. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    6.985
    Да.:D
    Ама сепак со тахикардија цело време не треба да е, јас занемарував 2 месеци, а може ќе ми се средеше побрзо.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    982
    Допаѓања:
    849
    Mnogu mi e zal mila za tebe ;(;(;( I jas imam pretrpeno zaguba vo 41 nedela od nevnimanie na doktorite. Ce go nosis so uredna bremenost, non stop kontroli za na kraj da ima tragicen ishod od neznaenje I negriza. Da gi tuzis, ne zasluzuvaat da se na takva rabotna pozicija. Mene sega posle 3 godini mnogu mi e krivo sto ne gi tuzev ama toa e, vise kasno e. Ne mi trebaat ni parite ni nisto, da ne sum pogresno statena, tuku tie da ne se tamu kaj sto se.
    Dali za ovoj tvojov problem se gleda na eho? I dali moze da se prevzeme nesto so povreme?
    Kaj mene vikaa deka na eho nemozelo da se zabelezi (polna bev mekonium) aj ok ako ne se gledalo na eho da receme ne se gledalo ama 5 dena so nenormalni bolki bev I zeleno se gledase kaj sto tece od mene. Po 100 pati na den odev na ginekologija I ne me hospitaliziraja, cekaja da pocnat bolki na ctg I da se otvoram a jas so iscedoci zeleni I bolki.
    Nema zborovi za uteha, samo gledaj napred. Nemoze nikoj da ti ja nadomesti zagubata I da te utesi.
    Mene samo mi vikaa aj zaboravi ce rodis drugo. Toa najvise so me iritirase. Ova smoki e , ti se isturilo pa ce kupime novo:@
    Bidi jaka I silna. Gospod da e so tebe

На ALISA0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    608
    Девојки, има ли некоја на наодот опис хетерогена постелка? Бебето си напредува одлично 200гр, 17та недела, протоци ок. Докторката рече постелката е шаренка ама не пречи на бебето си расте и си се развива ок, плус сум покриена со клексан. На последната хемостаза, Аптт беше намалено на 21 а дидимерите 530 што е дури и ниско за втор триместар. Чисто ми треба споредба со некој што имал хетерогена постелка а во ред бременост до крај

17. Вивиен5

Вивиен5 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    9
    Каде правеше кардиолошки преглед?

18. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.359
    Допаѓања:
    1.357
    ааа има нешто ново??

19. LiquidLuna

LiquidLuna Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    4.935
    Допаѓања:
    20.410
    Јок комшивке
    За со ѕверов зборам, за второ еве фаќаме Нередовно обиди :$

Јас шо реков дека нема никогаш да родам второ дете ^ :D:tmi:

@Yowannty ај да читнеш. Мислам дека ќе се порадуваш троа :D

На the12345, Feniksgirl, baguf4e и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Bislimska

Bislimska Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2020
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    619
    И јас сум со хетерогена постелка и присуство на лакуни со големина до 1см. Прв пат забележани во 13та недела, сега сум 18та. Фетусот си одговара за неделите, правилен развој. Хемостаза ОК, Д-димери 520. Бев на комсултација на ГАК и трансфузиологија. На терапија сум аспирин 100, вит Ц 500-100 и клексан 0,4. Неколку гинеколозинна ГАК што ме гледаа кажаа чим фетусот напредува да не се грижам, примам соодветна терапија и контроли на 2 недели.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.