Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Ljiljana1986

Ljiljana1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2023
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    698
    Јас после трансфер го оставив кафето, дали од тоа дали од прогестеронот таков запек добив, 3 дена не бев отидена во вц, не можев да одам од притисок и од болка. Пробав со лимонов и ми дојде подобро. Првиот пат плачев и напинав, не знаев дека не требало. После почнав пак да си пијам кафе зашто тој метод ми е најсигурен. Еве деновиве пак имам поцврста столица, ама ме фати вирусов и можам да јадам само овошје па јадам по две банани дневно да ми држат и од тоа ми е знам. Нормално е да имаме запек, притискаат на црева, на се. Пробај со некој од народниве лекови ако нема подобрување оди на лекар зашто стварно е зафркнато чувството.

На Maria921, Трагедијаупмм и jagoda777 им се допаѓа ова.
  2. Metro

Metro Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2023
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    70
    Извинете како се вика првиот скрининг 4Д што го прави др.Димчев околу 12 недела ? Под кој назив Приска? Нифти?

3. Baby Girl123

Baby Girl123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    551
    Допаѓања:
    921
    Приска, Нифти и другите НИПТ тестови се различни од прв скрининг.
    Неинвазивните тестови( приска нифти и сл) се прават преку крв и се проверува ДНК на бебето дали е се во ред. Додека пак скринингот е со ехо.
    НИПТ се прават од 10 недела до 13
    Скринингот од 12-14.
    Приска веќе никој не ја прави бидејќи многу често е неточен резултатот инаку ја имаш на државно, другите нипт трстови( нифти, панорама и сл) се на приватно и одат од 500евра нагоре, најчесто се со 99% точност

Скринингот е последователно докторот да види дали бебето се развива правилно и се вика прв скрининг

На Metro му/ѝ се допаѓа ова.
  4. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    1.489
    Прв скрининг се вика

На Metro му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ana1991

Ana1991 Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2024
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    155
    Бремена сум 35 недела со близнаци, пред 2,3 дена многу ми отекоа нозете, не толку стапалата како цели нозе. Проверено е протеини во урина, крвна слика правам на две недели, исхраната ми е строго протеинска, шеќер немам. Дали некоја се соочила со нешто вакво? Не знам веќе како да си помогнам. Бев на лекар, се е во ред со бебушките, таман со мерки.

6. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    777
    Како мислиш неточен резултат? Тоа е процентуална можност за аномалија, нема точен или неточен резултат.

На Autumn Love и Noemi им се допаѓа ова.
  7. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    1.664
    Ако ти е за утеха, Јас бев иста, само што почнав од 7ми месец да отекувам. Немаше нешто што не ми беше отечено. Се ми беше во ред. Не можев ни да движам.. Во 9ти само притисокот почна да ми се крева, ама го регулиравме со терапија.
    Нозете горе кренати со ладни облоги со ациди борици.
    Мене тоа ми помагаше, малку ми паѓаше отокот.
    Некои бремености се такви, со отоци. Ама тоа е, ќе се издржи.
    Блиску си, издржи уште малку.

8. Baby Girl123

Baby Girl123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    551
    Допаѓања:
    921
    Немам искуство со приска ама од тоа што читам може да даде индикација дека има некоја феталнс анамалија па со де тест да се докаже дека нема или обратно да даде низок ризик а да има аномалија. Ова е од тоа што го имам прочитано и кога прашав дали треба и приска да правам( веќе имав нипт тест) др ми кажа дека не го препораува. Инаку да се работи за процентуалност за детекција на аномалии со висок или низок ризик

9. Autumn05

Autumn05 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    445
    сега читам во упатството дека не е баш испитано за трудници :(
    Screenshot 2025-01-13 132349.png

10. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    592
    Не помага пробав. Дури и со расолница пробав да пијам, што ставаат зелка за сарма не бива ништо. Сега ми рекоа многу течности и супи по мрсни и да испитам крв црп и уринокултура да не има и такво нешто оти бев настината.

11. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.523
    Допаѓања:
    23.414
    Приската е процентуална, АМА мал милион пати , дала резултати рамно да добиеш срцев удар, а со бебето да е се во ред. А има и случеви каде е супер се, а бебето на крај со даун синдром. Таков случај имам во блиска околина.

На ray111 и Baby Girl123 им се допаѓа ова.
  12. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    592
    Лазаревски заминува на одмор наредната недела и прв скрининг ми закажаа кај Димчев. Како сте задоволни од докторот? Следи ли он бременост и пораѓа ли? Ќе треба да барам доктор што ќе ми следи бременост и за пораѓај во Систина ама не сум запознаена со докторите. Ваша препорака од искуство?

13. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.523
    Допаѓања:
    23.414
    Пробај и 2-3 лажици маслиново, ако можеш да испиеш.

На Надеж♥️ му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    592
    И да не можам на сила. Мораа да отидам во вц оти не бива имам чувство дека ќе пукнам. Сега ги намалуваме и утрогестанот од наредна недела неѓа да го користам па се надевам ќе се управам

15. Ana1991

Ana1991 Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2024
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    155
    Јас секое сабајле пијам топла вода со пола цеден лимон и не сум имала проблем. Можеш да пробаш и со киви, тие исто многу помагаат и крушите. Изеди од сабајле неколку киви и цеден лимон. Кефир исто многу помага и секако маслиново масло

На Ljiljana1986, JasBee11 и Надеж♥️ им се допаѓа ова.
  16. Ljiljana1986

Ljiljana1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2023
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    698
    Која недела си? Пробај како што ти вели БелаБиби ама пробај и маслиново со лимон. На мм братучетка цел живот проблем со столица, во бременост хаос. По две недели не одеше во вц, доктор и кажал за ова и било многу ефикасно, а цел живот беше на таблети и чаеви за тврда столица. Исто супите се добри, мене ми е најдобро коцка супа да растворам со превриена вода, некако најбрзо ми делува.

17. @mekana

@mekana Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2024
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    218
    Истиот проблем го имам и јас , ништо не ми помага, по 5 дена не одам во вц, вчера сварив компот од јаболка испив една чаша и денеска кога станав на гладно маслиново масло (3 дена по ред по една лажица пиев од сабајле ) и една чаша компот и конечно успеав, доколку и така не можеш во аптека земи клизма од тие што се во мали шишенциња за да можеш сама да ставиш или чепче.

18. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    829
    Допаѓања:
    1.711
    Денес имам тапа болка кај десен јајник при седнување, станување.. 19+3 сум. Деновиве почнаа и болки во половина. Дали е нормално?

19. Kejt362

Kejt362 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2021
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    646
    Болки во половина и мене ми почнаа од 19-20 недела. Благи, тапи, што се смируваат при менување позиција и раздвижување.

На Iva.T му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.807
    Допаѓања:
    3.688
    Ве читам со запеков сите деновиве :( јас засега ок сум еднаш дневно редовно празнење ама се си мислам дека магнезиумот ми ја регулира столицата, зимам магнезиум цитрат навечер на солгар и засега не сум имала проблем еве до 5ти месец стигнав. Ама може и организам е … јас деновиве мака мачам со низок притисок денес дури и се разбудив со главоболка и како да ми се гадеше … тешка главата, се вратив од работа порано кога ќе измерам 102 со 60 а пулсот качен 95 :o има некој сличен и што превзима?