Исто и јас со психата. со трето бремена. еве денес 30 полна како и да е време се ближи за пораѓај а јас во стравови некако. Со ќерками прва она психички спремна скроз никаков страв. со син ми веќе знаев шо ме чека ама пак бев спремна знаев дека ќе поминат и болките ќе се роди и ќе го гушнам дека тие болки се чекор поблиску до бебе.дека жената е создадена да роди дека телото е создадено за целиот тој процес. а сега со ова ме страв некако нз зошто. нз како ќе ме биде . мора да помине овој страв. ми е страв дури и да си ги оставам децата и да одам на пораѓај ќе се скапам од плачење. мора да мислам позитивно. се надевам рано е сеуште. мора да се спремам психички . дали ме страв дека минатиот пат на контрола беше главчето горе па ако не се сврти може ќе треба царски и некако се исплашив. ама веќе мислам дека е свртено доле така осеќам. доле ика. а горе под гради не осеќам таков притисок и киселини ми олесни некако. Феникс а ти нели беше со закажан царски . зошто те чекале да ти почнат болките ?
Па не бев. Ме викна докторот во понеделникот ме виде и ме задржа, ми рече ќе видиме кога има место, вторник или среда и ќе те породиме. И дури вечерта дознав дека ќе ме породат утрето. Ама цел ден ме следеа на цтг, и јас не осеќав ништо, ама цело време имаше болки и стално ме прашуваа дали имам болки и дали нешто осеќам.
Dali ste go posetuvale Rosa skoloto za roditelstvo vo Jane sandanski ? Me interesira kade i koga ima prijavuvanja http://www.femina.mk/новости/занимл...авување-со-сите-предизвици-на-идните-родители
23 недела сум сега, во понеделникот правев брисеви, рез сега ми стигнаа, имам кандида на брисот од цервикс и вагина. Жената од микробиологија секогаш ми ги праќа рез на вибер, па дури сега забележав дека на последниот брис од вагина сум имала кандида на 11.11, и покрај тоа што ставав тогаш Олинорм па Полигинакс. Само не знам како и зошто не сум го пријавила позитивниот рез з кандида кај матичната. Зборот ми е дека јас може цело време сум со кандида, недолечена. Надворешно немам некој исцедок, ниту чешање/мирис. Ама како сум можела да не приметам дека контролниот рез тогаш пак бил позитивен, еве не знам. Чекам да ми се јави матичната, ама да прашам и тука, дали некоја била подолго време со кандида вака?
Витамин А има во се што јадеме... и во јајце и во пилешко ,мандарините се полни со вит А , морков е полн со вит А , батат компир, спанаќ ... Значи во се има зошто е штетен?
Не е штетен туку не треба да внесуваме дополнително со суплементи Инаку ја го пиев тоа масло предходно и баш и спомнав на Др и ми рече да не пијам ништо од суплементи што имаат а вит како додаток
Непотребно високи дози витамин А во бременост се поврзуваат со фетални абнормалности и можни здравствени последици во детството. Витамин А има во се како што кажа и тоа е доволно, нема потреба од дополнително суплементирање, освен ако од доктор не е поинаку препорачано. Дури и витамините не се наивни, особено ако се земаат без да се има реална потреба од нивно конзумирање.
Ааааа јас ќе се пореметам до 9 месец вака, ќе си пијам вода само и мирна глава. Не смее вит А, не смее вит Е, не смее туна, не смее ананас,цитрон, кафе, не смее благо, сокови, не смее конзервирана храна, не смее корпива...
Здраво девојки Нели викаат при крајот на бременоста почнете со урми, чај од малина, ананас, не знам што, па сакав да ве прашам за мислења и ваши искуства Дали некоја практикувала, од кола, дали сметате дека влијае на пораѓај и сл. Инаку сум 32+ Поздрав и со лесно на сите
Не е страшно се додека не е количината надмината Генерално тоа е Полека смиреност колку може ќе издржиме што ќе правиме Мене повеќе ме плаши она што не е во моја контрола за разлика од храна и сл На пример пренаталниот тест и миомот
Јас се си јадам и пијам (освен алкохол), а од витамини само гинекологот што ми предложи. Јади/пијај се во нормални количини
Се од тоа смее во нормални количини. Влегов во трет триместар. Официјално од вчера кичмата ме убива. Со цел памет направив ручек, измив цел куп во лавабо и на крај решив да го пребришам подот во кујна… на колена. Ќе го одболувам ова следниве недели. Утре ќе биде чудо ако успеам да станам од кревет. Се потешко ми е наоѓањето позиција за спиење. Бебево прета како и да се завртам. На која страна и да легнам имам чувство дека го притискам оти одма почнува да се буни. На грб не ни можам, имам чувство како да ми пропаѓа дијафрагмата, како некоја тежина директно ме гуши и не можам да дишам. Цервикс ми е 4мм, 28ма недела. Во 24та ми бил 4.2. се надевам не е значително скусување. Сакав да прашам. Дали по вагинален преглед сте приметиле зголемен водлест исцедок или халуцинирам? Или можда веќе нормално беше кој да допамти. Ми останаа последните брисеви на следен преглед и договарање датум. Трета бременост и не, не сум воопшто психички спремна, иако човек ќе си помисли веќе имам две искуства.
Во врска со цервиксот се дури е затворено грлото, не е страшно јас на 2 скрининг околу 22-24 кога се прави ми беше 3,25 и на двајца доктори бев не ми рекоа ништо дека е лошо. Исто и на последната контрола кога ми го измерија ми беше 2 тогаш бев уште 7 месец. И докторот баш ми рече нормално е 3 бременост е, се дури е добро на ехо и нема знаци на отварање да терам најнормално, без лежење и Сл.
И јас ова се прашував. Утре влагам во 19та, последниве денови ретко но осеќам некое мрткање и скокотање од внатре. Матичната ми рече после 18та демек во глобала ама кај некои може порано или подоцна 1-2 недели.