Јас сум подобро да си кажам.Испив течности колку можев повеќе,дремнав малку и подобро ми е.Кај ме најде баш сега вака незнам,ама мене некој малер ме тера изгледа.Таман почнавме да градиме куќа еден мајстор откажа па трчи барај друг,таман најдов жирант за кредит за куќата испадна да чекам и да не ми ја дадат потребната сума туку минимална...катастрофа.Секојј ден со мајстори а мене ова ме снаоѓа денес.И капак на се порачав количка за бебуш и ми јавуваат нема таква боја...не е фер стварно,морав друга боја да барам...
И јас сеуште си ставам Утрогестан, посигурна се осеќам со нив, не би сакала да ги прекинувам. А дали некоја можеби знае која е идеална должина на цервиксот? Мене ми го мереа пред три недели и пак ќе барам да ми го мерат на наредниов преглед. Со вагинално ми го мереа Имајте убав ден мешиња и пишувајте убави вести за бебенцата и за вас
Зависи која недела си. На пример 35 - 40 mm во 24. недела, 30-35 mm во 28...и се намалува постојано. Просечна должина му е 50мм а пред пораѓај околу 25мм а на крај не е веќе мерлив.
Zdravo, za zabot obidi se so cepkalka da vlezes izmegu zabot i nepceto, ke potece krv i ako e vospalena zlebinata ke ti olesni. Sestra mi e stomatolog, zatoa znam, verojatno ti se ima piknato sitna hrana(kikiriki, pukanki...) 3%hidrogen gargara za dezinfekcija, se nadevam deka ke bides dobro, ne pisa, dali boli zabot pri grizanje? Pozzz
Zabot mnogu malku me boli pri grizanje ama nepceto me boli otecheno mi e, na drugata strana imam lek na 6ka zab i so prednite zabi jadam kako zajche.. bez merak jadam pochnav da se nerviram..
Zdravo,kako ste mi? Jas prvin im cestitam na site dobredojdeni mamicki,a i cestitki na site sto za prv pat si gi gusnaa svoite srcenca,,jas denes ispituvav za daunov i rezultatite ke bidat vo petok.no ona sto izleze e deka bebeto e 51mm ima nosna koska vratce rece prvicno e vo red na moja drugarka bremena kako mene bebeto i e 60 mm imali vrska ova???
@blessed2 jas koga bev na ctoriot skrining gledam na rezultatite pisuva dolzina na cerviks 41,4 mm mi rekoa se e ok a togas bev 20+2
Zdravo.Bidejki sum stomatolog bi ti preporacala da si go posetis maticniot stomatolog mnogu pobrzo ke ti pomogni.Verojatno se raboti za vospaluvanje na nepceto koe e mnogu cesta pojava kaj trudnici i keti go obraboti nepceto vo toj del keti stavi dren i keti olesni odma.Pa i dae do zabot pidobro e da go popravis negoli bolkite i bakteriite da gi trpis vo usta.Golem broj na stetni bakterii se toa koi mu stetat na bebusot.Nee strasno pojdi si prethodno najavise kaj stomatologot kazimu deka si bremena zada moze toj da si zazeme podrug pristap
I zaboraviv da pisam caj od zalfija svarisi mozes i kamilica da mu dodades i pravi cesti gargari ke ti pomogne i za nepcata i za grloto.
@danichap I @milamila988 fala vi na odgovorite. Mene vo 12 gn mi bese 35 mm I dr rece deka e vo red, ama sega se podzamisliv. Sekako sum na kontrola kaj mojot doktor, pa ke izmerime povtorno, da vidime dali e OK. Posledniot Pat dezurna dr me pregleduvase. Mene inaku mi se spie, vcera sedev do kasno, ama se nesto me interesira na net I na TV Dobra vi nokj na site
A dali smeam vecherva da stavam propolis na nepceto dali ke ima nekakvo dejstvo? I najskoro shto mozham ke go posetam mojot matichen stomatolog, fala vi mnogu na odgovorot
Добро утро мешина, некако се успавте сите? Најдов преубава слика на нет, и преубав текст реков да ја споделам со вас. Мајката те носеше цели девет месеци во својата утроба, имаше мачнини неколку месеци, потоа гледаше како и отекуваат нозете и како кожата и се шири и пука. Таа се бореше да се искачи по скалите, се задишуваше и при наједноставната задача – ставање на чевли.Преживеа многу неспани ноќи додека ти клоцаше и се превртуваше во неа, помина низ ужасна болка која почна во три часот ноќта, за да те донесе на овој свет. Стана твоја медицинска сестра, твој готвач, твоја слугинка, твој возач, твој најголем обожавател, твој учител, твоја најдобра пријателка. Таа се бореше за тебе, плачеше над тебе, се ставаше на второ место за тебе, се надеваше на најдоброто за тебе, полудуваше од грижи, но никогаш не побара ништо за возврат затоа што те сака бескрајно! Повеќето од нас живеат покрај своите мајки, но постојат луѓе кои ги изгубиле или никогаш не ги виделе своите мајки. Ако имате мајка која го направила сето ова за вас, вие сте многу среќни! Никогаш не ја девалвирајте нејзината вредност бидејќи еден ден ќе Ви биде жал!
Леле бебуле, колку ри посакувам да си видиш две цтрки наскоро! Те читам и дај боже да ти се исполни желбата, да не ти дојди овој месец!!!!!!!
Чул те господ. Уште сега имам како некое предчуство дека НЕМА да дојди... А и гаќите ми се жива вода хх како помочана 3 пати од сабаллје се истуширав пак истото. Незнам оти така
Добро утро. Некако утрово конечно ми беше убаво за спиење. Се одморив за сите пари. Ама пак се осеќам без енергија. Еве веќе сум 8 месец, сум заборавила како е да можам да се наведнам, да спијам на стомак или воопшто да се движам ко нормално без да се задишам. Си се прашувам дали некогаш ќе ми се врати енергијата што ја имав пред да останам трудна. Да не се разбереме погрешно, си го сакам своето меше и бебенцето Ама сега (многу сум јас испукана) ми е мака што не си го покажував почесто стомачето и што не си го сакав ( се јас мислев дека сум дебела ). Е сега покрај дебела ќе бидам и испукана Не е дека се каам, ама понекогаш размислувам и за ваквите работи. Телото ти се менува скроз. Некако почнав многу повеќе да си го сакам своето тело. Претходно никогаш не се чувтсвував удобно во својата кожа. Си ги гледав само маните. Сигурно и вие сте размислувале на оваа тема. Во никој случај не значи дека не би раѓала и не би доела заради изгледот, како што многу девојки припаѓаат во несвест. Туку, јас кога почнав да го пишувам мислењето, сакав друго да прашам. Во дилема сум, терминот ми е во октомври, се мислам дали да купам кимоно боди бенкица. Сепак, овој октомври беше потопол, може нема да имам потреба од боди бенкица со долги ракави и пак шпикозни со долги ракави. Мислење? Anyone?
Ај нешто да споделам може ќе помогне некому. 7 смуди рецепти за полесна бременост 1. Смуди против утринските мачнини 1 банана 1/2 чаша јогурт 1 лажичка мед 1 шолја млеко Неколку коцки мраз Малку ѓумбир во прав или свеж, нарендан Тајната состојка е ѓумбирот, бидејќи тој помага за варењето. Млекото и јогуртот ќе ви ја дадат потребната количина на калциум, а медот е природен засладувач. Бананата е примарен извор на калиум кој ќе ви помогне да се справите со налетот на мачнините. 2. Смуди од малини и вишни 1/2 шолја малини 1 вишни 1 шолја лимонада 1/2 шолја мраз Ако никако не можете да ја изгасите жедта во текот на летните денови, тогаш пробајте го овој овошен деликатес. 3. Цитрос смуди 1 мандарина (излупена и исечкана) 1/2 шолја ананас на прачиња 1 шолја лимонада 1 лажичка сок од лимета 1/2 шолја мраз Земете ја вашата дневна доза витамин Ц и уживајте! 4. Смуди овошна салата ¼ шолја исечкани јаболка ¼ шолја исечкани круши 1 исечкана банана 1 рака суво грозје 1 лажичка исечкани ореви 1/2 чаша јогурт Зошто вашата омилена овошна салата не би ја претвориле во пијалак? Најважно е овошјето да биде разновидно, а потоа може да си играте и да го комбинирате на најразлични начини. 5. Смуди од јагоди и киви 1 шолја јагоди 1 исечкано киви 1 лажичка сок од лимон 1/2 шолја мраз 1/2 шолја млеко Овој освежувачки пијалак е полн со витамините Е, Ц и К, но и со калиум, кој ќе му направи големо добро на вашиот организам. 6. Смуди од банана и боровинки 1 банана 1/2 шолја боровинки 1 шолја млеко 1 лажичка ванилин шеќер Уживајте во ова смуди заедно со неколку бисквити или лепче намачкано со мармалад. 7. Зелено смуди 1 шолја кељ 1 шолја исечкани дињи 1 шолја млеко 1 банана 1 лажичка ванилин шеќер Ова смуди може да биде одличен избор за попладневна ужина.
@Eli23 носи си со долги, и на лето да се роди бебето е мало и нежно и со долги треба да биде. Плус октомври знае и за греење да биде, имало и такви години. Јас со првата на 31 мај се породив и ладничко беше, со 2 пара долги ја облекуваа на болница, плус со кебњнце завиткана, а со синко на сред август и исто со долги бодиња плус со тенко памучно кебенце. Така и треба, бебенце во кебенце Мали се тие, им треба топлина ко шо им било во матката!
Долги ракави обавезно! Мојата во јуни е, кој знае да биде свеж, па ја облекував во долги. Новороденче неможе да си ја оддржува телесната топлина. Поготово што ќе биде октомври кој е апла променлив....Мој совет е да си купиш