Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.626
    Допаѓања:
    7.882
    Јас се породив пред 10 недели. И истите стравови ги имав цела бременост, нормално е.:angel:

На LanaDelR, fragaria и Black-Beauty им се допаѓа ова.
  2. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    948
    Nemoj ne si baraj belji kaj shto gi nema. Zemi opustise, relaksiraj se, najdi nekoj izduven ventil ne se zafrkavaj (najdobronamerno) pritisokot samo mozes da si go kacis od takvi stresovi i misli. Zasto bi ti se kacil pritisokot? Ne se preoptretuvaj, baska od sega rano e za pritisoci. Potaka ce si go sledis, pa i ako se potkaci ima lekarstva dozvoleni vo bremenost za pritisokot. Ima zeni so po 180 pritisok pa funkcioniraat pod nadzor i sl. Znaci jasno mi e deka ne e dobredojden pritisokot , ni kaj nebremeni ni kaj bremeni. Zasto bi mu se slucilo nesto na plodot? Te molam ne se preopteretuvaj ne zivi u grc, pred tebe imas uste mnooogu dolg pat za da go izodis, ako od sega se preopteretuvas narednite 7 meseci sto bi pravela....? Nisto ne ti e i ce si rodis zdravo, pravo i najubavo bebuvce

На Black-Beauty му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    948
    Od tie babi I tetki si patime :D
    Mene na pocetokot me tretiraa ko bolna skraja da e. Ne se svesni deka vlijaat na paiha, bukvalno strav da ti e dva cekori da napravis. Nemoj ova bremena si , nemoj toa treba da se vardis... se osecav kako nesposobna, bukvalno.
    Normalno deka treba da se vnimava, no so uredna bremenost I konsultacii so dr ke si vodis normalen zivot :D
    Sega sme vo uloga da se grizime za 2 zivoti, pred se za nesto najdragoceno I najskapoceno :inlove::inlove::inlove::inlove:

На Black-Beauty и Kitanova77 им се допаѓа ова.
  4. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    11.735
    На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.878
    Допаѓања:
    4.756
    И јас да си пишам тука, 9+6 денес, бев на преглед кај матичната, па планирам следно скрининг во Систина да правам. бебе веќе личи на бебе, океј е по мерки си одговара, е сега матичната ми рече дека имам мал хематом и дека може да прокрварам, ми даде дабростон да пијам и као не паничи ќе се повлече сам најверојатно... искрено и минатата бременост имав, тогаш прокрварев па се повлече сам, ама пак сега стравовите ..... шо мислите кога е најпаметно да закажам за прв скрининг, планирав накај 13 та недела пошо тогаш сум правела минатиот пат, ама сега знам дека ќе го мислам хематомот....

6. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    439
    Девојки само да ве информирам денес купив од Сара фешн труднички хулахопки, на втор пар имате 50% попуст.

На Izzy_0504, Dijana DM, ShtruMfeticka и 6 други им се допаѓа ова.
  7. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    177
    Сакајќи да ги избегнам овие муабети, се уште не сум кажала никому.
    Засега знае само мајка ми, и општата матична докторка. Се уште имам проблем да споделам, и не знам како ќе го сторам тоа. Едноставно не ми се кажува од муабети.
    Мајка ми почнува да инсистира да се каже, на пример браќата, снаите, од двете страни, демек срамота било да се сокрива.
    Дур можам ќе терам.

Сум се соочувала со анксиозност, многу добро знам колку луѓето отстрана можат да придонесат, уште на пример некоја другарка ако пристапи "Те боли глава и ти е страв од притисок, ти да видииш мене што ме најде...." и муабети од таков тип, барем мене ме паничеле.

Сега се трудам колку што можам да дишам длабоко, и да верувам дека се ќе биде во ред.

На Dijana DM, ShtruMfeticka, Baby warrior и 3 други им се допаѓа ова.
  8. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    177
    Голема е веројатноста да е мускулна болка.

9. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    43
    искрено знам дека вакви коментари се добронамерни ама мозокот не е на копче па ајде позитивни мисли. Не и правете guilt trip на жената, сите сме биле анксиозни, сите паничиме ако осетиме некоја нова сензација и нормално е, нека си прави се што и дава спокој и мир. Ако мислевте вие само позитивно сите и не се секиравте, немаше воопшто да сте на форумов, зошто немаше да имате потреба да пратите свои и туѓи симптоми на интернет ако пресамоуверено се чувствувавте со својата бременост. Има многу жени тука со неубави претходни искуства, тешко е да се отвориш понекогаш на луѓето околу тебе зошто не биле во слична ситуација и овој форум треба да е место кадешто секоја ќе се чувствува слободно да си ги каже стравовите. Секој што имал анксиозност знае дека “мисли позитивно” не работи; ако кај некого работело, значи не станува збор за анксиозност.
    За жената што праша, најнормални се тие стравови, секој што ќе ти каже дека не се замара, лаже. Искрено, мене ми помогна што не коментирав со никој ништо, ниту соопштив туку луѓето сами разбраа откако имав видлив стомак, зошто најголем дел од луѓето кажуваат “совети” што уште толку ти набиваат грижа на совест. Во овој момент сите имаме еден приоритет, тоа е да се грижиме за друго битие што расте во нас. Се што ти претставува стрес во околина, максимално избегнувај, се што ти годи и те прави да се чувствуваш смирено, прави го тоа. Ти си си во овој период најважна, не само за себе туку и за бебето и само тоа е важно, ништо друго. Со лесно❤️

На Ani93, ShtruMfeticka, Iva.T и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.859
    Допаѓања:
    176.733
    Шеќерот овој пат одличен. И на прво боцкање и по испиена гликоза и на трето боцкање, ниту приближно до горна граница. Се во нормала. А последните два-три пати и во урина шеќер и првото тестирање за скриен шеќер ми даде не покачен, туку висок левел. Стварно не знам што се деси првиот пат што ми даде толку висок шеќер. Дијабетологот ми рече веројатно се се собрало, што хормони, што можда сум се оптоварила со лоша исхрана, стрес.. конкретен одговор не добив.

На Ladyme, happygirl, thinkerbell и 2 други им се допаѓа ова.
  11. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    841
    E kako ne sramota pa use majka ti taka da ti vika bremenosta e period vo koj sto treba da sme opusteni sto ako ne znaat drugite gledaj tebe da ti e ubavo mnogu se zamarate sto ke rece ovoj sto ke rece onoj

12. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    497
    Фала што сподели. Колку е цената на 1 пар?

13. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    774
    Поставеноста на папочната врвка од плацентата, и мислам дека централна и пара централна се најчести и нормални. Не се плаши

На An43 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    774
    Јас направив тест иии на терен во Тетово работам, бремена сум ама викам ајде онаму кај 7ми ќе се замарам ако пораснам многу па ќе ми е тешко ќе морА повеќе да пазам со работа .. И првото крварење ми ја зеде самодовербата и силата. А викав ауу јас до последно работам и ќе летне све. Ама ете од 12 недела скрининг сум одлично да не речам добро после две крварења од хематоми... И еве силата ми се врати идам на работа, од ништо немам страв ама секое идење во вц гледам во хартијата во шољата све мислам сум прокрварела.. Тоа е страв и мислам додека не излезе детево ќе го имам. Ама пробувам сама со себе еден муабет да си истерам да не паѓам на тие негативни мисли. Опушти се а пази се не се форсирај ама не дозволувај стравот да те контролира ти си појака од него (fingers);)

На Baby warrior, Dijana DM, fragaria и 3 други им се допаѓа ова.
  15. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    517
    Допаѓања:
    695
    Женски ве читам, муабети внимавај како седнуваш, не знам друго што пази. Врска нема! Ако си е уредна бременост без проблеми, бремени сме не болни. Втора бременост ми беше, се породив пред 6 дена, до последен ден не застанав. Со тодлер дома и да сакаш да внимаваш не можеш. И мене ми викаа немој не ја дигај, она тежи цели 15кг, ама кога нема избор и ја дигав цело време и све. Еве го зрнце ми се роди, здрава права, јас одлично се осеќам како ништо да не било.
    Да не си ставате лоши мисли во глава. Само позитивно, мислете на чедото од душа што ќе излезе, нема нешто по вредно од тоа. :hug:

На Aledarkali, happygirl, BellaBibi и 10 други им се допаѓа ова.
  16. Надеж♥️

Надеж♥️ Активен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    343
    Девојки прв скрининг кај Димчев помина. Се е одлично бебе си расте правилно, најверојатно е машко ама рано е се уште за сигурно да потврдиме. Постелка на заден ѕид. Значи нешто тоа, менува?

На Izzy_0504, Mimmi39, Baby Girl123 и 6 други им се допаѓа ова.
  17. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    39
    Леле сите на старт ли сме вакви? Исто на моменти и ја како тебе со стравови
    Само не мерам притисок туку страв ми се појави од крварење што имав и сега морам да мирувам
    Се справувам така што се фокусирам на друго колку можам и си повторувам дека и да се нервирам или не ако има нешто или нема стресот нема да го смени исходот само може полошо да ми направи и така сама си зборувам

Последна измена: 22 јануари 2025 во 19:00
    На Black-Beauty, Ladyme и ginger им се допаѓа ова.
  18. lozinka002

lozinka002 Активен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2023
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    82
    Фетална кардиографија во која недела се прави и кај кој доктор во Систина можам да закажам, читав дека треба кај детски кардиолог ?

19. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    39
    Јас пијам ferofolic грчки се ги нема кај нас
    Мене железо ми беше 3 (уште пред да имам поз тест) сега ми е 10
    Мислам дека се многу добри
    Прашај си секако доктор дали во 33н смееш

На ray111 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    774
    Здраво, ајде едно инфо дека има бесплатно Вебинар кој сака може да се пријави. (fingers) Претходниот го слушав за подготовка на бебе супер беше.

Прикачени фајлови:

На Izzy_0504, Bislimska, happygirl и 4 други им се допаѓа ова.