Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    21
    Јас еве ретко користам гелови за туширање, овој период само млака вода и пак го имам. Од секогаш сум имала исцедок и кога не сум била бремена, поготово кога се движам на ладно време тоа имам приметено.

2. snegulce5

snegulce5 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2013
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    4
    И јас сум имала али не како сега што имам но ќе пробам сега како и што рече LeNora со камилица или со сода па да видиме како ќе биде

3. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    11.739
    Не знам зошто уште нашиве лаборатории ја пишуваат горна граница на тсх 4.5. Идеално не само за бременост, туку и во нормална состојба тсх треба да биде околу или под 2. 4.5 е веќе многу.
    10 години сум со дијагностициран хашимото, претходно неколку години ме маткаа дека е многу малку над граница (5 беше), а мене ми беше страшно лошо.
    Сега веќе и на 3 кога ќе ми се качи јас се осеќам лошо. После првата бременост ми падна на 0.003, за после многу кратко да рипне над 10. Е тука веќе страшна бев. Ама затоа се тие месечни контроли и после бременост
    Во бременост убаво е да се држи под 2. Очекувано е после 31ва недела да рипне малку, ама токму затоа се прават месечните контроли.
    Од мене топла препорака за Црцарева во Систина, таа жена ме спаси.

На fragaria, Feniksgirl и Noemi им се допаѓа ова.
  4. Bum

Bum Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    60
    ....msne kolku me setaa za taa tiroida podobro da ne objasnuvam.....sekoj razlicno tolkuva....mene veke vo 3 mesec mi se kaci 2 90 I togas pocnaa so 75 so 100 eutiroks pa posle 100 I sega pak 100 ..jas imam namalena funkcija na tiroidata ....antitelata mirni mi se ....poslednive 4 godini.....koga fativ kovod togas mi se vispali I tiroidata.....inace za vreme na stimulating mene mi vivna poveke a togas nikoj ne mi kaza deka treba da se kontrolira I ona tuku koga laciv pritisok..sama si ja proveriv I taka vidov deka e kacena...mi ja preporacaa tanka pod klijika endokrinolog kao dobra bila...ama vo sekoj slucaj Fala ti....moze I kaj crvareva - sistina da pobaram uste edno mislenje

5. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.489
    Допаѓања:
    1.226
    Јас сум хашимото селен не пијам, кај Стефанка ремедика сум. Секој месец прегледувам тсх и фт4 и во почетокот витамин д следев.и врз основа на резз ми ја менува терапијата.

На Bum му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.947
    Допаѓања:
    90.111
    Девојки не знам каде да пишам да прашам... После царски денес имам ужасна болка во горниот дел од телото, рацете и цел грб, претпоставувам од лежење... што можам да се напијам или каква маст да земам за мачкање а да има ефект

7. Bum

Bum Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    60

8. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.649
    Допаѓања:
    7.902
    Магнезуим само. Мене сидерал фолик ми препишаа, многу помага, ама многу крева и железо. Пазии на тоа. Иначе ќе боли од лежење, јас сега бев тек на масажа пред недела. Одма е подруго.

9. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.868
    Допаѓања:
    176.860
    Какви симптоми имаше?

10. Bubicaljubica

Bubicaljubica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2024
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    315
    Lele jas sum utre na kontrola, me fakja strav veke. Mene drugarkata mnogu me boli,dali sto pritiska neznam. Mislam deka ke mi iskoci bebevo na momenti. Nemozam da odam veke, napravam 10 cekori i gotovo mislam se poragjam. Za ovaa edna nedela kaciv uste 3kg. Do sega se popraviv 20kg. Dali e sevo ova do tezinata neznam

11. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.649
    Допаѓања:
    7.902
    Ајде мама, ситно броиш.:l::l::l:

На QweenSM и Bum им се допаѓа ова.
  12. TeodoraMJ

TeodoraMJ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    248
    kako e najefikasno za zelezo da se koristi semeto od kopriva, kako caj ili so med?

13. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    4.990
    Допаѓања:
    33.665
    Бебето притиска мила и затоа ти е така, и мене ми е.
    Немам некои јаки болки, повеќе на моменти ме фаќа менструални па ќе ме пушти.
    Пиши утре како си поминала.
    Уште малку ни остана, не ми се веруваааа.:l:
    Уште ептен малку мила. :sun:
    Те гушкаам!:hug:

На Bubicaljubica и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  14. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.868
    Допаѓања:
    176.860
    Вики од лежење е. Не лежи на грб. И за раната и за полесно станување странично е подобро. Можеш ибупрофен за болка. Ама за грбот само движење, врти ги рамената кога и да седнеш. Кичма може исто да те боли ако се наведнуваш, при исправување. Нормално е. Јас си ја завлеков кичмата уште од прв пораѓај, сеуште ми треба време да се исправам. Од искуство препорачувам маса за пресоблекување на бебето, чим си царски ќе ти биде многу од помош. Првиот пат немав, мислев дека не е неопходен трошок и пропатив со кичмата на секое пресоблакање. Со второто земав и ми беше многу полесно од тој аспект. Ако немаш, моја препорака.

15. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.649
    Допаѓања:
    7.902
    Алал да ти е како си успевала странично толку рано да лежиш… мене ми требаше две три недели. Ме болеше на страна. :whew:

16. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.868
    Допаѓања:
    176.860
    Првиот пат, имав прелесно опоравување. Се породив навечер, ме станаа следното утро и не седнав веќе. Летав. Цело дрштво ни доаѓаа на посета цел ден. Тоа беше во Грција. Се вртев на сите страни освен на стомак.

Вториот пат во Германија, имав такво трауматично искуство, бев 8 дена на клиника. И таму сфатив што беше финтата првиот пат. Првиот пат ја имав иглата од епидуралот 3 дена во мене. На секои 4 часа на почеток ми пуштаа по малку инфуз и сите сетила ми беа отупени. Ништо не осеќав. Не дека било толку лесно колку што си мислев, туку бев надрогирана. :sweat: Вториот пат ме обезболуваа со ибупрофен. Тоа ни за глава некогаш не ми помага, а не пак пост оперативно и плус со комплициран царски и руптура. Првиот ден не успеав да станам воопшто, не можев, во огромни болки бев.
    Едвај двапати намолив сестра да ми даде нешто појако и само толку ми дадоа оти не одело тоа со доење. И само два пати поминав некој саат без болка. И оти ми беше трауматично сакав само да заминам што побрзо дома, сакав само да имам некој напредок за да ме пуштат и лежев странично оти иначе не можев да станам сама. Полесно ми беше да сум странично да го кренам креветот да ме исправи и јас само да станам. Ама и сите советуваат странично да се лежи.
    Иначе имав тешко опоравување, со месеци бев со болки и ибупрофен, не можам да го смислам мислам сеа од толку што го пиев, а не ми помагаше воопшто. :doh: Овој пат нарачував од Македонија кетонал ми рекоа давале таму и дека одело со доење. :tmi: Не сум пиела никогаш, ама спремна сум на своја рака да пијам, ако пак ме остават на ибупрофен. :doh:

17. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    546
    Допаѓања:
    788
    Јас така го ставам цела лажица во овесна каша.. Или можеш во мед да го измешаш ама пази знае да исталожи па да се здрви.

Сега пијам мајками ми направи цвекло едно рендано исцедено сокот, со пола тегла мед и еден лимун и јадам два пати по 5-6 лажици.

На TeodoraMJ му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.649
    Допаѓања:
    7.902
    Јаооо, ти ептен тешко. Иначе да боцкаат кетонал.. од кој не сакаш да ми го видиш газов и ден денес имам модрици… и имам грутки , не поминуваат.. не знам што ми имаат правено ама… ај пројде. Ќе си ги носам за спомен груткиве од боцкање. И ништо не осеќаш од кетоналот, ама ја од 4та станав, ептен тешко ми беше тоа, ама затоа после тоа не седнав, хахах ама не можев странично па може третата недела пробав и тоа на едната страна повеќе од другата. А за чудно па се останато немав болки од трета недела пост царски. Иначе смее кетонал? Јас доев во болница а ме шибаа кетонали. На цимерката до мене и дадоа и кафетин.

19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.868
    Допаѓања:
    176.860
    Па се распрашував јас по темиве, ми рекоа може кетонал со доење, оти баш и тоа боцкале во родилиштата. Нит знам што е ни како изгледа ни сум пиела, ама ризик јак, мила душа е овој пат. :D Ништо не ме плаши колку опоравувањето од после. :tmi:
    Знам дека минатиот пат беа поинакви околности и ме оставија да го надносам две недели и руптурата ми беше чисто поради лекарска грешка, свесна сум се, сеа веќе ќе имам договорен царски кој би требало да е рутински и да помине полесно, и иначе имам висок праг на толеранција на болка, ама толку ми беше трауматично вториов пат, сеа сакам да сум спремна, бар колку што ќе можам. :tmi:

Модринките и хематомите ќе поминат ич да не се секираш. Чим немаш болки нема ни да сетиш кога поминало. (fingers)

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    5.363
    Јас од втора вечер во болница почнав полустранично, па одма и странично да спијам, на грб се гушам нема шанси да заспијам :shake:.

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.