Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Pilka87

Pilka87 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    20
    Исто и јас. Проблеми од 15-16 г.н. Сега сум 29 недела. Земам Мовикол една кесичка на два дена. Тоа е прашок што се раствора за разводнување на столицата. Гледам дневно да каснам три-четири суви сливи, за појадок јадам овесни снегулки, ленено семе, чиа со две-три урми, со растително млеко, пошто кравјо ми прави подуеност. Гледам интегрален леб да јадам и потечна храна. При констипација ми препорачаа глицерински чепчиња. За намалување на подуеноста бебешки капки за грчеви ми препорачаа, ама немам пробано тоа. И магнезиум земам 300mg и секој втор ден 600mg. И магнезиумот ја разредува столицата, дури може во големи количини и пролив да предизвика. Мене ми помага Мовиколот и магнезиумот најмногу. Јас си добив и воспалени хемороиди прво, па потоа подуеноста се јави. Види со гинекологот, ама треба да ти даде препораки.

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    47
    Не не таман работа, ако постоеше некакви зрачење досега кај ќе ни беше крајот на сите.

Не се користи јонизирачка радијација како кај рентгените, ехото е звук со многу висока фреквенција, звучните бранови се собираат од сондата низ гелот преку телото, сондата ги собира звуците и потоа компјутерот ги користи звучните бранови за да создаде слика.

На EnaEnA30 и TeodoraMJ им се допаѓа ова.
  3. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    47
    Мене само пробиотски јогурт ми помогна за запек, на сабајле на гладно една шоља на екс и си немам мака за излегување во тоалет, претходно со маки, со крв на тоалетна и болки додека да излезам.

На LanaDelR и Pilka87 им се допаѓа ова.
  4. Pilka87

Pilka87 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    20
    Може да се проба и тоа. А и зеленчик и овошје во исхраната повеќе. Овошје сепак умерено, дека има шеќери. При запек, за воспалени хемороиди е добро кога одиш во wc малку поткренати нозете како на мала подлога. Помага да не напнуваш многу. Исто приметив подуеност ми прави зелка салата, кисела зелка, грав, и нив ги избегнувам. А многу сакам зелка искрено. Маки труднички….

На LanaDelR, Трагедијаупмм и Cvetce_ им се допаѓа ова.
  5. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.731
    Допаѓања:
    16.379
    Какво зрачење?? Стварно некогаш претерувате со информациите што ги пуштате од ракав без претходно да имате некакво знаење за истото. Кој е тој доктор вакво нешто што кажал, да ми је знати.

На Maricheee, EnaEnA30, Ljiljana1986 и 7 други им се допаѓа ова.
  6. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    662
    Допаѓања:
    320
    А како ќе се следи дали бебе правилно расте и развива ако не со ехо? побогу 21 век сме со напредна технологија не е ренген па да не зрачат .... свака му част на гинекологот може на грав да гледа

На GlamG, Ljiljana1986 и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  7. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    47
    Изгледа некој доктор што му е мака да прегледува :)

На Ljiljana1986, nice-girl и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  8. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.731
    Допаѓања:
    16.379
    Друго логично објаснување нема.

На Ljiljana1986, Cvetce_ и nice-girl им се допаѓа ова.
  9. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    1.117
    И мене исто не знам дали кај истиот одиме.... баш сеа брзо имав прејак стрес и бев да го видиме порано од месец рече дека ќе го провери ама нема детален преглед да прави за да не го зрачиме. Нема логика да го ,,мрзи" оти си зема 500 ки секој преглед чак може на една недела да си собира :D.
    (Овој преглед не го наплати) ​

10. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    886
    Нема зрачење кај ултразвукот што е штетно, доколку има потреба и мора нешто да следи ќе те вика и на 3-4 дена, доколу нема потреба на 3-4 недели е во ред еден преглед.

На Ani93, ray111, Anaroz1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. TeodoraMJ

TeodoraMJ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    261
    Nikoj ne gi pusta od rakav jazav samo sto kazuva ginekologot. Nemora odma da se vozbuduvas

12. TeodoraMJ

TeodoraMJ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    261

13. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    579
    Допаѓања:
    1.104
    Како го ставате утрогестанот вагинално? Во упатството пишува со помош на апликатор, каков е тој?
    Вчера прв пат ставив пред спиење, ама очигледно неуспешно затоа што сабајле при мокрење испадна.. :sweat:

И друго прашање.. дали магнезиум мора да се пие секој ден или ок е по потреба ако имам грчеви, болки? Многу прашоци, апчиња ми се видоа веќе, па ако магнезиумот нема некој ефект врз плодот не би го пиела секој ден.

14. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    579
    Допаѓања:
    1.104
    Вчера купив и го пробав... леле, цела бременост не повраќав ама вчера од гелчево малку фалеше :envy: Ке мора друго решение да барам :D

15. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.073
    Допаѓања:
    5.782
    Jas magnezium pijam samo po potreba , a za toa zezenjeto i kaj mene se javuva malku me spasuva ladna gazirana voda pa potoa jabolko.

На Iva.T му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    886
    Нема колку да згрешиш со утрогестанот, не ти треба апликатор и нормално е не се разградува цел и сабајлечки има дел што се исфрла тоа е најчесто подлогата, активната супстанција се искористува во првиот час така да не се секирај.

Во првите 12 недели пиев само кога имав болка или нешто нелагодност магнезиум, сега грлото ми е малку скратено од втор скрининг 2.9, пијам по 800 мг односно 4 таблети од 200 чист мг.. Едвај го пијам ама ќе се изгура. Ние сме исто со неделите мислам дека барем 400мг да внесуваш е добро, се шири матката мускул е и треба магнезиум.

На Надеж♥️ и Iva.T им се допаѓа ова.
  17. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.894
    Допаѓања:
    4.769
    со рака како секоја вагиналетка, нормално е сабајле да се распаѓа

На Iva.T му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Srna-3

Srna-3 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    236
    Мене др. ми кажа задолжително да пијам магнезиум од 400, поради тоа што ја опушта мускулатурата на матката која во бременоста се шири постојано. Ми напомена дури да пијам директ кесички, а не таблети , дека со таблети не се разградувала и примала целата количина на магнезиум. Е сеа дали и колку е тоа точно незнам, така ми кажа, така правам. Дури не ми напомена кој магнезиум само да е од 400 и моментално зимам Магне транс дуо актив ми дојде поубав на вкус и не ми е тежок за пиење.

За утрогестанот после 15та недела почнав да го пијам и еве и до ден денес. Порано не се препорачува да се пие бидејки ствара мачнини. Секако вагинално има поголем ефект, ама океј е и орално да се прима.

19. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    195
    Кај Владко

20. Baby Girl123

Baby Girl123 Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    189
    Со рака. Само претходно предобро треба да ти се измиени рацете, ако имаш долги нокти- според мене тргни ги исечи ги за да не си создадеш инфекција.
    Од магнзиум немаш ништо лошо само придобивки. Помага прингрчеви во матката кога расте, го држи грлото затворено. Јас пијам по едно од сам старт иако до сега немав потреба ама можеби немав заради тоа што пиев.
    Ова е витамин не е апче. Избегнувај парацетамоли и такви апчиња а витсмините се добредојдени во бременоста посрбно имајќи го во предвид начинот на исхрана кој го имаме денеска сите

Последна измена: 29 јануари 2025 во 09:49
    На Трагедијаупмм и Iva.T им се допаѓа ова.