Димчев не е ендокринолог, барај термин во Ремедика кај Стефанка дали има. Смени исхрана, не е само чипс и благо причината, после оброк 8 не е ок, сто посто јадеш многу јаглехидрати, од протеини и масти не може да се качи толку. За сега може да нема разлика на плодот ама ако продолжи високиот шеќер со не ок исхрана ќе се здебелува бебето и ќе се намали плодова вода. Се е во твои раце. На гладно до 5.1, на прв час до 7.8, на втор до 6.7 тие се мерките. Секако треба да се стремиме да се пониски од граница. Ништо животозагрозувачки нема да се деси на бебето не си прави стрес, ама заземи се сериозно со исхраната, цела тема исчитај ја за гестациски, многу ќе научиш.
Колку ме нервираат такви доктори. Кај плаќаш па и уште ко за џабе да те прегледува. Само немиј да се стресираш, колку можеш поприродна, по обична исхрана. Нешто што е сезонско. Многу вода пиј и обавезно добар ендокринолог. Помали оброци и чести, не дозволувај дасе изгладнуваш. И пешачење ако смееш да се движиш.Знам дека се ова го правиш ама во моментот стресот што го имаш ти го качува шеќерот. Полека ќе се среди.
И јас се изначитав се најлошо за нив денојве ко за бељата. А толку верував во него и толку мислев се најпозитивно ама ете. Може да му пуштам 50е на сметка ќе с Знам дека не е ендокринолог ама ме интересираат и мерките. Зашто имам 2 различни мислења. А зашто сегде стои дека е на гладно под 5.1 после 1ч под 10 и после 2ч 8.5?
Со самиот начин што ми кажува стрес ми прави. Јас сум од стр еден ендокринолог има само. Дали е ок или не Господ знае. Тој ми рече рез се супер. Кого да веруваш ни јас нз. Ама ако треба и во скопје ќе одам
Јас земав такви 2-5 кг, на Виолета. Бебето се роди 3.600 и таман се, сега за сега задоволна сум, 1 месец ги користиме.
Тоа е за оптоварувањето со гликоза, референтна вредност на лабораторијата, не е за секојдневната исхрана. Оди на добар ендокринолог со мерењата запишани и ќе те оправи. До тогаш земи прочитај во темата за гестациски пак ќе ти кажам, има членки што истерале цела бременост со внимавање на исхрана без терапии.
И јас се изначитав се најлошо за нив денојве ко за бељата. А толку верував во него и толку мислев се најпозитивно ама ете. Може да му пуштам 50е на сметка ќе седне ќе ми објасни....
Се изначитав и внимавам. Нема што да лажам или да кријам. Фала мила. Ќе видам ќе се распрашам за ендокринолог во близина ако не во ск
Ако ти е за некаква утеха, првата бременост се убив од јадење чоколади, бомбони, торти, сладоледи, смоки, џанкфуд, плус јаглехидрати јадев (месо не можев никако, немаше шо да ме држи и ми се јадеше ужасно нон-стоп), шеќерот ми беше цело време 4.9, бидејќи пешачев по 10-15.000 чекори секој ден. Ако имаш нормално грло, физичката активност е единствен лек за шеќер.
И јас со првата бременост јадев и се прејадував и се беше топ. Сега еве.... тогаш и не ни се замарав со шеќерот нит бар ми правеа стресови и паники. Сега еве 5,6 недели како што не сум раат
Zdravo majki, od sinokja temperatura do 38.6°C na sekoi 6 casa piev paracetamol no deneska pak stigna i do 39°C bev na infektivna mi napravija CRP 37 drugo mirno mi prepisa Tamiflu 2 pati na den na sekoi 12 casa 5 dena, iskustvo ve molam spodelete, ( bremena sum 9 nedela i uste go dojam moeto prvorodeno dete)
Мојот ендокринолог овие вредности ми ги кажа на гладно до 5.8/6 , еден час после јадење до 7.8 п немаш големи отстапки припази само на храна благо сокови.
Каде би можела да најдам октенисепт спреј со апликатор, ми го препорачаа како многу добар спреј што се препорачува при превенција на инфекции во бременоста но во аптеката во систина ми рекоа веќе две години го немаат. Не го увезуваат веќе
Шанса нема, еве и јас сум кај Стефанка веќе 2 години, пред 10 дена ми даде инсулин зошто утринскиот ми беше 6, а веќе пијам метформин. Убаво ги кажа Ноеми мерките, тие се и нема отстапки, јас знам зошто ми се качуваше и тоа е пошто јадев глупости периодов, ама со добра исхрана нема да има проблем. Сега па скокам ужина, и имам проблем - хипогликемија, ама сама сум си крива пошто сум нередовна. 8.9, 8.4 се многу високи за после оброк. Мерките на бебе кај мене беа 2 недели понапред, па една, па сега пред крај (38ма гн) се таман како што треба.
Moze se ima zbuneto pri pisuvanje zosto mene sekako mi bese 4.7 i mene mi bese mnogu ama mozam na poraka da ti pustam sto mi ima pisano
Знаеш дека и стресот делува на шеќерот. Ајде смири се не се плаши.. Знаеш колку повеќе се оптоваруваш повеќе проблем. Повнимавај на храната и движи... Ако неможе да се изрегулира така има терапија ќе примаш и не е штетна. За све има решение, немој да плачеш и да правиш повеќе стрес на телото. Нормално да е поголемо и кај мајки кои немаат дијабетис, плус многу пати се покажало мерењето на килажа на ехо и реалност и голема разлика кај мајки кои се породиле. Така да оди ако си помирна за уште едно мислење.
Здраво, дали при бременост во 21 недела сте имале болки во десниот колк кај препоните, дали е тоа нешто страшно или е нормална болка