На моја познаничка никој па не и спомнал за диоптерот, се породила природно во ремедика и од пораѓајот и се зголемил диоптерот..
Da, jas imav. Vo princip ništo nema da pomogne. Ne krevanje teško, čučnuvanje i sl. Se povlekoa nekoja nedela po porogjajot
Да, може да се зголеми и во тек на бременост не само од пораѓај, во тој случај до 12 месеци постпартум се чека пред корекција на помагала(леќи/очила), затоа што може да е хормонално, а не трајно зголемување кое ќе се врати.
А кои се нормалните вредности за шеќер после јадење, логично е шеќерот да се крени после јадење, не знам затоа прашувам. И јас треба да испитувам скриен шеќер. Немој да си прајш стрес за тоа што ти рекол докторот, ако ти е во мисла оди кај друг доктор и види што ќе ти кажи. Мене во Плодност ми рекоја двајца доктори дека имам дворога матка, на крај после тоа еден куп гинеколози ме прегледаа сите ми рекоја дека имам нормална матка. Ќе одев под нож за ништо. Не знам зошто одите во приватни клиники за обични работи кои можи и матичниот бесплатно да ви ги направи. Оди си кај друг доктор и опушти се, ако има потреба ќе ти дадат терапија не е ништо страшно, јас со мутации сум секој ден боцкам сама ренде ми е стомакот па еве ме туркам, на почеток во депресии паднав, со тек на време ми помина и ги заборавив, само позитивна мисла и се ќе биде во ред
Со лесно. Која недела си? За бремени на гладно помалце од 5.1, после 1ч од испиениот шербет помалце од 10 и после 2ч помалце од 8.5. Јас така мислев дека истото важи и за после јадење, ама кога контролираш после јадење требало да е помалце од 7.9 така ми кажа др. Не ми објасни до душа (појќе стрес ми направи) ама членки од фемина ми објаснија, ете и ноеми мислам дека е добро упатена по тоа прашање. Ја признавам врска си немам, само знам дека внимавам и мерам
13 недела и некој ден. Јас на гладно правев ама пред тој ден се накркав убаво и тоа сладолед си јадов вечерта и можи затоа на гладно покажа 5.6 Внимавам на шеќери во последно ги тргнав скроз соковите и освен цеден цитрон со лимон не пијам ништо. 36 години имам и треба внимавање во оваа возраст, благо никогаш не јадам ама еве откако останав бремена знам да подкаснам некогаш, прв пат имам форес за благо
Јас цел живот пазам на килажа, и ептен ограничено сум јадела благо, и се што подразбира бели шеќери и тестенини, години наназад. Сега, уште толку пазам, каснав за празниците некоја кифличка и тоа беше. Два три пати си направив здрави десерти, без вештачки шеќер, на пример тортата наместо со шеќер ја матам со една лажица мед, и одозгора пред да јадам ќе намачкам лажичка маџун, или малку мед. Се засладував со тикви, 2-3 урми, свежо овошје и така. Ептен ми е страв од ова. Коцка две темно чоколадо исто ми брка работа кога ептен сум во криза.
Фала ти. Кај Кристинка Пајаковска одев кога бев трудна со првото, исто кај неа за чистење бев (спонтан имав) , и сега пак имам во план кај неа. Презадоволна сум. Само за 2 недели , за скринингот ќе одам.. ти?
Прва бременост? Мислам дека над 35 е задолжително да се направи за скриен шеќер. Од 24-28недела се прави, но секако ако има др индикации и порано им испитуваат. 5.6 го третираат како гестациски дијабет.... Така доктор ми има кажано Внимавај и ти на исхрана, незнам што да ти речам или испитај пак шеќер на гладно ама пред тоа не јади 10 саати барем. Јас кај Сотир одам. Ова за сега збориш? Скринингот сигурно знам дека е 6.500, имаат нова апаратура, пред да го донесат новово ехо 4.500 беше скрининг
Беше донесено ехото кога прашував прв скрининг на обично беше а вториот беше на тоа новото ехо и платив 6500
Епа затоа си платила 9.000 И јас толку платив пред 3,4 години. Ама сега е 6.500 со 4.500. Значи 11.000 Обично ехо правев по 2.000, сега последно 2.500 плативме Малце со цениве се претеризам ама тоа е